Příběh o malíři se zvláštním jménem

Klingsor
Klingsor. To jméno si asi napoprvé nezapamatujete, tak si ho raději někam zapište, protože je to i název jednoho skvělého románu, nabitého vtipem a ironií. Byla by velká škoda ho zapomenout…

Jiskřivý román o fiktivním västerbottenském malíři.

Malíř Klingsor trochu připomíná Járu Cimrmana, ačkoliv se na rozdíl od něj věnuje pouze jednomu uměleckému oboru. Jeho život je ovšem stejně podivuhodný. Na stockholmské malířské akademii například maluje stranou ostatních studentů, kteří se dlouho domnívají, že je cosi jako školník nebo vrátný. V Paříži zase pilně obchází všechny výtvarné školy, ale do žádné se neodváží vstoupit – přesto později s oblibou mluví o zásadním vlivu „pařížského období“ na celou svoji tvorbu. V románu o fiktivním malíři Klingsorovi si autor tak trochu dělá legraci sám ze sebe i ze spisovatelů a umělců vůbec. Pomocí pečlivě dávkovaného humoru, ironie a sebeironie se mu daří nevážným způsobem nastolovat smrtelně vážná témata.

 

Klingsor

Autor: Torgny Lindgren
Přeložil: Zbyněk Černík

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-475-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Klingsor vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Takovou kořalku, jakou vyráběl Starý Klingsor, po něm už nikdo vyrobit nedokázal.

Nikdo neví, jak to dělal. Nikdo ani neví, od koho se to naučil.

Plechový kanystr stvořil, ba vynalezl sám. Jiní ho vynalezli až později a díky němu nabyli pohádkového bohatství, ale Starý Klingsor byl první.

Vzal tenkrát plechovou rouru, patnáct palců dlouhou a patnáct palců širokou, a na obou koncích ji ohnul do pravého úhlu. Pak plechy sletoval, čímž takto vzniklý tříhranný kanystr dokonale utěsnil. V jednom ze špičatých rohů vystřihl nůžkami na plech otvor a potom vysoustružil mosaznou hubičku a k otvoru ji přiletoval. Hubička se dala ucpat zátkou z jalovcového dřeva.

V tomhle plechovém kanystru vyráběl kořalku.

Nejdřív ho vždycky naplnil vodou z gårdmyrského pramene, potom přidal všechny ostatní suroviny. Všechno pečlivě zvážil na mincíři a odměřil v odměrkách. Tohle dělal v říjnu a pak ten kanystr zakopal do hnoje. Tam ho nechal ležet přes zimu.

Ten kanystr se ostatně zachoval, je k vidění v komunitním centru v Glommersträsku. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Je snadné bavit se v Lindgrenově společnosti, ale tento román otevírá dveře symbolice, která text prohlubuje. Pevně doufám v další díla z Lindgrenova pera.

Dalarnastidningar

Nevšední potěšení od začátku do konce… Nový román Torgnyho Lindgrena je plný humoru i vážnosti a zastihl autora v nejlepší formě.

Svenska Dagbladet

 

O autorovi

Torgny Lindgren (nar. 1938) je přední švédský spisovatel. Obdržel mnohá literární ocenění, včetně Augustovy ceny za nejlepší švédskou knihu roku (1995). Je členem Švédské akademie. Proslavil se románem Cesty hada na skále (1982; česky Odeon 1988), který byl také zfilmován. V češtině vyšly i další jeho knihy, např. David a Batšeba (1984; česky Odeon 1992), Čmeláčí med (1995; česky Argo 1999) nebo Norrlandský akvavit (2007; česky Host 2009).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlingsor

Lindgren, Torgny

Host, 2015

Napsat komentář