Zima, strach a tíživá minulost

smrtna-zima
Mladá Emmeline žije ve společenství, v němž panuje autoritativní režim a všudypřítomný strach z tvorů, kteří žijí za zdmi pevnosti. Na prahu dospělosti je dívka nucena učinit mnohá rozhodnutí, která mohou ovlivnit nejen její další život, ale i podobu světa, jejž dosud znala.

Osada, v níž Emmeline od narození žije, je obehnána vysokými zdmi, které ji chrání před krutými sněhovými bouřemi i tajuplnými bytostmi, jež žijí v okolních lesích. Opustit pevnost mohou jen ti, kdo mají za úkol sbírat byliny nebo plody. Ani oni se však nesmí pustit hlouběji mezi stromy – každý ví, že ti, kdo zašli příliš daleko do lesa, se zpět nikdy nevrátili. Přesto se Emmeline cítí lesy podivně přitahována a touží odhalit tajemství těch, kteří tam zahynuli.

Výpravy do hloubi lesů jsou však nebezpečné i z jiného důvodu. Zlověstná rada, která ovládá celou osadu, totiž dává dobrý pozor, aby se nikdo z jejích obyvatel nedozvěděl příliš mnoho a nenarušil svými objevy přesný řád, který ve společenství panuje. Emmeline se tak musí rozhodnout, jestli je pro ni důležitější zachování vlastního života, nebo touha po poznání. Její babička před lety zvolila poznání. Stálo ji to však život a její rodina je od té doby považována za poskvrněnou. Emmeline tak musí bojovat nejen s vlastní touhou a strachem, ale také s názorem okolní společnosti, která se jí straní a čeká na každou její chybu.

V této složité situaci ji navíc požádá o ruku vůdce celého společenství, bratr Stockham. Sňatek s ním by jí mohl pomoci očistit jméno její rodiny a vylepšit postavení v osadě, přesto se Emmeline zdráhá jeho nabídku přijmout. Zdá se totiž, jako by jí bratr Stockham četl myšlenky, věděl o každém jejím kroku a až podezřele dobře rozuměl jejím problémům. Emmeline se navíc seznámí s atraktivním Kanem, který o ni projevuje možná více než jen přátelský zájem. Její vztahy s oběma muži se postupně vyvíjejí a Emmeline si je stále méně jistá, pro kterého z nich se má rozhodnout.

První díl nové young adult série nazvaný Smrtná zima je debutem kanadské spisovatelky Kate A. Boormanové. Na to, že se jedná o její prvotinu, projevila autorka velké vypravěčské nadání. Příběh je strhující a napínavý a čtenář jen po malých kouscích odhaluje tajemství, která pevnost obestírají. Také některé postavy, zejména Emmeline a bratr Stockham, jsou zajímavé, propracované a v průběhu děje se pozoruhodně vyvíjejí. Vzhledem k tomu, jak slibná se většina knihy zdá, může však její závěr působit poněkud rozpačitě – jednání některých postav jako by nemělo žádnou návaznost na jejich předchozí činy a velké závěrečné odhalení, které čtenář na základě předchozích událostí očekává, nakonec nevyzní zdaleka tak velkolepě, jak by mohlo. Přesto lze knihu, která vyšla v nakladatelství Host, považovat za zdařilou a je možné doufat, že její pokračování budou ještě lepší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrtná zima

Boormanová, Kate A.

Host, 2015

Napsat komentář