Rádci pro současné i nastávající rodiče

Prirucky-pro-soucasne-i-nastavajici-rodice
Rodičovství a výchova – téma staré jako lidstvo samo. Dnes vám nabízíme hned trojici zajímavých pomocníků, kteří radí, jak s dětmi lépe vycházet a jak jim správně porozumět. Na své si přijdou také maminky v očekávání.

Ještě než samotná výchova začne, musí se miminko narodit. Těhotenství je úžasné, ale zároveň i namáhavé období v životě každé ženy. Poznejte způsoby, jak se vyrovnat s některými jeho nástrahami a jak být šťastnou nastávající maminkou. Pomoci vám může nová příručka Vladany Skutilové.

Jak na strach a úzkost v těhotenství

Publikace se věnuje případným kritickým obdobím těhotenství, snaží se vysvětlit principy vyšetření, která těhotná žena absolvuje, a popisuje, co od nich může očekávat.
Autorka nezapomíná ani na velmi důležité kapitoly týkající se úzkosti, strachu nebo obav, jež se běžně v souvislosti s vyšetřeními objevují. Tyto pocity jsou velmi často naprosto zbytečné a žena se trápí, aniž by ve skutečnosti musela. Knížka ukazuje a postupně učí, jak s těmito negativními pocity pracovat, jak jim čelit, aby si budoucí maminka nekazila jedno z nejkrásnějších období svého života.
Teoretický text doplňují příběhy skutečných žen, které ukazují, že podobné pocity prožívají všechny těhotné ženy a že žádná není na své trápení sama.

Autorka: Vladana Skutilová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-247-5469-7
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Jak na strach a úzkost v těhotenství vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Těhotenství je obecně označováno za dobu radostného očekávání. Ano, jistě je to pravda, ale stejně tak by se dalo říct, že se také jedná o období nejistoty, strachu a zmatku. Po radosti a euforii přichází doba nevolností, která je u mnohých žen završena čekáním na výsledek screeningového programu v 1. trimestru. To by ještě nebylo tak hrozné, ale za několik týdnů může následovat čekání na výsledky screeningu ve 2. trimestru. Informovaná těhotná žena, jež ví, proč se tato vyšetření provádějí, pak s trochou nadsázky čeká na jeden výsledek za druhým. Není divu, že může být nejistá, vystrašená nebo zmatená. Při pozitivitě screeningu (tedy zatím pouze podezření na chromozomální vadu, viz dále) často přemýšlí, jak by se rozhodla, kdyby bylo dítě opravdu postižené. Nedostatek správných informací často ženu jen zbytečně vystavuje nejistotě, nutí ji uvažovat o  věcech, které jsou v  danou chvíli jen hypotetické a velmi předčasné.

Celou ukázku si můžete přečíst na našich stránkách.

————————————————

Teď teprve může začít ta pravá výchova! Nebo ještě ne? Po narození prvního dítěte nastává situace, kdy si každý rodič potřebuje trošku ujasnit své vlastní emoce. Jakmile se tak stane, může lépe pochopit i ratolest samotnou a chopit se výchovných otěží. Rady a postřehy do tohoto období přináší kniha Aha! Rodičovství.

Aha! Rodičovství

Většina knih na téma rodičovství se zaměřuje na změnu chování u dětí. Kniha, kterou držíte v rukou, začíná u nás – tedy u rodičů. Pomůže nám lépe porozumět vlastním emocím. Poskytuje jednoduché a praktické návody, jak zpracovat naše reakce, abychom byli schopni děti vést s empatií, pomocí stanovení zdravých hranic a jasné komunikace.
Hlavní vzkaz autorky zní:
„Pečujte o emociální vztah mezi vámi a dítětem, docílíte opravdové a trvalé změny. Máte-li toto zásadní pouto s vaším dítětem, nepotřebujete vyhrožovat, vyčítat, prosit, uplácet ani trestat.“

Tři principy doktorky Laury Markhamové:

  • umění seberegulace
  • napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu
  • koučink, nikoli kontrola

Autorka: Laura Markhamová
Přeložila: Jana Vlková

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-204-3950-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Aha! Rodičovství vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Ukázka z knihy

2. Napojování se na dítě a vytváření hlubokého vztahu
Děti prospívají v prostředí, kde cítí hlubší spojení a pochopení. Efektivní výchova závisí především na tom, jak hluboký je váš vztah a vaše napojení na dítě. Tečka. Jinak máte na dítě jen velmi malý vliv („Moje dítě mě neposlouchá!“) a výchova se stává vyčerpávající a nevděčnou povinností. Děti potřebují cítit hluboké spojení s rodiči, jinak se necítí úplně v bezpečí a jejich mozek pak dostatečně nezvládá regulovat emoce a následovat rodičovské vedení. Pokud se tedy ze všeho nejdřív zaměříte na napojování se na dítě a vytváření pevné vzájemné vazby, budou vaše děti nejen šťastnější, ale i klidnější, pohodovější a bude mnohem snazší s nimi vyjít. A okamžik AHA! v této oblasti? Láskyplný vztah, v němž roztaje naše srdce, nám vrátí radost z výchovy dětí. V části 2 této knihy se dozvíte, jak můžete posílit a zpříjemnit váš vztah s dítětem.

————————————————

Vyjít s vlastními dětmi může být někdy opravdu těžké. Zvlášť ve chvíli, kdy dorostou do věku, v němž mají tendenci neposlouchat nic a nikoho. Správný rodičovský přístup v těchto situacích je velmi diskutovanou otázkou. Kniha Hranice a děti vám prozradí mnohé zajímavosti o tom, jak své tvrdohlavé ratolesti usměrnit k oboustranné spokojenosti.

Hranice a děti

Pro koho je kniha určena?

  •  předně pro rodiče dětí všech věkových skupin od nemluvňat až po dospívající
  • a dále pro každého, kdo přichází do styku s dětmi: prarodiče, učitele, trenéry, vychovatele, sousedy…

Proč je dobré si tuto knihu přečíst?
Protože ukazuje, jak lze řešit následující problémy:

  •  impulzivnost
  • lhostejnost k pokynům rodičů
  • kňourání
  • vzdorování autoritě
  • agresivní chování
  • problémy ve škole
  • předčasný sex
  • drogy

Tato kniha je mnohem víc zaměřena na váš rodičovský přístup k vašemu dítěti než na jeho vzdělávání. Osvojování si hranic hodně souvisí se získáváním zkušeností, kdy člověk například nese důsledky svého chování, učí se přijímat zodpovědnost za svůj život a vyrovnávat se s hranicemi druhých.

Autoři: Henry Cloud, John Townsend

Počet stran: 224
Vazba: lepená
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-362-5
Doporučená cena: 245 Kč

Knihu Hranice a děti vydalo nakladatelství Návrat domů.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete mnoho knih za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Zdroj úvodní fotografie

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAha! Rodičovství
Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii

Markhamová, Laura

Mladá fronta, 2015

zobrazit info o knizeJak na strach a úzkost v těhotenství

Skutilová, Vladana

Grada, 2016

zobrazit info o knizeHranice a děti
Proč ve vztahu k dětem budovat hranice?

Cloud, Henry – Townsend, John

Návrat domů, 2016

Napsat komentář