Nebát se říct něco nového

Giordano_Bruno_in_Campo_de'_fiori_nova_vel.
Posaďte se, prosím. Kávu? Jednu výbornou brazilskou kávu. A k ní knížku? Jednu výbornou českou knížku? Dobře. Bude to všechno? Doufám, že budete spokojeni…

Český turista, který je tři dny na dovolené v Římě, bývá ohromen. Všude nádherné obrovské paláce, vznosné chrámy, Colosseum, kde se konaly gladiátorské hry, a Andělský hrad. Nemůže být krásnější dárek k padesátým narozeninám než výlet do Říma. A pak vás cesta dovede až na náměstí květin – Campo deʼ Fiori. Tam uprostřed stojí socha snad největšího génia, kterého kdy v Římě měli. Giordana Bruna. Geniálního myslitele, člověka, který chtěl obohatit lidstvo o fantastické myšlenky (a také je obohatil, i přestože je lidé pochopili až po několika stech letech). Čekal jej však nemilý osud – upálení. A tak ještě řadu let měl vesmír navyklý řád, Slunce poslušně kroužilo kolem Země. Slunce, Měsíc a řada planet. A hvězdy byly úhledně nalepené na osmé kulové sféře.

Sladky-zivot_Pavel-hoduje

Člověk stojí před pomníkem Giordana Bruna a říká si: Když tenhle měl dostatek odvahy, aby lidem říkal pravdu, proč ty bys ji neměl mít? Tvrdil, že ve vesmíru je nekonečné množství galaxií, ve kterých jsou tisíce sluncí a planet podobných té naší. A měl pravdu! Proč bys tedy ty sám nemohl prosadit tu dobrou myšlenkou, která tě před několika lety napadla? Jen kvůli tomu, že jsi Čech? Jen kvůli tomu, že dobré nápady očekáváme zásadně od Japonců, Korejců či z USA? Zkus lidem vysvětlit, kam vede jejich současný životní styl! Jaké nemoci jim hrozí, a hlavně, jak se jim lze vyhnout! Řekni jim, k čemu jsi dospěl po třiceti letech praxe u lůžka nemocných! Popiš, kde se tvoje praxe (a praxe dalších lékařů) začala rozcházet s teorií odborníků, kteří nikdy skutečného nemocného neviděli! Třeba to čtenáři přijmou a pochopí! Třeba tvé myšlenky přivítají s jásotem a ovacemi! Neboj se lidem říct něco nového! To, jak dopadl Mistr Jan Hus nebo Jan Amos Komenský – to už je přeci dávno uzavřená minulost! Čeští čtenáři čekají na dobrou knihu od svého krajana! Napiš knihu, která bude zajímavá, zábavná a zároveň poučná. Napiš něco milého a hravého! Lidé jsou již přesyceni násilím, podvody a vraždami! Deset nebo kolik let se na ně z televize hrnou katastrofy a nic než katastrofy. Lidé přeci potřebují změnu, nebo ne?

Sladky-zivot_Homo-diabeticusJak může vypadat knížka od člověka, který je odkojen humorem pánů Svěráka a Smoljaka? A který navíc – ač nerad – připomíná občana Cimrmana, a to ve všech jeho vlastnostech? Tedy s mnoha dobrými nápady, ale s naprostou neschopností je využít? Mohlo by to být zajímavé čtení. Ale co když bude příliš odborné? Přeci jen, když knížku píše lékař, a navíc v ní chce  přinést novou teorii, nemusí to být vždy srozumitelné. Jak vlastně vypadá ta skutečná medicína dnešních dnů, tedy nejen ze smyšlených seriálů! Jaké jsou radosti a strasti lidí, kteří o nás pečují?

Doufám, že vaše káva je dobrá a že ještě nevychladla. Dovolte, abychom vám k ní nabídli knihu Sladký život. Rozhovory s Giordanem Brunem o cukrovce. A jestli dnes v noci nebudete moci spát a místo klidného spánku si budete číst, odpusťte nám. (Bohužel musíme přiznat – právě to byl tajný sen autora. Ale možná je na vině ona káva…)


MUDr. Karel Kubát

Karel-KubatJak popsat autora  knihy Sladký život? Je to génius, ze kterého tryskají stovky nápadů. Pravda, často poněkud nepraktických. Muž, který dokázal nahrazovat nedokonalosti těla velikostí myšlenek. Muž, který nestačil v plavání svému švagrovi, a vymyslel proto nový typ ploutví. Muž, který nesnesl, že mu umírají pacienti, a hledal (a snad i nalezl) skutečné příčiny cukrovky druhého typu. Muž, který logaritmoval zpaměti, a přesto jej ošidil každý trhovec. Člověk, který vymýšlel vícecestné katetry a uzavřené systémy odběru krve, které byly zanedlouho přivezeny ze Západu. Člověk, který každý den tvrdě pracoval a na ubytovně vymýšlel způsoby, jak zachránit lidstvo.

Autor knihy je lékař klasického typu. Má tisíce zájmů a prakticky všechny z nich se týkají jediného: jak pomoci lidem, jak je uzdravit. Cukrovka – diabetes mellitus – je zřejmě jeho osudem: při péči o pacientku v kritickém stavu se seznámil se svou budoucí manželkou Radkou. Mají spolu dvě dcery – Jitku a Terezku. Ilustrace v knize jsou dílem starší dcery Jitky (které se nelíbily otcovy kresby, a proto vtiskla knize nový rozměr).

——————————————

Knihu Karla Kubáta Sladký život můžete vyhrát v naší soutěži!

Nabízíme také ukázku z knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSladký život (Dolce Vita)
Rozhovory o cukrovce s Giordanem Brunem

Kubát, Karel

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář