Křest knihy Růže od Stalina

Křest Růže pro Stalina - náhled
V životě se občas dějí podivuhodně nenáhodné náhody. Jedna z nich se přihodila v souvislosti s křtem nové knihy Moniky Zgustové Růže od Stalina. Ten proběhl v kinu Ponrepo, které se nachází přímo naproti neslavně proslulé sídlu StB v Bartolomějské ulici, kde byl mimo jiných vyslýchán i Václav Havel, jehož knihy paní Zgustová překládala do španělštiny.

Pod zdánlivě jednoduchým pojmem životopis či monografie se ve skutečnosti skrývá několik velice odlišných žánrů. Jedním může být životopis vědecký, typický svým strohým jazykem a nepřeberným počtem dat a místopisných údajů. Trochu lidštější formu pak představuje monografie klasická, tedy taková, která život předává přesně. Vychází pouze z doložených podkladů, ale zároveň se snaží vše podat přístupnou formou, jež může být pro čtenáře zábavná. Poslední kategorií pak je životopis románový, ten představuje žánr daleko vzácnější, ale o to více zajímavý. Taková kniha vám život předloží jako příběh. Příběh, který je založen na reálných faktech, drží se jich, jak nejlépe umí, ale zároveň se nebojí vybarvovat slepá místa a vdechnout postavám život. Při čtení takovéhoto dobře napsaného románu nejen poznáte život historické postavy, ale také pocítíte dech doby, ve které žila, nahlédnete postavě do hlavy a osobně poznáte její přátele i nepřátele. Právě vzácnost románů tohoto typu vypovídá o tom, jak je těžké je psát.

Vlevo – spisovatelka Monika Zgustová, veprostřed – šéfredaktor nakladatelství Odeon, pan Jindřich Jůzl

Vlevo – spisovatelka Monika Zgustová, uprostřed – šéfredaktor nakladatelství Odeon, pan Jindřich Jůzl

Kdo by ale k takovému dílu mohl být povolanější než spisovatelka, překladatelka a novinářka Monika Zgustová, autorka, která nejen napsala několik románů, ale také do španělštiny přeložila knihy nejvýznamnějších českých autorů – Havla, Haška, Seiferta, Kundery nebo třeba Bohumila Hrabala, jehož osobně znala a také napsala jeho životopis? Není proto divu, že právě vychází její nová kniha Růže od Stalina, která románově zpracovává život jediné dcery sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina.

Proč ale zrovna Stalinova dcera? Jak se k takovému tématu může česká spisovatelka dostat? To byly některé z otázek, na něž sama autorka odpovídala během křtu knihy. Ten se konal v pražském kinu Ponrepo ve středu 23. září. Už před začátkem akce byla kavárna příjemně zaplněná a autorka čile obíhala hosty a zdravila všechny své známé.

Oficiální část večera nakonec nebyla příliš dlouhá. Kmotr knihy, literární historik Vladimír Karfík, se bohužel kvůli nemoci nemohl osobně dostavit, ale alespoň poslal několik milých slov, která byla na úvod přečtena. Po krátké diskusi, představení knihy a ukázce, kterou nádherně přečetla herečka Lenka Krobotová, následoval samotný křest knihy. Knihu spolu s autorkou pokřtil šéfredaktor nakladatelství Odeonpan Jindřich Jůzl.

Celý křest

Diskuse s paní Zgustovou pokračovala dotazy diváků, které se ovšem netýkaly jen autorčiny nové knihy, ale také například jejího přátelství s Bohumilem Hrabalem.

AtuogramiádaZajímavé je, že autorku k psaní kromě obrovského nadšení autobiografickou knihou Stalinovy dcery Světlany motivovala také pozoruhodná podobnost mezi osudem hrdinčiným a autorčiných rodičů. Rodiče Moniky Zgustové totiž také v 70. letech emigrovali, a než se dostali do USA, pobyli – stejně jako Světlana – nějaký čas v Indii. Právě tato shoda osudů definuje základní témata knihy. Co to znamená být v exilu? A samozřejmě: Co to znamená být dcerou diktátora?

Na závěr proběhla krátká autogramiáda, po níž se kavárna začala pomalu vylidňovat. Návštěvníci nejspíše spěchali do svých domovů, aby se do knihy Růže od Stalina mohli ponořit s patřičným pohodlím.


Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRůže od Stalina

Zgustová, Monika

Odeon, 2015

Napsat komentář