Knihy k zamyšlení i k pousmání

tipy
Dnešní tipy vám přinesou tři zdánlivě odlišné knihy. Jejich společným jmenovatelem je ale humor. Nebo spíš kupa humoru. Jenže i za tím nejvtipnějším příběhem se mnohdy skrývá myšlenka, o které stojí za to přemýšlet.

Světy reality a fikce jsou naprosto odlišné  a nemají spolu nic společného. Takový názor má mnoho lidí. Neplatí to ale pro zlodějíčka Kelpa, který pevně věří, že když se hrdinovi knihy podaří excelentní únos, zvládne ho i on. A díky němu přijde ke spoustě peněz. Patří i tenhle plán k těm, co vždycky přinesou jen trable? To na vlastní kůži zjistí zloděj a hlavní hrdina John Dortmunder.

Zpackaný únos

Autor: Donald Westlake
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-247-5519-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Zpackaný únos vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Druhý ze čtrnácti dílů takzvané dortmunderovské série, pojmenované podle hlavní postavy příběhů – smolařského zlodějíčka Johna Dortmundera. Patří k nejznámějším autorovým propojením humoristického a kriminálního žánru.
Kelp má plán a Dortmunder ví, že to znamená trable. Kelp je totiž cvok a všechny jeho plány mají něco společného – ač na první pohled vypadají dokonale a promyšleně, vždycky se absolutně zvrhnou. Tentokrát to ale bude jiné, tvrdí Kelp. Přečetl si to totiž v knize. Její hrdina unese boháči dítě, a přijde tak ke spoustě peněz…
A když to fungovalo v knize, proč by to nezafungovalo i ve skutečnosti?

Napsali o knize

„Westlakova nejvíc stabilní postava. Cokoliv se může v jeho složitých plánech na loupež pokazit, se pokazí – a to tím nejzábavnějším a nejméně očekávaným způsobem.“

– Los Angeles Times

„Skvělé zábavné čtení!“

– Publishers Weekly

————————————————

Dan Rhodes se opět chopil pera a i tentokrát mu vznikl strhující příběh, který vás pobaví!  Jaký sled událostí může rozpoutat, když se jen snažíte splnit svůj úkol do školy, by nikoho z nás nejspíš ani nenapadlo. Připravte se na knihu, při které budete brečet smíchy!

To je Život!

Autor: Dan Rhodes
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 392
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-403-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu To je Život! vydalo nakladatelství Leda.

Když studentka pařížské akademie Aurélie vrhne v rámci svého uměleckého projektu mezi spoluobčany kámen, zákon schválnosti se už postará o to, aby zažila týden divotvorných kalamit. Co si počít s batoletem, které trefila a dostala za trest na hlídání? Poradí jí s tím nadělením ztřeštěná kamarádka? Nebo dívku konečně spasí princ na bílém koni, který doteď ne a ne dorazit? Nejlepší kniha vyhlášeného britského satirika se v rozevláté atmosféře města nad Seinou vysmívá všemu a všem: trefuje se do našich strachů a tiků maskovaných sebejistou existencí, do opičáren a pofiderních mód, do francouzsko-anglické řevnivosti, do mediálních nafoukanců, ba i do prvního muže státu s chotí. A jako v každé správné gogolovské frašce lze i v Rhodesově světě spoléhat na prorocký „smích přes slzy“. Stačí zajít do kina nevalné pověsti, kde nahý performer na výstavě nazvané Život zodpoví nejtajuplnější otázku ze všech: Jaký má naše pinožení smysl?

Napsali o knize

„Je to, jako kdyby Samuel Beckett vstal z mrtvých a mohl se nad námi uchechtat.“

– THE GUARDIAN

„Bujarý a výstřední je bláznivě logický svět… tohoto zřejmě největšího žijícího anglického humoristy, a tak není divu, že nás občas zamrazí vědomí, komu se vlastně smějeme…“

– THE TIMES

Přečtěte si i naši recenzi na knihu.

————————————————

V životě každého z nás existují věci, které vnímáme jako samozřejmost – vůně ve vzduchu, slunce, šťastné okamžiky, sny, které se nám zdají v noci… Co se ale stane, když zjistíte, že za všechno se v životě platí? A tím je myšleno opravdu za vše, včetně výše zmíněného výčtu. A co teprve, když je částka neuvěřitelných 5,7 milionu švédských korun? Pak máte opravdu problém. Stejně jako hlavní hrdina následující knihy.

Faktura

Autor: Jonas Karlsson
Přeložila: Martina Kašparová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7473-345-1
Doporučená cena: 189 Kč

Knihu Faktura vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Práce na částečný úvazek ve videopůjčovně, občasná setkání s hrstkou přátel a nenápadná každodenní rutina zakončená ve většině případů pojídáním pizzy – tak vypadá život hlavního představitele až do okamžiku, kdy mu v poštovní schránce přistane záhadná faktura na astronomickou částku 5,7 milionů švédských korun. Právě taková je cena za veškeré jeho zážitky a štěstí, které ho kdy potkalo. Jak mohli tomuto nenáročnému filmovému fanouškovi, jenž se spokojí s málem a nemá žádné velké sny či plány, naúčtovat tolik? Nebo je to celé jen mystifikace?
Minimalistická, bizarní a nanejvýš originální Faktura z Karlssonovy sbírky Pravidla hry představuje klenot absurdní literatury zpochybňující to, co štěstím nazýváme a jak ho měříme.

Ukázka

„Co tím myslíte?“ podivil jsem se.
„Zdají se vám v noci sny?“ pokračovala.
„Občas ano.“
„Dobře. Myslíte si, že tohle všechno je zadarmo?“
Na chvíli jsem se odmlčel.
„No, myslel jsem…“
„Myslel jste si, že ano?“ zeptala se.

Pokud Vás ukázka zaujala, přečtěte si i její pokračování.


Máte rádi humorné knihy? Četli jste již něco od dnešních spisovatelů? Napište nám o tom!

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto knihy plné humoru.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpackaný únos

Westlake, Donald

Cosmopolis, 2015

zobrazit info o knizeTo je Život!

Rhodes, Dan

Leda, 2015

zobrazit info o knizeFaktura

Karlsson, Jonas

Kniha Zlín, 2015

Napsat komentář