Zahrajte si o životní příběh Stalinovy dcery

Ruze-od-Stalina-perex
Jaké to je být jedinou dcerou sovětského diktátora, který se neštítil poslat nevinné lidi do Gulagu a páchat další a další zlo? O tom si můžete přečíst v biografickém románu, ve kterém se seznámíte se Světlanou Allilujevovou – dcerou Josifa Stalina.

Útěk před vlastním původem

Mé jméno je Světlana Allilujevová. Narodila jsem se 28. února 1926. Můj otec zemřel roku 1953. Jmenoval se Josif Stalin. Jediná dcera sovětského diktátora měla až neuvěřitelný osud. V šestnácti se zamilovala do židovského lékaře, kterého její otec poslal do gulagu. Roku 1963 se vášnivě zamilovala do indického komunisty, a když si po jeho smrti prosadila, že s jeho popelem odjede do Indie, požádala tam na ambasádě USA o politický azyl. V Americe zbohatla na své slavné knize Dvacet dopisů příteli, o všechno ji ale obrala náboženská sekta. Musela se skrývat nejen v USA, ale i v Evropě. Zemřela roku 2011 ve Wisconsinu. Biografický román Moniky Zgustové je originální, napínavý a plný zvratů.

 

Růže od Stalina

Autorka: Monika Zgustová

Vydalo: nakladatelství Odeon
Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 9/2015
ISBN: 978-80-207-1645-3

Přečtěte si více o knize Růže od Stalina, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Odeon. Také si můžete prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Odeon navazuje od r.1999 na tradici známého nakladatelství a věnuje se překladovým i domácím autorům. Knihy vycházejí v těchto edicích: Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků, Nobelova cena, Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga, Ladislava Fukse.

 

Ukázka z knihy

„Tady přece každý Rus patří k nějakému kolektivu. Nikdo tu není jen tak za sebe, nýbrž za kolektiv,“ jemně se usmál s neokázalou dávkou sarkasmu.
„Jsem tu sama. Jen sama za sebe.“
„Vy vážně nepatříte k žádnému kolektivu? To se mi v téhle nemocnici ještě s žádným Rusem nestalo. I v Moskvě je to vzácné.“
„Můj kolektiv jsou moje dvě děti: dospívající syn a dcera. A možná mí známí a kamarádi, ale spíš ani ti ne. Jsem samotářka.“
Viditelně se mu ulevilo.
„Konečně normální člověk,“ řekl pro sebe.
Dodala si odvahy a vyslovila připravené otázky. Ind ji pozval na procházku: po nemocniční chodbě, samozřejmě.
„Jmenuji se Bradžéš Singh.“
„Světlana Allilujeva, těší mě,“ podala mu ruku. (str. 12)

 

Vyhrajte knihu Růže od Stalina

Světlana Allilujevová byla jedinou dcerou sovětského diktátora Josifa Stalina a její osud byl napínavý, plný zvratů a místy až neuvěřitelný. V šestnácti letech poslal otec její lásku kvůli židovskému původu do gulagu, později se zamilovala znovu, tentokrát do indického komunisty, a právě jeho smrt v roce 1966 jí umožnila (pod záminkou odvést popel milého do jeho rodné země) opustit SSSR a požádat na americké ambasádě v Novém Dillí o azyl, který roku 1967 získala. Celý život se snažila vymanit z otcova stínu a potýkala se s dalšími životními krachy. Zemřela v roce 2011 ve Wisconsinu. Příběh Stalinovy dcery Světlany Allilujevové je bezesporu zajímavou četbou, takže pokud máte rádi biografické romány, neváhejte a rozhodně po této knize sáhněte.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Odeon vám totiž přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Růže od Stalina vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Růže od Stalina
probíhá od 22. září do 5. října 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické romány Růže od Stalina

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRůže od Stalina

Zgustová, Monika

Odeon, 2015

Napsat komentář