Historie ožívá v nových románech

historie
Historie je plná příběhů, které dávno ztratily hlas. Nebo to tak vlastně není? V dnešních tipech vám představíme nelehké osudy lidí, jejichž jména budete po přečtení knih mít ještě dlouho v paměti.

Perchta z Rožmberka je asi nejznámější bílou paní. Jaký ale byl její život? Jaké úskalí přinášel sňatek s Janem z Lichtenštejna a co ji čekalo za odřeknutí odpuštění na jeho smrtelném loži? To se dozvíte v novém románu oblíbené spisovatelky Jaroslavy Černé.

Perchta z Rožmberka

Prokletí Bílé paní
Autorka: Jaroslava Černá

Počet stran: 214
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7466-695-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Perchta z Rožmberka vydalo nakladatelství Alpress.

Pro její otevřené srdce ji všichni milovali. Perchta z Rožmberka vynikala krásou, laskavostí a dobrotou. S milovaným Petrem ze Šternberka si plánovali budoucnost, avšak otec ji z hamižnosti provdal za opilce Jana z Lichtenštejna. Život s Janem se podobal peklu, a právě proto, když ji manžel na smrtelném loži prosil o odpuštění, Perchta odmítla.

Ukázka

Tohle že se děje mně? Zírala na nepříčetného opilého manžela, uhýbala před pohlavky, dokud ji surově nevytáhl z lože. Jenže na nohou se neudržela. Zůstala ležet zhroucená na podlaze. Najednou nic necítila. Její nitro ovládl jiný pocit, horší než chlad kamenů, na které ji srazil manželův výprask. Cítila, jak její vlastní srdce se mění v kámen, jak nedokáže uvěřit, že je něčeho takového muž vůči ženě schopný. Zůstala ležet schoulená, bez pohybu. Myšlenky se zastavily, tělo přestalo vnímat bolest. Soustředila se pouze na jediné – musím ochránit své břicho, poněvadž jestli v něm nosím další dítě…

Přečtěte si i pokračování ukázky.

O autorce

Jaroslava Černá se narodila v roce 1959 v Hranicích na Moravě, kde absolvovala gymnázium, poté vystudovala Sociálně právní školu v Ostravě. Více než deset let byla zaměstnána jako sociální pracovnice na MÚ v Hranicích. Po doplnění kvalifikace na PF v Olomouci a stážích v zahraničí učila na soukromé střední  škole, později se věnovala soukromé výuce angličtiny a zároveň vydala svůj první román (2006). Zajímá se o historii, ezoteriku, psychologii, sociologii, záhady zaniklých civilizací.  V současné době se věnuje především psaní historicko-ezoterických románů, výkladu karet, čínského orákula I ť-ing. Je regresní psychoterapeut. Jaroslava Černá je vdaná, má dva dospělé syny Jakuba a Jana, žije v lázních Teplice nad Bečvou u Hranic na Moravě, kde s manželem provozují masážní a relaxační studio.

Přečíst si můžete i články, které autorka napsala pro naši rubriku Čtení ke kávě:

Město z kamene
Jak si prasátka s dráčky hrála s ohněm, a pan starosta nepoznal hrdinu
Pokyny z hlubin věků o tom, co udělat, jak žít… a jak napsat román

————————————————

Mortan Falck je misionář plný ideálů. Jak ale obstojí jeho vidění světa při setkání s krutou realitou Grónska? Podaří se mu splnit svou misii, nebo podlehne stylu života tamní náboženské obce? A opravdu jim přináší nadějnější vyhlídky, nebo se jedná jen o další iluzi?

Proroci z fjordu Věčnosti

Autor: Kim Leine
Přeložila: Magdalena Jírková

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7491-416-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Proroci z fjordu Věčnosti vydalo nakladatelství Host.

Mladý misionář Morten Falck přijíždí na konci osmnáctého století do dánské kolonie v Grónsku, aby mezi tamními obyvateli šířil křesťanství a obrátil je na víru. Chce změnit svůj život a v daleké, neznámé zemi něco dokázat. Část místních vedená charizmatickým Habakukem a jeho ženou Marií Magdalenou ale vytvoří vlastní náboženskou obec, v níž žijí podle svých představ o ideální společnosti. Konfrontace Mortenových naivních očekávání s leckdy krutou realitou ho ubíjí a přivádí na scestí. Nechuť místních obyvatel přizpůsobovat se stylu života rozporuplných dánských kolonizátorů, všudypřítomné zlo, špína a chtíč vyústí v dramatický střet kultur. Je však svět domorodců, občas plný nepředstavitelného násilí, strádání a boje o holý život, opravdu o tolik horší než svět dánských kolonizátorů?

Ukázka

Mírně otočí hlavu k jedné straně, chce ho zahlédnout, i když dobře ví, že je to od ní hloupé, že tím všechno jen urychlí a vše bude ještě neodvratnější. Když za ramenem spatří tmavý stín, prudce sebou trhne a nahlas řekne, Pane Ježíši Kriste, smiluj se nad námi! Náhle ucítí kopnutí do zad, hlava se jí prudce zvrátí dozadu, tělo dopředu a ona padá přes okraj, vlaje vzduchem, třepotá se ve větru a vydává zoufalý výkřik, který se za ní táhne jako nepravidelná čára nakreslená špičatým uhlem.

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte  si i její pokračování.

Řekli o knize

Mezník, mistrovské dílo a pomník ztracené dánské nevinnosti. Poutavý, výborně napsaný, citlivý a dobře promyšlený román.

Erik Skyum-Nielsen, Information

Leine má neuvěřitelnou schopnost přecházet ze stručných popisů do úžasného obrazného líčení. V dlouhých pasážích je detailně brutální, ale zároveň uchvacující.

Per Krogh Hansen, Berlingske

O autorovi

Kim-LeineKim Leine, narozený v roce 1961, je norský spisovatel žijící v Dánsku. Své knihy píše v dánštině, do rodné norštiny je většinou sám překládá. Patnáct let žil v Grónsku, kam se vrací i ve svých románech. Jeho prvotina Kalak (2007) je autobiografickým příběhem muže z jehovistické rodiny, jenž bojuje s alkoholem, drogovou závislostí a traumatem z dětství, kdy ho zneužíval jeho otec. V roce 2008 vydal románValdemarsdag (Valdemarův den), v němž zdokumentoval vraždu, která se stala v jeho vlastní rodině. Za svůj román Proroci z fjordu Věčnosti (Profeterne i Evighedsfjorden, 2012) získal Cenu Severské rady za literaturu 2013.

(Zdroj informací a fotky: nakladatelství Host)


Čtete rádi historické romány? Zaujaly vás dnešní tipy? Která kniha víc? Napište nám o tom!

Zapojte se také do našich aukcí, kde najdete nejen tyto historické knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePerchta z Rožmberka
Prokletí Bílé paní

Černá, Jaroslava

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeProroci z fjordu Věčnosti

Leine, Kim

Host, 2015

Napsat komentář