Beletrie na historické vlně

beletrie-historie
Rok 2015 nám pomalu končí, ale co určitě nekončí, jsou naše knižní tipy. Dnes se podíváme na knihy, které spojují historii a beletrii. Pro nudu tu není čas ani místo.

Cesta do Říma je závěrečným dílem trilogie. Příběh Romula, Tarquinia a Fabioly se odehrává za dob Caesara. V této knize můžete čekat boj o život, nenávist, zoufalství, intriky, pomstu a hlavně konečné rozuzlení osudů  hlavních postav. Jak to všechno dopadne?

Třetí, závěrečná část trilogie, odehrávající se v době Julia Caesara, přináší rozuzlení dramatických osudů Romula, Tarquinia a Fabioly, hrdinů Zapomenuté legie a Stříbrného orla. Děj začíná v Alexandrii, kde Romula a Tarquinia naverbují do jedné z legií. Tarquinius za podivných okolností zmizí a Romulus zůstává sám. S legiemi pod vedením Caesara odplouvá do Pontu, kde se utkají s mnohonásobnou přesilou místního vládce Farnaka. Situace je zoufalá a Romulus se loučí se životem. Ani tentokrát ho však Mithra neopustí. Když už si dělá naděje, že se v pořádku vrátí do Říma, shledá se s Fabiolou a pomstí se
Gemellovi, který ublížil celé jeho rodině, vše se zkomplikuje. Do Říma se sice vrátí, ale nikoli jako svobodný člověk, ale jako vězeň, který má být předhozen divokým šelmám během slavností, pořádaných na počest Caesarova vítězství. V ohrožení je i Romulova sestra Fabiola, která se zaplétá s Brutovým úhlavním nepřítelem Markem Antoniem. Tarquiniovi se podaří uniknout z Alexandrie na ostrov Rhodos, kde chce pátrat po kořenech Etrusků. V tom mu zabrání římští legionáři, kteří se mu postaví do cesty. Svede osud všechny protagonisty znovu dohromady? A podaří se jim pomstít se těm, kteří jim krutě ublížili?

Cesta do Říma

Autor: Ben Kane
Přeložil: Jaroslava Hromadová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-614-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Cesta do Říma vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Nezapomeňte si prolistovat ukázku z knihy.

 

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

————————————————

Románem Dřevěné ženy se prolínají osudy tří mužů rodu Kubotů. V této napínavé knize začíná příběh v 16. století a postupuje až do současnosti. Co vše způsobí vydlabané dřevěné postavy žen z bukového dřeva všem třem mužským postavám? Co je realita a co iluze?

Napínavý román je spojený s Rýchorským pralesem. Ve třech navazujících obrazech pronásleduje osudová vina rod Kubotů – v 16. století zlatokopa, v době před první světovou válkou pašeráka a v současnosti advokáta. Nečekané tragické události otevřou vždy dřevěným ženám a dalším magickým postavám pralesa cestu do jejich života a teprve poslední Kubot intuitivně přijde na to, jak se vyhnout rodovému prokletí a uniknout ze smyčky spletitého osudu.

Dřevěné ženy

Autor: Petr Prouza

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7244-384-0
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Dřevěné ženy vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

 

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů.Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a v nezanedbatelném počtu také věcnou literaturu.

————————————————

Kniha Jablko je sbírkou povídek, která dotváří otevřený konec románu Michela Fabera Kvítek karmínový a bílý. Každá z povídek patří jedné postavě a lze je číst bez předchozí četby románu. U této knihy se nudit nebudete.

Neobyčejně populární Faberův román Kvítek karmínový a bílý končí větou „Ale teď už je čas, abyste mě nechali jít.“ Přesně to ale mnozí čtenáři nebyli ochotní udělat. Stěžovali si na příliš otevřený konec a zasypali autora dotazy jako: „Co to má znamenat? Co se stalo se Sugar a Sofií? Plánujete pokračování?“
Michel Faber se mu léta bránil. Pak napsal pro svého italského nakladatele jednu povídku jako vánoční dárek. Záhy ho ale napadl námět na druhou, třetí… a najednou měl dost materiálu na celou povídkovou sbírku. V každé z nich „navštívil“ jednu postavu ze světa Kvítku: protivnou komornou Claru (z níž se v této knize stala prostitutka), světáka Bodleyho, dvakrát Sugar, stárnoucího Williama (který se napájí portským a laudanem a dumá, kde se ten jeho život sakra zvrtl), Emmelínu Foxovou a nakonec i Sofii.
Povídky jsou to rozkošné a zábavné, lze je číst zcela nezávisle na románu, ale v kombinaci s předchozí knihou jsou samozřejmě silnější. Poslední novela o Sofii, hnutí sufražetek v edvardiánské době i o tom, že člověk se nikdy nemůže úplně vrátit, patří k tomu nejlepšímu, co Michel Faber kdy napsal.

Jablko

Autor: Michel Faber
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-1622-9
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Jablko vydalo nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. nakladatelství se snaží získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto knihy.

Co vy a historie? Která kniha vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCesta do Říma

Kane, Ben

Vyšehrad, 2015

zobrazit info o knizeDřevěné ženy

Prouza, Petr

Šulc-Švarc, 2015

zobrazit info o knizeJablko
Povídky ze světa Kvítku karmínového a bílého

Faber, Michel

Argo, 2015

Napsat komentář