Čtvrtý díl série Velké století

Jan Guillou_Klapky na ocich
Ano, je to tak, nakladatelství Host vydalo již čtvrtý díl oblíbené románové série švédského spisovatele Jana Guilloua. Jaké budou další osudy rodiny Lauritzenových uprostřed zuřící světové války? Sundejte klapky z očí a čtěte!

Za švédskými hranicemi zuří druhá světová válka. Nejstarší z bratrů Lauritzenových se stále vyhýbá rozhodnutí, na čí straně stát. Lauritzův syn Harald, důstojník SS, je dočasně umístěn v Oslu. Starší dcera Johanne působí v norském odboji, mladší syn Karl je u švédského námořnictva a dcera Rosa zřejmě pracuje jako špionka. Lauritz doufá, že Německo válku vyhraje, ale zjišťuje, že bratři Oscar a Sverre s ním tuto naději nesdílejí. A jeho žena Ingeborg už dlouho nepovažuje Německo za svůj domov. Válka rozděluje Evropu a začíná to vřít i v rodině Lauritzenových. Pokaždé když se zdá, že se na konci tunelu objevil záblesk světla, věci naberou ještě horší směr. Záleží už jen na jediném: přežít – fyzicky i morálně.

 

Klapky na očích

Autor: Jan Guillou
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 420
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-426-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Klapky na očích vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

RACHOT BERANIDLA CÍTIL v celém těle jako uklidňující pulz. Práce postupovaly pozvolna, ale neochvějně. Tentokrát nedojde k žádnému neštěstí a nikdo nezemře.

V okolních chatkách na břehu řeky si lidé ne zcela nečekaně stěžovali na neustálý rámus. Lauritz si naopak najal pokoj v patře jednoho z domů co nejblíže břehu. Pokoušel osud a byl si toho dobře vědom. Jestliže se celá stavba i teď zřítí do řeky, mohla by obrovská přílivová vlna spláchnout nebo rozdrtit domy, které jí budou stát v cestě jako první.

To se ale znovu nestane. Tím se zaklínal, a právě proto si raději pronajal pokoj v obyčejném nenatřeném dřevěném domku blízko stavby, místo aby se s ostatními inženýry ubytoval v hotelu Central v Kramforsu; chtěl být co nejblíž rachotu, s nímž beranidlo zaráželo dřevěné klády do dna řeky.

Pomalu, ale jistě. Samotné beranidlo bylo přimontované na dva betonové pontony a opatřené třítunovým beranem. Inženýři spočítali, že dopadne-li beran z výšky jednoho metru, pilota se s každou ránou zanoří o šestnáct milimetrů. Byly to drobné krůčky, ale směřovaly neustále vpřed. A Lauritz u toho chtěl být, slyšet úder za úderem a cítit ho v celém těle. Když seděl ve svém podkrovním pokojíku a znovu si procházel nákresy, anebo když některá pilota zajela do země šikmo a museli ji opravit, udělal si sem tam krátkou přestávku, lehl si na ustlanou postel a naslouchal rachotu, jako by to byla hudba od Beethovena nebo Brahmse. (str. 7)

 

Řekli o knize

K důvěryhodnosti vyprávění přispívá fakt, že hlavní postava románu je částečně inspirovaná Guillouovým dědečkem a my se tak díky ní přiblížíme autorovým vlastním vzpomínkám. Stejně jako ostatní knihy z této série si i Klapky na očích drží vysokou úroveň.

Svenska Dagbladet

Citlivý a vrstevnatě podaný popis strachu a výčitek svědomí starého muže. V románu Klapky na očích dosáhl Jan Guillou jako autor skutečného mistrovství. Živě a vnímavě líčí dobu, kdy na hodně zkušených lidí dolehne nejistota a rozkol, nejen v osobní rovině.

Vestmanlands Läns Tidning

My, kdo sledujeme Guillouovo Velké století od začátku, jsme ohromeni. Romány z této série jsou čím dál lepší. Guillou píše lehkým, přemýšlivým a chvílemi i něžným stylem.

Västerviks-Tidningen

 

Série Velké století

Popularitu obsáhlé románové série nastartoval již její první díl, pětisetstránkové čtení Stavitelé mostů. Zatímco tato kniha se věnuje technickým pokrokům nového století, druhý díl s názvem Norský dandy je zasazen do světa výtvarného umění a řeší rovněž otázku homosexuality. Třetí kniha s podtitulem Mezi červenou a černou uvrhne čtenáře do bouřlivých dvacátých a třicátých let.

 

Jan Guillou

Jan Guillou se narodil roku 1944 a je pravděpodobně nejoblíbenějším švédským spisovatelem. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků a jen ve Švédsku se jich prodalo přes deset milionů. Je tvůrcem dvou nejúspěšnějších švédských beletristických počinů všech dob: série thrillerů o agentu Carlu Hamiltonovi a „křižácké trilogie“ zahrnující romány Cesta do Jeruzaléma (1998; česky v prvním vydání jako Cesta do Svaté země, Mladá fronta 2001; ve druhém vydání Argo 2010), Templář (1999; česky Argo 2010) a Království na konci cesty (2000; česky Argo 2011). Ze série Velké století v češtině vyšly romány Stavitelé mostů (2011), Norský dandy (2012; oba Host 2014), Mezi červenou a černou (Host 2015) i Klapky na očích (Host 2015).

(Zdroj informací i fotografie: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlapky na očích
Velké století 4

Guillou, Jan

Host, 2015

Napsat komentář