Vydejte se na výpravu do minulého století

Knizni tipy_minule stoleti
Dnešní knižní tipy vás zavedou do rušného 20. století, a to skrze příběhy, které jsou nebezpečné, dychtivé, strašidelné, ale i elegantní a romantické. Najdete tu prostě ode všeho něco, a proto si každý jistě přijde na své.

Román Sarah Watersové se odehrává v Londýně po druhé světové válce, která poznamenala životy paní Wrayové a její dcery. S novými nájemníky se však do jejich domu navrátí i živý ruch a vášeň. A možná i nebezpečí.

Platící hosté

Autorka: Sarah Watersová
Přeložila: Barbora Puchalská Punge

Počet stran: 552
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1579-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Platící hosté vydalo nakladatelství Argo.

Píše se rok 1922 a v Londýně panuje napjatá atmosféra. Váleční veteráni se jen obtížně vracejí do normálního života, všude zástupy nezaměstnaných a v mnoha rodinách chybí muži. K takovým patří i paní Wrayová a její dcera Frances, před válkou dámy z lepší společnosti, jež nyní zápolí s chudobou, a proto musí do rodinného sídla přijmout nájemníky. S příchodem Lilian a Leonarda Barberových, mladých manželů patřících k nové „úřednické vrstvě“ se jejich monotónní životy rychle změní – do domu vtrhnou hudba, barvy, kýč i vášeň. Ale vášeň může být i nebezpečná…

 

Ukázka z knihy

Muži byli sotva starší než chlapci, i když Frances při prvním setkání hádala, že panu Barberovi musí být šesta- nebo sedmadvacet, tedy zhruba tolik co jí. Odhadovala, že jeho manželce bude kolem třiadvaceti. Teď už si tím ale nebyla tak jistá. Namířila si to přes dlážděnou předzahrádku před domem a uslyšela jejich vzrušené, bezstarostné hlasy. Stáhli z vozu lodní kufr a nejistě ho položili na zem; pan Barber si přitom přiskřípl prsty. „Nesměj se!“ pustil se naoko do manželky. V tu chvíli si vybavila jejich „vybroušený“ přízvuk jako z hodin řečnického přednesu.

Paní Barberová se natahovala po manželově ruce. „Ukaž. Ále, nic tam nemáš.“

Vyškubl se jí. „Teď tam sice nic není, ale uvidíš za chvilku. Krucinál, to je bolest!“

Druhý muž zahlédl Frances u branky a promnul si nos. „Pozor.“ Barberovi se otočili a pozdravili ji s doznívajícím smíchem, který – což jí nebylo moc příjemné – ulpěl i na ní.

„Tak jste konečně tady,“ řekla a připojila se k trojici na chodníku.

„Ano, konečně jsme tady,“ zopakoval pan Barber s přetrvávajícím náznakem smíchu. „A už kazíme pověst celé ulici, jak vidíte.“

„Ále, na to s matkou vystačíme samy.“ (str. 10–11)

Nakladatelství Argo vydalo několik dalších knih Sarah Watersové, např. Zlodějka nebo Špičkou jazyka.

————————————————

Stephena Kinga, proslulého mistra hororu, jistě všichni dobře známe. Možná ale zatím neznáme jeho novou knihu, která obsahuje hned pět příběhů. Pojďme si ji tedy představit.

Srdce v Atlantidě

Autor: Stephen King
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 528
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7306-786-1
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Srdce v Atlantidě vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Pět kratších příběhů, které na sebe volně navazují, se odehrává během několika desítek let v druhé polovině minulého století. Hrdiny provázíme od dětství přes vysokoškolský život až po krutou zkušenost ve Vietnamu. Mistr hororu, jenž skvěle ovládá i povídkový žánr, se zde vyrovnává s traumaty jednotlivce i celé společnosti tehdejší doby. Typického Kinga nacházíme v charakteristickém vypravěčském umění se smyslem pro přesnou drobnokresbu, jímž vtahuje čtenáře do děje.

 

Stephen King

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Většina jeho děl vyšla také v českém překladu, o což se velkou měrou zasloužilo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob.

Knihy Stephena Kinga plné odkazů na americké reálie, populární kulturu a zejména rockovou hudbu, úspěšně propojují fiktivní svět se světem reálným. Do atmosféry obyčejného života, kterou autor umí mistrně navodit, postupně zasazuje prvky nadpřirozené, nezřídka gradující v naprosté inferno. Píše o umělcích potýkajících se s tvůrčími problémy a pronásledovaných nadpřirozenými silami, o zlu na malém městě, o násilí páchaném na ženách nebo o dětském vidění světa.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Beta.

 

Přečtěte si některé z našich recenzí na knihy populárního Stephena Kinga, třeba Pan Mercedes, Všechno je definitivní nebo O psaní. Pěkný přehled několika děsivých Kingových příběhů najdete také v našem článku.

————————————————

Jméno Patricie Highsmithové možná není mezi čtenáři příliš známé. A to bychom měli napravit už proto, že její román Carol je považován za jeden z vrcholů americké literatury minulého století.

Carol

Autorka: Patricia Highsmithová
Přeložila: Ludmila Janská

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7335-411-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Carol vydalo nakladatelství Leda.

Psychologické drama CAROL, syrový a současně romantický příběh, jehož postavy hledají na morálně spletitých cestách pravdivý obraz sebe samých, je výjimečným dílem, v němž Patricie Highsmithová osvědčila vynikající vypravěčské umění. Od prvních stránek se nad románem vznáší atmosféra nezadržitelného směřování k zatím neznámému cíli, dychtivosti a prapůvodní energie, s níž si obě hlavní postavy posedle zahrávají s osudem a připravují si tak téměř nesnesitelnou úzkost a napětí. Smysl cesty, po které se vydaly, lze rozpoznat až při pohledu zpět proti proudu času – není to kniha, je to život sám.

Mistrovský milostný román CAROL patří k vrcholům americké i světové literatury a je jmenován mezi nejvlivnějšími knihami 20. století. Podle románu natočil režisér Todd Haynes stejnojmenný film, který je uváděn mezi nejvážnějšími kandidáty na cenu Oscar za rok 2015.

 

Ukázka z knihy

Muž si to prohlížel a držel to nedbale mezi palcem a ukazováčkem. Byl holohlavý kromě pruhů černých vlasů, které se táhly po stranách od obočí k zapocenému holému temeni. Měl pohrdavě a zamítavě vystrčený spodní ret, který vysunul ve chvíli, kdy Tereza přistoupila k pultu a promluvila.

„Ne,“ řekl konečně.

„Nemůžete mi za to dát nic?“ zeptala se Tereza.

Ret se vysunul ještě víc dopředu. „Možná padesát centů.“ A šoupl jí to zpátky přes pult.

Tereza to rychle schovala. „A co tohle?“ vytáhla z kapsy kabátu stříbrný řetízek s medailonkem se svatým Kryštofem.

Palec a ukazováček daly opět výmluvně najevo pohrdání a obracely medailonek jako nějaký odpadek. „Dva dolary padesát.“

Ale vždyť to stojí nejméně dvacet dolarů, chtěla říci Tereza, ale nechala si to pro sebe. To tady přece říká každý. „Děkuju.“ Vzala řetízek a šla. (str. 75)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Populární seriál Panství Downton si získal nespočet věrných fanoušků i u nás. Nyní si o něm můžete přečíst v krásně ilustrované, noblesní a elegantní knize a proniknout tak ještě hlouběji do všech tajemství jeho hrdinů.

Panství Downton

Autorka: Jessica Fellowesová
Přeložil: Petr Stránský

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 189×230 mm
ISBN: 978-80-7529-048-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Panství Downton vydalo nakladatelství Slovart.

Jste tu včas, nebo jdete pozdě? Očekávají vás sluhové, nebo jste tu, abyste se k nim připojili? Kniha o Panství Downton dokonale vykresluje svět elegance i dekadence, svět povinnosti, poslušnosti, svět romantiky a rivality. Tato kniha plná pestrých historických detailů zavede příznivce seriálu do samého víru událostí. Vstupte do tajemného domu uprostřed velkého a nádherného parku. Působí dojmem tak nezpochybnitelné jistoty, až se zdá, že způsob života, který obraz nastiňuje, bude trvat dalších tisíc let… ale nebude.

 

Ukázky z knihy

Další ukázky naleznete na stránkách nakladatelství Slovart.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlatící hosté

Watersová, Sarah

Argo, 2015

zobrazit info o knizeSrdce v Atlantidě

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeCarol

Highsmithová, Patricia

Leda, 2015

zobrazit info o knizePanství Downton

Fellowesová, Jessica

Slovart, 2015

Napsat komentář