Autogramiáda knihy Luciferův efekt Philipa Zimbarda

DSC_0785
Začátkem týdne se konala v Literární kavárně Academia autogramiáda známého amerického psychologa Philipa Zimbarda, který při příležitosti návštěvy v Praze podepisoval svou knihu Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí.

Profesor Philip Zimbardo dorazil do kavárny krátce po páté hodině, kdy už na něj čekaly zástupy lidí, kteří tvořily frontu ještě daleko do útrob knihkupectví. Autor knihy Luciferův efekt byl ve velmi dobré náladě a po krátkém úvodu, v němž ho představila Martina Klicperová z Psychologického ústavu Akademie věd, vstal a na krátký čas se sám ujal slova. Vyprávěl o své první návštěvě v Praze, o přátelství s Václavem Havlem, ale i o spolupráci s Psychologickým ústavem AV ČR.

Philip Zimbardo

Philip Zimbardo

Philip Zimbardo je známý zejména díky kontroverznímu Stanfordskému experimentu z roku 1971, jehož podrobnou analýzu kniha Luciferův efekt rovněž přináší. Zimbardo tak chtěl ověřit svou myšlenku, že chování člověka je determinováno prostředím a rolí, jakou v něm zaujímá. Pro tento experiment vybral 24 mladých mužů, které rozdělil na 12 vězňů a 12 dozorců. Profesor sám vystupoval jako jeden z dozorců, aby mohl být experimentu přímo přítomen. Po šesti dnech byl nucen pro sadismus dozorců a stres a deprese vězňů experiment ukončit.

Zimbardo je americký psycholog s italskými kořeny. Více než 50 let vyučuje, napsal na 400 vědeckých studií a citován je v tisících dalších prací. Po rodičích ze Sicílie má vášnivou povahu, je expresivní a má velký smysl pro humor. O tom svědčilo i tričko s nápisem „Hero in training“, které měl na sobě. Při své pražské návštěvě dostal nejvýznamnější ocenění Akademie věd ČR – čestnou medaili za zásluhy o rozvoj světové psychologie a vědy, ale i za spolupráci s českou vědeckou obcí. Martina Klicperová medaili na autogramiádě všem ukázala.

Martina Klicperová

Martina Klicperová

Po dvou dotazech z publika na Zimbardovu vědeckou činnost profesor již usedl za stolek a začal podepisovat nejen svou poslední knihu. S každým prohodil pár slov, potřásl si rukou a nechal se i fotografovat.

DSC_0794

DSC_0802

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLuciferův efekt

Zimbardo, Philip

Academia, 2014

Napsat komentář