Milénium se vrací!

Divka-v-pavouci-siti-perex
Je tomu už pár let, kdy trilogie Milénium vzala čtenářský svět útokem. Po delší odmlce do Larssonova světa vkročil David Lagercrantz a na jeho tradici navazuje Dívkou v pavoučí síti, napětím napěchovanou novinkou, za kterou by se samotný Larsson nemusel stydět.

Existuje mnoho způsobů, jak pokračovat v sérii, kterou náhle ukončila autorova smrt. Někteří vydavatelé čekají mnoho let, dokud původní dílo nedosáhne uznávaného statusu, a až poté hledají toho vyvoleného, jenž převezme nelehký úděl. Jiní se naopak snaží najít následovníka v co nejkratším časovém úseku, aby nově příchozí a nadšené čtenáře neokrádali o pokračování příběhu, který si tak oblíbili.

David Lagercrantz je ukázkovým příkladem obou těchto kategorií. Jeho úkolem bylo především vrátit čtenářům netradiční dvojici Lisbeth a Mikaela, která se těší oblibě, a zasadit zmíněné postavy do prostředí nám již známých veřejných afér, počítačové inteligence a násilí.

Lagercrantz velmi zdatně kráčí v Larssonových šlépějích a v této publikaci, kterou vydalo nakladatelství Host, se zabývá především násilím páchaných na bezbranných dětech a stejně tak, jak už tomu bylo u knih Stiega Larssona, si nechává otevřená vrátka pro případné pokračování.

 

Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová opět spolu.

Časopis Milénium má nové majitele a proslýchá se, že investigativní novinář Mikael Blomkvist je vyhořelý a uvažuje o změně zaměstnání.

Pozdě v noci Blomkvistovi zavolá profesor Frans Balder, přední odborník na výzkum umělé inteligence. Balder mu sdělí, že pro něj má důležité informace a že se setkal s výbornou mladou hackerkou, která se podobá někomu, koho Blomkvist velice dobře zná.

Mikael Blomkvist doufá v exkluzivní reportáž, kterou on i Milénium tak zoufale potřebují. Ovšem Lisbeth Salanderová má jako obvykle své vlastní plány. Nadešel čas, aby se jejich cesty ještě jednou zkřížily.

Autor původní série Milénium Stieg Larsson bohužel zemřel nedlouho před vydáním Mužů, kteří nenávidí ženy a obrovského úspěchu svého díla se již nedočkal. První díl byl publikován ve Švédsku v roce 2005 a zanedlouho se stal celosvětovým fenoménem. Trilogie vyšla v padesáti zemích světa a prodalo se jí přes osmdesát milionů výtisků, z toho jen v České republice přes čtyři sta tisíc. Milénium se dočkalo i úspěšných filmových zpracování – amerického a švédského. Příběh tajemné punkerky a nepřekonatelné hackerky Lisbeth Salanderové a investigativního novináře Mikaela Blomkvista nepřestává fascinovat fanoušky po celém světě. Především v Lisbeth Salanderové stvořil Stieg Larsson úplně nový typ hrdinky, která změnila moderní kriminální literaturu a stala se jednou z nejvýraznějších popkulturních ikon naší doby.

 

Ukázka z knihy

Když byla malá, táta pravidelně a velice surově týral její matku. Nerušeně ve svých svinstvech pokračoval až do doby, kdy Lisbeth dosáhla dvanácti let a rozhodla se dát mu náležitě za vyučenou. Tehdy ještě netušila, že otec je zběhlý špičkový agent ze sovětské rozvědky GRU, a stejně tak neměla zdání, že speciální jednotka bezpečnostní policie zvaná Sekce je ochotná chránit toho šmejda za každou cenu. Přesto jí neušlo, že ho obestírá jakási záhadná, neurčitá temnota, která se projevovala v mnoha věcech, například v takové banalitě, jako bylo jeho jméno. (str. 125)

 

Níže můžete také zhlédnout upoutávku, která k Dívce v pavoučí síti vyšla.

Pokud byste chtěli dozvědět více o předchozích částech Milénia, můžete si přečíst například recenzi prvního dílu Milénia či medailonek o životě Stiega Larssona.

 

Dívka v pavoučí síti

Autor: David Lagercrantz
Přeložila: Azita Haidarová

Počet stran: 477
Vazba: vázaná
Formát: 140×207 mm
ISBN: 978-80-7491-523-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Dívka v pavoučí síti vydalo nakladatelství Host.

Pokud jste se ke čtení této očekávané novinky ještě nedostali, pokračujte ve čtení ukázky, nebo si u nás o knihu zasoutěžte!

 

David Lagercrantz

David-Lagercrantz(nar. 1962) je švédský novinář a spisovatel. Je autorem několika úspěšných populárně-naučných knih a románů. Do světa knih se uvedl bestsellerovým životopisem Já jsem Zlatan Ibrahimović (2011; česky Host 2014), jenž se dostal do užší nominace na nejprestižnější švédskou knižní cenu Augustpriset.
(Zdroj informací a fotografie: stránky nakladatelství Host.)

 


host

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDívka v pavoučí síti

Lagercrantz, David

Host, 2015

Napsat komentář