Kočičí konec prázdnin

Flouk-a-Lila-perex
Co kdyby se jednoho dne váš nabubřelý kocour ocitl ve světě virtuální reality? Slečna Kamilka by mohla vyprávět. Díky komu se tam Flouk dostal a co tam viděl, to vše se dozvíte v nové dětské knize Petry Dvořákové.

Petra Dvořáková ve svých knihách velmi často zpracovává témata, o kterých se příliš nepíše, a jinak tomu není ani v její nové knize pro děti. Téma, kterým se zabývá, je totiž více než aktuální. Flouk a Líla. Dobrodružství z mrakodrapu děti poutavou a nenucenou formou zavádí do světa virtuální reality a skrze nezvyklé zvířecí přátelství vysvětluje rozdíly mezi světem skutečným a světem virtuálním. Čtivý a zábavný příběh je navíc doplněn pestrobarevnými, kouzelnými ilustracemi Kateřiny Hikadové.

 

Ve městě stojí mrakodrap a v něm jsou samé kanceláře. V jedné z nich pracuje slečna Kamilka. Na všechny se usmívá a každý den s sebou do práce bere svého kocoura. 

flouk-a-lila-1

str. 8

Když se řekne mrakodrap, myslí se tím vysoký dům. Tak vysoký, že když se na něj podíváte, zdá se vám, že se už už dotkne mraků na obloze. Před jedním takovým mrakodrapem každé ráno zastaví malé nablýskané autíčko.

Kocour Flouk se neusmívá na nikoho. Je totiž trochu nafoukaný. Umí pár kouzel, ale nikdo tomu nevěří.

flouk-a-lila-2

str. 11

Jenže věřil by někdo v mrakodrapu, že kocour může kouzlit? Floukovi je jasné, že ne! Už totiž kouzlení v mrakodrapu několikrát zkusil, ale bylo to málo platné. Třeba vyčaroval tu květinu na stůl v kanceláři. Nebo čokoládový dortík. Jenže Kamilce nic z toho nedošlo. Vždycky jen vzdychla: „Zase ten tajný ctitel,“ přivoněla ke květinám, zbaštila dortík a bylo po všem.

 

Flouk se v kanceláři nudí. Než mu do života vstoupí myš. Počítačová myš Líla. Nová, nablýskaná, bezdrátová a zvědavá. Zajímá se o všechno na internetu, kamarádí se s dalšími myšmi na facebooku. Za jedním takovým přítelem se vydá i do skutečného světa. Brzy ale zjistí, že co vypadá jako přátelství, opravdovým přátelstvím být vůbec nemusí.

flouk-a-lila-3

str. 3

Flouk je zase zvědavý, co všechno se dá dělat na internetu. Kocouřím kouzlem se dostane do počítače a je nadšený: Když vás v kocouří bitvě roztrhají na kousky, stačí jeden klik a jste zase celí! Samé výhody? Ani, ne. Ten strach, který Flouk zažil, než ho počítačová kocouřiska roztrhala, byl až moc opravdový. Ještě že má Flouk Lílu a Líla Flouka.

Příběh určený dětem od pěti do sedmi let seznamuje malé čtenáře s rozdíly mezi běžnou skutečností a virtuálním světem, odlišností vztahů v běžné realitě od vztahů na sociálních sítích a dotvrzuje hodnotu skutečného, časem prověřeného přátelství.

 

Flouk a Líla

Dobrodružství z mrakodrapu

Autorka: Petra Dvořáková
Ilustrátorka: Kateřina Hikadová

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-505-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Flouk a Líla vydalo nakladatelství Host.

Chcete se dozvědět o Floukovi a Líle více? Prohlédněte si ukázku.

 

Petra Dvořáková

petra-novakovaje spisovatelka, copywriterka a scenáristka. V prostředí české literatury se uvedla svou první knihou Proměněné sny, za kterou v roce 2007 získala cenu Magnesia Litera v kategorii publicistika. O dva roky později vydala svou druhou knihu Já jsem hlad o zápasu s mentální anorexií. V roce 2011 poté vydala svou první knihu pro děti Julie mezi slovy, za kterou získala ocenění Zlatá stuha v kategorii beletrie pro mládež a Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství.
(Informace vč. fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.)

 

Z rozhovoru s autorkou

Komu je pohádka Flouk a Líla. Dobrodružství z mrakodrapu určena?

Flouk a Líla je příběh pro děti, které mají rády domácí mazlíčky, ale láká je i tablet nebo počítač. Flouk je totiž kouzelný kocour a Líla počítačová myš. Příběh má děti především pobavit, ale mimoděk je může i naučit, jaké záludnosti skrývá třeba internet. Doufám proto také, že knížka bude užitečným pomocníkem rodičům, kteří u svého dítěte bojují s příliš velkou touhou po počítači. Děti totiž občas poslechnou raději kocoura než rodiče.

Proč jste se rozhodla věnovat virtuální realitě?

Myslím, že virtuální reality bude v našich životech ještě přibývat a je třeba se s ní učit zacházet. A to „učit se s ní zacházet“ už dávno nespočívá v tom, že budeme říkat: virtuální realita, počítače, internet škodí, omezujme to, atd. Je třeba jít k mnohem jemnějším strukturám. Virtuální realita je velmi dobrý pomocník, otevírá skvělé možnosti. Ale má i své limity a ty musíme dítě učit přesně a včas odhalit. Rozpoznat nebezpečí světa, který je „jenom jako“. Naučit je tak prosté věci jako to, že přátelství na Facebooku je něco jiného než přátelství ve skutečnosti.

Co podle vás dělá dětskou knížku dobrou dětskou knížkou?

Taková knížka musí vytvořit nový svět, ve kterém může dítě přebývat, je mu srozumitelný a odpovídá na jeho potřeby. A dokáže ho rozvíjet a posouvat, aniž by to pro dítě byla otrava. A jediným arbitrem v tomto je pouze dítě. Děti se přirozeně rády vzdělávají, poznávají nové věci, sdílejí se. A autor by měl jít těmto jejich přirozeným potřebám naproti a využít je v jejich prospěch. Nemá podle mě smysl tvrdošíjně vydávat knihy pro děti v odstínech béžové a láteřit na rodiče, knihovníky nebo učitele, že děti dostatečně nekultivují, aby rozuměly takovým uměleckým knihám. Naopak – autor má využít přirozených zákonitostí dětského myšlení a prožívání, aby dítě někam posunul, rozvinul ho, pomohl mu.
(Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Host)


hostNakladatelství Host nabízí čtenářům ve svých edicích především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Cílovou skupinou jsou nejen lidé, kteří se zabývají vyšší literaturou (studenti, učitelé apod.), ale také průměrně či spíše nadprůměrně nároční čtenáři, kteří se u knih chtějí bavit a odpočívat, a to včetně čtenářů dětských.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFlouk a Líla
Dobrodružství z mrakodrapu

Dvořáková, Petra

Host, 2015

Napsat komentář