Vydejte se na dobrodružnou výpravu do století páry

Náhledový obrázek - Bitva na řece pádu
V dnešní době je nesmírně těžké najít klasicky psaný dobrodružný román, který by vás vtáhl do děje a nedovolil vám knihu odložit. Oldřich Selucký přesto jeden takový napsal. Bitva na řece Pádu je foglarovským příběhem klukovského gangu posazeným do atraktivního prostředí století páry.

Existuje mnoho dobře napsaných dobrodružných románů. Není už ale tolik takových, které by vás pohltily, zabavily a ještě navíc něco naučily. Oldřich Selucký se ale ve své románové sérii přesně o to pokouší. Každý z jeho příběhů je zasazen do nějakého konkrétního historického období, se kterým vás nenápadně seznamuje, a po dočtení knihy zjistíte, že jste si nejen užili nádherný a dojemný příběh, ale také se něco nového dozvěděli. Bitva na řece Pádu se na rozdíl od jeho předchozích knih  Strážce ohně nebo Vzpoura v Assisi neodehrává ve středověku, ale ve století páry, ve století devatenáctém. Jaké dobrodružství nás čeká v neprůhledných oblaků páry vycházejících z obrovských, železných strojů?

Bitva na řece Pádu

Bitva na řece Pádu - obálkaAutor: Oldřich Selucký
Ilustrátor: Oldřich Selucký

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-0903-4
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Bitva na řece Pádu vydalo nakladatelství Portál.

Ilustrace - Bitva na řece PáduPíše se polovina 19. století, Itálie se bouřlivě mění. Nad řekami se vznáší kouř parníků, po nově budovaných železnicích rachotí kola parních lokomotiv. V ulicích se s policií střetávají davy demonstrantů volajících po jednotě Itálie a po odvetě za prohranou válku s Rakousko-Uherskem. Bojová nálada vládne i mezi klukovskými gangy. Do jednoho z nich se dostává černošský chlapec Bongo, když jen o vlas unikl smrti při explozi kotle na říčním parníku. Do boje je vtažen jak inženýr Pontani, usilující o uplatnění svého velkého objevu, tak kněz Don Bosko, nasazující svůj život, aby chlapce vytrhl ze spárů chudoby a zločinu. Obstojí Bongo a jeho kamarádi ve světě, ve kterém vládne hrabivost mocných? Jak se promění jejich osudy v žáru bitvy na řece Pádu?

 

Ukázka z knihy

„Co tu děláš, strojníku? Máš sledovat, jak fungují stroje. Kontrolovat tlak v kotli.“
„Kvůli tomu du za váma. Tlak stoupá zatraceně rychle. Počítám, že každou chvíli jsme na zátěžovým maximu. Jde se zeptat, moh’ bych po jeho dosažení hned votevřít pojistný ventily? Snížit tlak, pro jistotu –“
„Ať tě to ani nenapadne! Chci vidět, co motory dokážou.“
„Ale kotel –“
„– má tak silné stěny, že se není čeho bát. Schválně jsem ho v projektu předimenzoval.“
Inženýru Pontanimu se oči lesknou vzrušením. Lodní kolo bije lopatkami o vodu, jako by ho nepoháněla pára z kotle, ale z vařícího nitra sopky. Rychlost lodi roste, řada topolů na břehu se míhá v závratném rytmu. Ožily snad vysoké štíhlé stromy? Daly se na útěk v opačném směru? Jak obrovskou, nezkrotnou sílu má pára! Proč by s novými vynálezy, s dokonalejšími parníky měli přicházet jen Britové, Němci nebo Američané? Ano, ano, bude prvním italským inženýrem, který přijde s něčím převratným! Ach, kdyby jen lidé tušili! Nový typ lodního kotle, to není zdaleka všechno! To hlavní přijde, až světu předvede svůj velký objev, až položí na stůl svůj největší trumf! Konečně úspěch! Konečně sláva, jakou si po letech studia, hledání a tvrdé dřiny zaslouží!

Pokračování ukázky najdete již brzy přímo na stránkách Klubu knihomolů. Pokud se vám nechce čekat, můžete se z knihy přečíst ukázku jinou.

 

Oldřich Selucký

SeluckýOldřich Selucký vystudoval v Praze MFF UK, v Rakousku a ve Francii pak studoval staré jazyky, filosofii a teologii. V letech 1990–1993 vyučoval na PeDF UK filosofii a etiku. Je autorem scénářů k televizním a rozhlasovým dokumentům i k několika dětským animovaným filmům. V posledních letech se věnuje psaní dobrodružných knih pro mladé čtenáře. Mezi jeho nejznámější díla patří Strážce ohně a Vzpoura v Assisi.

Více o autorovi se můžete dočíst přímo na jeho webových stránkách.


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi a knihy pro děti a mládež.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBitva na řece Pádu
Dobrodružný román ze století páry

Selucký, Oldřich

Portál, 2015

Napsat komentář