Po kom se jmenují… Amoniak? Hermafrodit? Jawa?

Po_kom_se_jmenuji_POTAHmaketa.indd
Dokážete se podívat za prvotní význam slov a zajímá vás jejich původ? Pak se s námi pojďte podívat na novou knihu Jitky Škápíkové Po kom se jmenují…, jež byla minulý týden pokřtěna v pražském Paláci knih Luxor.

Zdalipak víte, podle koho je pojmenován amoniak? Hádáte-li, že po nějakém chytrém chemikovi, který ho objevil, budete zajisté mile překvapeni. Původ jeho názvu je totiž daleko starší a zajímavější. Abychom se ho dopátrali, musíme se vrátit více než 3000 let zpátky až do starověkého Egypta. Tam na nás čeká Stvořitel a Pán světa, Král bohů, Amon. Už vidíte tu spojitost, že? Amon – amoniak. Podezřelé. A co víc, i další slova mají s amoniakem společný původ – co třeba takové aminokyseliny nebo vitamíny?

Po_kom_se_jmenuji_POTAHmaketa.inddTo je všechno hrozně pěkné, určitě si právě říkáte, ale jakou má staroegyptský bůh spojitost s chemickým prvkem, který byl poprvé izolován až v roce 1774? No a to je ta správná otázka, na niž vám odpoví nová knížka Jitky Škápíkové Po kom se jmenují…. Publikace vychází z cyklu Českého rozhlasu Dvojky Slovo nad zlato a vydalo ji nakladatelství Radioservis. To je série pětiminutových relací zaměřených vždy na jedno slovo či frázi. Pozorní posluchači se tak v pěti minutách mohou dozvědět, odkud se vzala slova jako gilotina, bešamel nebo žiletka, nebo se třeba podívat na kloub hojně používané, ale zato naprosto od jakéhokoli významu oproštěné frázi „jak dobře víte“.

Nyní ale už zpátky k našemu Amonovi. Právě amoniak je totiž jedním ze slov, jejichž původ nová kniha osvětluje. Pojďme se tedy podívat, co o spojitosti mezi bohem a chemickým prvkem píše ona:

Amona na obrázku poznáte podle božských a vladařských důtek a také podle dvou vysokých pštrosích per na koruně. Aby ho mohli uctívat lidé nejen v jeho sídelním městě Vésetu, ale i po celé zemi, stavěli mu chrámy všude možně. Dokonce i v pouštních oázách. A problém byl na světě. Pro zápalné oběti v chrámu je potřeba co? Oheň. A do ohně se musí co? Přikládat palivo. A v poušti palivo seženeme jak? Špatně. Tam měli leda velbloudí trus. Ovšem měli ho tam habaděj, a proto v Amonově chrámu topili právě tím. Když velbloudí trus v chrámu hořel dostatečně dlouho, na stěnách a na stropě se po čase vytvořily bílé krystalky podobné soli. Začalo se jim říkat Sal Ammoniac, zkráceně salmiak, „sůl Amonova“. Chlorid amonný, triviálně salmiak, chemicky NH4Cl, bílá krystalická látka.

IMG_0389To, že vitamínům říkáme vitamíny jen proto, že před několika tisíci let se v jedné pouštní oáze rozhodli zatopit si velbloudím trusem, rozhodně není jediné překvapení, které na vás v knize Po kom se jmenují… čeká. Jedno další na vás číhá, když se prolistujete až na samý konec knihy a všimnete si, že na zadní straně přebalu je přilepeno CD s profesionálně načteným textem celé knihy.

IMG_0382

Igor Bareš a Naďa Konvalinková

Křest této unikátní publikace proběhl v největším českém knihkupectví, v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze, v pondělí 19. října. Sám jsem byl překvapen, jak byla akce krátká. Nejdelší částí totiž nebyl samotný křest, ale nekonečné pózování herců Naďy Konvalinkové a Igora Bareše pro zástup novinářů třímajících obrovské fotoaparáty. Akce tak začala s mírným zpožděním, které bylo ale rychle vykompenzováno celkovou svižností. Od úvodního představení hostů přešel moderátor během několika minut k ukázce, kterou výše zmínění herci divadelně zahráli. Ve svém přednesu využili formátu knihy, v níž se střídá souvislý text s mezi ním se vyskytujícími bublinami, doplňujícími a ozvláštňujícími výklad.

Jitka Škápíková podepisuje novou knihu

Jitka Škápíková podepisuje novou knihu

Představení. Ukázka. Křest. Vše bylo hotovo za patnáct minut, a autorka se jala podepisovat výtisky, které se na pokladnách Paláce knih začaly velice rychle rozprodávat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePo kom se jmenují...

Škápíková, Jitka

Radioservis, 2015

Napsat komentář