Napětí, smích i slzy v brožovaných vydáních z nakladatelství Host

brozovane
Ať už jste příznivcem drsného, kriminálního žánru, kterému v poslední době kralují severští autoři, nebo si u knihy raději odpočinete, mezi druhými, brožovanými vydáními nakladatelství Host si určitě najdete svého favorita, který vás navíc finančně nezatíží!

hostNakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě naladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

 

Prvním románem, který v nakladatelství Host nyní vychází ve druhém, brožovaném vydání, je Keplerův Stalker. O tomto počinu švédského dua Alexandra a Alexandry Ahndorill, kteří píší právě pod pseudonymem Lars Kepler, bylo už napsáno snad vše. Pravdou zůstává, že Stalker je strhujícím počtením, které se vám bude jen těžko před spaním odkládat. Jak spisovatelské duo poznamenalo, při psaní detektivního románu takového kalibru je nepostradatelným prvkem empatie. Empatie, kterou čtenář pociťuje nejen vůči obětem a vyšetřovatelům, ale také vůči dalším postavám. Stalker je skvělým příkladem toho, jak důležitá je čtenářova účast a vcítění se do děje. Pokud jste se ještě k tomuto švédskému klenotu nedostali, neváhejte a pořiďte si třeba právě jeho brožovanou verzi. Nejdřív se však, prosím, ujistěte, že při čtení nebudete doma sami, a zatáhněte si závěsy. Jen pro jistotu.

Bez Joony Linny je policie bezmocná.

Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z událostí si nic nepamatuje – od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti.

Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel.

Téměř všichni si myslí, že je mrtvý… Téměř všichni…

 

Stalker má zpravidla ke své oběti milostný vztah, jeho fixace na mimořádnou či známou osobnost však bývá dílem náhody.

Ačkoli ve většině případů nelze po pronásledovateli nijak zasáhnout, policie tento jev nebere na lehkou váhu, protože stalkerova posedlost nezřídka vyústí ve fyzické napadení a potažmo i ohrožení života jeho oběti. Podobně jako se z bouřkového oblaku může termickou konvekcí vyvinout bouře nebo tornádo, může se stalkerovo zbožňování obratem změnit v nenávist a agresi. (str. 9)

Pokud vás kniha zaujala a neměli jste zatím šanci se k ní dostat, nahlédněte do ukázky.

Stalker je ještě o několik příček lepší než předchozí díly série. Kniha je neuvěřitelně chytře poskládaná dohromady.

-Berlingske

Stalker

Autor: Lars Kepler
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 572
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-584-0
Doporučená cena: 229 Kč

Přečtěte si více o knize Stalker.

Zmíněným románem jsme se již také zabývali v recenzi.

 

Lars Kepler

Foto © Anna-Lena Ahlströmje pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a Alexander Ahndoril (nar. 1967). Doposud společně vydali čtyři bestsellerové kriminální romány: Hypnotizér (2009; česky Host 2010), Paganiniho smlouva (2010; česky Host 2011), Svědkyně ohně (2011; česky Host 2012) a Písečný muž (2012; česky Host 2013). Stalker (2014) je pátým dílem série, jejíž hlavní postavou je komisař Joona Linna.

(Informace a fotografie převzaty ze stránek nakladatelství Host.)

 

————————————————

S následující knihou se za autorem přesuneme do Francie. Román, odehrávající se ve Paříži, je zástupcem detektivního žánru, stejně jako tomu bylo u předchozího titulu. Samotný titul knihy, Výjimeční lidé, je převzat z knihy Zločin a trest ruského romanopisce Dostojevského a autor knihy tím naráží na jedince, kteří sami sebe umisťují nad či mimo zákon. Peter May tímto také poukazuje na jisté vlastnosti hlavní postavy napínavého románu, vyšetřovatele Enza Macleoda. Za další odkaz na dílo jiného autora by se dalo považovat i Macleodovo putování po Paříží a nacházení starých artefaktů v pařížském podzemí. Velmi podobně totiž putoval Robert Langdon v jiné, čtenáři milované knize. Stejně jako Brown s sebou Peter May bere čtenáře na spletitou, napínavou honbu za pravdou, která strhne každého příznivce kvalitního thrilleru.

Sázka odstartuje pátrání biologa v nevyřešených francouzských případech v prvním dílu série Akta Enzo.
Deset let stará záhada, zmizení geniálního Jacquese Gaillarda, přednášejícího na elitní francouzské vysoké škole École nationale d´administration, vychovávající francouzské premiéry a prezidenty – se stane předmětem sázky.

 

Skvělý román plný mnohorozměrných chybujících postav je napínavým detektivním příběhem i svědectvím o francouzské intelektuální kultuře. Autor fascinujícím a úchvatným způsobem zkoumá společnost a stav lidstva. […] Dynamický román a skvělý první díl slibující vynikající kriminální sérii.

-Carl Brookins, spisovatel

 

Výjimeční lidé

Autor: Peter May
Přeložila: Linda Kaprová

Počet stran: 351
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-585-7
Doporučená cena: 229 Kč

Přečtěte si více o knize Výjimeční lidé a přečtěte si ukázku z ní

 

Tímto strhujícím thrillerem Petera Maye jsme se zabývali ve článku. Nevynechejte ani naši recenzi na knihu Výjimeční lidé.

 

Peter May

Peter May Foto © Domi Photographe(*1951) se narodil v Glasgow, ale v současnosti žije ve Francii. Původně se živil jako novinář. Když ve dvaceti sedmi letech vydal první román The Reporter (1978), byl požádán, aby jej přepsal do podoby scénáře pro seriál BBC. Od té doby se věnuje televizní tvorbě. Je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. Má na kontě více než tisíc položek, včetně seriálů The Standard a Machair. Vedle toho také píše romány. Jeho tvorbu čeští čtenáři poznali v třídílné sérii ze Skotska – Skála, Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky. V nakladatelství Host vyšla i série jeho „čínských“ thrillerů (Pán ohně) a francouzská série s tajuplným názvem Akta Enzo.

(Informace a fotografie převzaty ze stránek nakladatelství Host.)

————————————————

Vítejte ve světě sedmileté, tedy vlastně skoro osmileté Elsy. Ačkoliv se s poslední knihou v nabídce brožovaných vydání vydáváme do oddechovější, přátelštější sekce literatury, u napětí přece jen ještě chvíli setrváme. Elsa se rozhodla splnit poslední přání své zesnulé babičky a vydává se na putování za babiččinými dávnými přáteli. Kniha, která na první pohled působí jako vytažená ze sekce „young adult“, v sobě skrývá překvapivé množství dospělých témat. Fredrik Backman se skrze Elsin pohled na svět pouští do takových lidských pohnutků, jakými jsou odpuštění, zlost nebo vyrovnávání se s nedokonalostmi vašich nejbližších.

Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie.
Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.
Elsa je jiná než ostatní. Nemá jiné kamarády než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.
Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se musí Elsa vydat úplně sama. Má totiž doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že se babička omlouvá a pozdravuje. Netuší, že v rukou drží klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v říši fantazie odehrálo.

 

Jsou i tací, co tvrdí, že je babička blázen. Ale ona je génius. Jenom je současně trochu potrhlá. Pracovala jako lékařka, dostávala ocenění a psalo se o ní v novinách. Jezdila na ta nejstrašnější místa na světě, odkud ostatní prchali. Po celém světě zachraňovala životy a bojovala se zlem. (str.10)

Pokud byste se rádi dozvěděli o Elsině dobrodružství více, nahlédněte do ukázky.

 

I ve druhé knize píše Backman stejně vtipným stylem a vřelým srdcem jako ve svém debutu.

-Publishers Weekly

Babička pozdravuje a omlouvá se

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Jitka Herčíková

Počet stran: 424
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7491-586-4
Doporučená cena: 229 Kč

Přečtěte si více o knize Babička pozdravuje a omlouvá se.

Frederik Backman

(nar. 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes šest set tisíc výtisků a práva byla prodána do dvaceti pěti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013) a v říjnu 2014 nejnovější román Britt-Marie var här (Byla tady Britt-Marie), který také připravujeme k vydání.

(Informace a fotografie převzaty ze stránek nakladatelství Host.)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalker

Kepler, Lars

Host, 2015

zobrazit info o knizeVýjimeční lidé

May, Peter

Host, 2015

zobrazit info o knizeBabička pozdravuje a omlouvá se

Backman, Fredrik

Host, 2015

Napsat komentář