Není únos jako únos

Zpackany_unos_nahled
John Dortumunder je opravdu smolař. Když jde vykrást obchod, nic v něm nenajde, protože zkrachoval nebo je o patro výš. A když s kumpány unese dítě, dostane pořádně přes prsty.

Druhý díl z krimikomediální série amerického autora Donalda Westlaka (1933–2008) s Johnem Dortmunderem v hlavní roli se jmenuje Zpackaný únos a vydalo ho v novém kabátku nakladatelství Cosmopolis.

Na předchozí díl Jak neuloupit smaragd navazuje velmi volně. Přechází do něj všechny hlavní postavy – John, Kelp i jejich přátelé Stan a Murch i Murchova máma, taxikářka. Navíc se tu objevuje May, nová Johnova přítelkyně, prodavačka z obchodního domu, která jej přistihla při krádeži. Ale zápletka příběhu je zcela odlišná – tentokrát Kelp neplánuje žádnou loupež, ale dokonalý únos dítěte kvůli výkupnému.

Nápad mu vnukla kniha „Ukradené dítě“, kterou si přečetl ve vězení a po propuštění ji dal číst i všem svým kumpánům. Ti v ní ale neviděli návod k rychlému zbohatnutí jako on.

Dortmunder nebyl rozený čtenář, ale čas strávený za zdmi vězení mu ukázal, jak je čtení užitečné, když čekáte, až uteče určitý počet dní. Čtení může dny mírně urychlit, což je jen dobře. Takže celkem vzato, čtení knížek bylo pro něj docela známá zkušenost. I když divné je číst knihy na místě, kde na oknech nejsou žádné mříže. A stejně divné je, když se to dělá i z jiného důvodu, než je samo čtení.  (str. 40)

Ale když je přesvědčí, že takový podrobný návod si přece nesmí nechat ujít, jdou s ním do akce. Vše se ale zvrtne již při výběru oběti – dvanáctiletý Jimmy má totiž velmi vysoké IQ a rychle si spočítá, že na svém únosu může také něco získat. A tak aniž by to tušili, jsou John a jeho přátelé vlastně sami oběťmi.

U první knihy ze série jsem netušila, co mě čeká, teď už jsem očekávala příjemnou zábavu. V tom jsem se nespletla, i když autor mne přesto překvapil. Neopakoval staré vtipy, ale vymýšlel nové, nekopíroval zápletky, ale vytvářel originální spleť neuvěřitelných situací a gagů. Ani se nedivím, že stejně jako předchozí román, i tato kniha byla zfilmována pod názvem „Jimmy the Kid“ v roce 1982, protože k vizuální podobě přímo vybízí.

Kromě dokonalých reálií New Yorku (což lépe ohodnotí ti, kteří jej navštívili) totiž nabízí i vtipné dialogy. Například Murchova máma začne vyjednávat s otcem dítěte o výkupném (přesně podle knihy), ale skončí u rozebírání poměrů v taxislužbě. A bezpočet komických gagů – únosci nemohou najít předem vyhlídnutý opuštěný dům, policie pokutuje agenta FBI za rychlou jízdu po dálnici, kufr s penězi padne Dortmunderovi na hlavu…

Zkrátka a dobře Zpackaný únos Donalda Westlaka je román plný akce a vtipu a určitě pobaví všechny, kteří již Johna Dortmundera poznali, ale i ty, kteří o něm zatím nikdy neslyšeli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpackaný únos

Westlake, Donald

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář