Cena nesmrtelnosti

Glukhovsky_Budoucnost
Co dělá lidi lidmi a jakou cenu má nesmrtelnost? Je možné nabídnout světu věčné mládí a současně ponechat lidem možnost plození nových generací? Na tyto a další otázky může odpovědět Budoucnost.

Jedním ze zářijových počinů Knižního klubu pro rok 2015 bylo i vydání knihy Budoucnost, jejímž autorem je Dmitry Glukhovsky. Za překladem z ruštiny stojí Rudolf Řežábek.

Dmitry Glukhovsky je moskevský rodák (12. června 1979) a svůj první a zároveň i extrémně úspěšný literární počin začal psát již v osmnácti letech. V roce 2002 pak tuto postkatastrofickou vizi s názvem Metro 2033 (česky Knižní klub 2010) zveřejnil na svých internetových stránkách, kde byla volně k dispozici každému zájemci. Odhaduje se, že počet online čtenářů překročil hodnotu tří milionů. Knižního vydání se pak tento titul dočkal o tři roky později. První díl z následné trilogie stál i jako předloha pro PC a Xbox hry. Na Metro 2033 nepřímo navazuje Metro 2034 z roku 2009 (česky 2011) a letos vydané Metro 2035 (česky se připravuje na rok 2016). Kromě této scifi série stihl Glukhovsky vydat v roce 2007 pozoruhodný náhled na nečekaná nebezpečí překladu historického cestovního deníku pod názvem Sumerky (Soumrak, česky Knižní klub 2013) a v roce 2010 ze zcela jiného soudku pak Příběhy o domovině – sérii satir ze současného Ruska.

Budoucnost (Buduščeje) je rozsáhlý román, jehož první vydání se datuje do roku 2013. Pokud bych jej měl popsat jednou krátkou větou, řekl bych, že jde o jedinečný milostný a rodinný příběh v reáliích střetu obecných mas a vyvolených. Šest set čtyřicet čtyři stran je naplněno napínavým a vzrušujícím putováním světem, jenž je ovládán společností těch, kdo se rozhodli pro nestárnoucí nesmrtelnost, zatímco jiní volají po zachování lidských a rodinných hodnot, jež mají tvořit základ lidskosti. Kulisy příběhu tedy tvoří střet nestárnoucích mocných se skupinami odboje, jež se nechtějí vzdát plození dětí a vůbec rodinných hodnot, jak je známe. Dmitry Glukhovsky přináší na světlo nejen řadu filozofických, ale i praktických otázek, jakými jsou třeba úvahy o tom, jak může svět, kde nikdo neumírá stářím, uživit narůstající populaci. Že je třeba pro věčnost něco obětovat, je nepřehlédnutelný fakt, a otázkou pak zůstává, jaká oběť je ještě přiměřená a jaká mění samu podstatu lidství. Glukhovského vládnoucí třída se rozhodla pro potírání plození nových generací. K prosazování svého zákona využívá vytrénovaných ozbrojených složek Falangy, rekrutovaných právě ze „zabavených“ dětí, které prošly převýchovou a výcvikem. Každý, kdo se proti populačnímu zákonu proviní, pozbývá nárok na nesmrtelnost a je injektován akcelerátorem stárnutí, jenž mu pak dává maximálně deset let na dožití. Nalezené děti jsou zabaveny a poslány do internátů na převýchovu a výcvik, aby jednotky Falangy měly stálý příliv nových členů. A o ten rozhodně nemají nouzi.

Budoucnost je napsána formou vyprávění hlavní postavy jménem Jan, jinak číslo sedm jedna sedm. Číselným kódem jsou děti označovány po předání do internátů a své původní křestní jméno smějí převzít teprve až s odchodem do aktivní služby, projdou-li ovšem přísnými zkouškami a přežijí-li nelítostné podmínky šikany a zneužívání. Celé vyprávění je vedeno v přítomném čase a přeskakuje s jistou logikou mezi současností příběhu a vzpomínkami na internát, přičemž hlavní hrdina mapuje i příběhy svých spolužáků až do míst, kde se dotýkají jeho vlastního osudu. Třicet pojmenovaných kapitol, počínaje první s názvem Obzory a konče poslední pojmenovanou Zřeknutí je jeden dech beroucí počin, svědčící o autorově neuvěřitelném rozhledu. Čtenáři si v Budoucnosti mohou najít od každého tématu něco. Nechybí akce, detektivní pátrání a kniha se hemží i sexuálními scénami na jedné straně a filozofickými traktáty na pólu opačném. Autor dokáže zabrnkat na strunu adrenalinu a vzrušení, aby obratem vehnal do čtenářových očí slzy dojetí.

Ne marně strávil Dmitry Glukhovsky roky ve službách televizních stanic jako jsou EuroNews, Russia Today, Sky News či rozhlasové Deutsche Welle nebo Radio Mayak. Dokonce stál v roce 2007 za prvním přímým přenosem ze Severního pólu. Jeho celoživotní (navzdory překvapivě mladému věku) zkušenosti mu zcela nepochybně pomohly, spolu s neuvěřitelnou schopností představivosti, vytvořit další rozsáhlé dílo, jež stojí na světové špičce společenské scifi hned vedle velikánů jako jsou George Orwell, Isaac Asimov, Ray Bradbury a mnozí další. A ani nemalý počet překlepů, jež korektorům proklouzl mezi prsty, nic nemění na tom, že toto rozsáhlé a propracované Glukhovského dílo stojí nejen za přečtení, ale hlavně za zamyšlení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBudoucnost

Glukhovsky, Dmitry

Knižní klub, 2015

Cena nesmrtelnosti - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. zurekpetr napsal:

    Dobrý den, vyhraná audiokniha Achilleova píseň mi byla elektronicky doručena.
    Děkuji Petr Žurek

  2. Ginger napsal:

    Báječná recenze, vystihuje i můj názor na knihu (včetně jejích korekturních nedostatků).

Napsat komentář