Vetřelci umějí čekat

Moore_Vetrelec_Odplata
Jde-li o zachování celého druhu, dokážou kosmičtí Vetřelci čekat na svou příležitost k dalšímu rozmnožování a posílení hnízda celá staletí, ne-li tisíciletí. A protože nejsou vůbec vybíraví, ochotně vezmou zavděk i takovým slabým druhem, jakým jsou křehké lidské bytosti. Ale jsou lidé opravdu tak bezbranní?

Nakladatelství Baronet vydalo v červnu 2015 druhé pokračování volné trilogie Vetřelec, tentokrát od Jamese A. Moora Vetřelec – Odplata (Alien – Sea of Sorrows, 2014) v překladu Dany Chodilové, jež pracovala i na překladu prvního dílu.

James A. Moore je zkušený americký spisovatel, letos v září čerstvý padesátník, zaměřený hlavně na žánr hororu a temné fantasy. Jeho portfolio zahrnuje přes dvacet zatím vydaných románů, nespočet povídek a intenzivní příspěvky do nejedné počítačové hry. Publikačně se začal prosazovat s příchodem nového tisíciletí.

Vetřelec – Odplata velice volně navazuje na příběh planety LV 178, jehož dramatickou historii uchopil v prvním díle trilogie Tim Lebbon pod názvem Vetřelec – Probuzení (Alien: Out of the Shadows, 2014). V recenzi zmíněné úvodní knihy jsme si i připomněli souvislosti s původní filmovou postavou. James A. Moore umisťuje svého hrdinu Alana Deckera na LV 178 více než dvě stě let po dramatickém odletu Deckerovy pra pra prababičky Ellen Ripleyové. Do doby, kdy Nový Galveston, civilní název pro LV 178, je již terraformován, v podstatě úspěšně. Úspěšně, dokud se proces osidlování nedostal do oblasti Moře strastí, jež se objevilo jakoby odnikud, charakterizováno měkkou půdou a podivnými skelnými chumly křemičitých výrůstků, rostoucími bez zjevné příčiny a destabilizujícími povrch. Alan Decker, jsa empatikem, jako jediný z lidí vnímá rostoucí nebezpečí. Pro své neobvyklé nadání je proti své vůli naverbován k průzkumu podzemního dolu, čtenářům první knihy Probuzení důvěrně známého, leč osidlovatelům Nového Galvestonu do té doby pečlivě společností Weyland-Yutani utajovaného. Výsadek žoldáků s přednostním úkolem, jak jinak, získat živého xenomorfa (základní myšlenka většiny Vetřelovských příběhů) tak narazí na pohřbenou mimozemskou loď i město, s nímž se čtenáři Probuzení setkali v mnohem podrobnější verzi, než v Odplatě.

Mooreův styl se v mnoha ohledech od Lebbonova liší. V první řadě je patrný jeho větší důraz na hororové vyznění. Zatímco Lebbonův projev je čistou kosmickou sci-fi, Moore se vyžívá v temnotě a rychlých střizích, skoro jako by šlo o podklady k filmovému scénáři. Svůj projev staví mnohem více na naznačených pocitech prostřednictvím empatických recepcí svého hrdiny, než na detailech vlastního prostředí. Proto také chybí detaily mimozemského odkazu, zatímco převládají, krok za krokem popsané, střetné scény s lovícími vetřelci. Od svých předchůdců se Moore liší také ve zranitelnosti a zničitelnosti xenomorfů, k jejichž pacifikování nevyužívá pouze nových plazmových technologií, ale připouští i možnost jisté šance v boji muže proti vetřelci, tedy něco, co bylo dosud u ostatních tvůrců prakticky tabu.

Vetřelec – Odplata je temným příběhem o základních lidských instinktech, počínaje zradou a basálním strachem, až po prosté hrdinství spojující skupinu lidí stejného zájmu a smýšlení. Stejně tak zrcadlí základní vetřeleckou bezohlednost společnosti Weyland-Yutani, jež svou hrabivostí a nenasytností do značné míry připomíná objekt svého zájmu v běžných lidských kulisách. Kniha najde své příznivce u každého pravověrného scifisty, ale s největší pravděpodobností osloví i nováčky. Není asi právě vhodná a srozumitelná pro dětské čtenáře, ale díky umírněně pojatému jazykovému projevu ji není třeba skrývat před čtenáři z řad mládeže, ačkoli se dá předpokládat, že jako první seznámení s tématem Vetřelce není nejvhodnější volbou. Přestože ji lze vzít do ruky i bez četby předchozího dílu, je nanejvýš doporučitelné časovou kontinuitu zachovat a číst celou trilogii postupně. Třetí a závěrečné pokračování pod názvem Vetřelec – Peklo , jehož autorem je Christopher Golden, čeká na čtenáře v září letošního roku.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVetřelec: Odplata

Moore, James A.

Baronet, 2015

Napsat komentář