Ukázka z knihy Sladký život (Dolce vita)

dolce vita
O cukrovce trochu jinak! Ptáte se jak? Zábavnou formou rozhovoru s Giordanem Brunem, ale hlavně – pravdivě! Chcete se dozvědět více o jednom z nejrozšířenějších onemocnění moderní doby? Jak se mu vyhnout a zůstat zdraví? Přečtěte si tuto originální poučnou knihu, psanou srozumitelně a s vtipem.

Přinášíme vám ukázku z knihy Sladký život,
kterou vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

DIALOG TŘETÍ:

TYPY CUKROVKY A MYŠ V AUTĚ

Stín moderního člověka naznačující, že mu hrozí cukrovka. Homo diabeticus.

Stín moderního člověka naznačující, že mu hrozí cukrovka. Homo diabeticus.

Carlo: Neexistuje pouze jedna cukrovka, ale máme mnoho typů poměrně odlišných onemocnění, které jsou shrnovány pod již zmíněný název diabetes mellitus.
Bruno: A nejdůležitější jsou pak zřejmě dva typy, které se od sebe liší jako den a noc, že?
Carlo: Přesně tak.
Bruno: To jsem mohl tušit. Jaký je ten první typ?
Carlo: To je právě ten problém. Existuje diabetes, který je způsoben nedostatkem inzulinu. Označujeme jej DM 1. typu. Je to onemocnění, u kterého organismus náhle zničí své vlastní buňky, jež vyrábějí inzulin.
Bruno: Buňky…
Carlo: … označované jako beta buňky…
Bruno: … jsou zničeny, a proto nemohou vytvářet inzulin.
Carlo: Ano. Nemocní po krátké době nemají prakticky žádný inzulin, který by umožnil přestup glukózy z krve do svalu nebo tukových buněk. V jejich krvi je přebytek glukózy a jejich buňky naopak trpí těžkým hladověním.
Bruno: U těchto nemocných je podávání inzulinu nutné?
Carlo: Naprosto nezbytné. Pokud by nedostávali inzulin, během krátké doby by zemřeli.
Bruno: Neodvratně?
Carlo: Neodvratně.
Bruno: Pak je tedy nutné léčit inzulinem.
Carlo: Ano – ale jen pacienty, kteří skutečně mají nedostatek inzulinu. A těch je málo. Jsou to jen nemocní s prvním typem diabetu, DM 1. typu.
Bruno: A co ti ostatní?
Carlo: Naprostá většina ostatních diabetiků má zcela jiný typ poruchy. A to druhý typ, DM 2. typu.
Bruno: Říkal jste, že druhý typ se liší od prvního typu jako den a noc.
Carlo: Tak.
Bruno: První typ je způsoben nedostatkem inzulinu.
Carlo: A druhý typ ne.

Pod názvem cukrovka se skrývá mnoho naprosto odlišných chorob.

Bruno: I ti druzí ale mají příliš vysokou hladinu cukru v krvi. I přesto, že mají dostatek inzulinu.
Carlo: Přebytek…
Bruno: Přebytek, jste říkal. Moc cukru v krvi. A přebytek inzulinu!
Carlo: Pak už je jediná možná příčina. A to že nemocní…
Bruno: … moc jedí. Ale to už jste přeci taky před chvilkou říkal.
Carlo: A vy jste si to už zapamatoval? Neuvěřitelné!
Bruno: To se tak liším od jiných lidí?
Carlo: Vždyť říkám: neuvěřitelné. Vy jste si to ihned zapamatoval! Většině lidí to lékaři opakují desetkrát, dvacetkrát. A oni to stejně neslyší.
Bruno: Tak dál.
Carlo: Současní lidé jedí tolik, že jim přebytek jídla poškozuje jejich regulační systémy. Systémy, které upravují látkovou výměnu, metabolismus.
Bruno: Lidé se změní.
Carlo: Ztloustnou nebo – vyjádřeme to trochu méně urážlivě – přiberou. Stanou se obézní. Buňky mají přecpané energeticky bohatými látkami. Vyrábějí více inzulinu než zdraví lidé. A přesto se v jejich krvi začne hromadit více a více glukózy.

Svým špatným životním stylem si dnes poškozujeme regulační systémy.

Představte si absurdní situaci: hlodavci by přestali běhat po svých a jedzili by autem, lidé by naopak chodili pěšky. V tu chvíli by cukrovka přestala být nemocí lidí a stala by se hrozbou pro myši.

Představte si absurdní situaci: hlodavci by přestali běhat po svých a jezdili by autem, lidé by naopak chodili pěšky. V tu chvíli by cukrovka přestala být nemocí lidí a stala by se hrozbou pro myši.

Bruno: Dlouhodobá koupel v koncentrovaném roztoku cukru není nic dobrého, protože…
Carlo: … zničí všechny cévy a nervy v organismu. Glukóza se spojuje s jinými chemickými látkami v krvi a výsledné produkty jsou poměrně jedovaté.
Bruno: Přebytek, který člověka zabije. Ale to se nestane všem tlustým. Nebo stane?
Carlo: Přesně nevím. Budu vzpomínat. Kolik jsem viděl tlustých lidí, kteří ani ve vysokém věku nedostali cukrovku? Určitě nějací existují… Nevzpomínám si… Ale myslím, že asi existují.
Bruno: A vysvětlení hledáte v dědičnosti?
Carlo: Jistě. Když existují lidé, kteří jsou schopni snášet horko nebo zimu díky dobrým genům od svých rodičů, proč by neexistovali lidé, kteří by mohli snášet přejídání, aniž by se u nich vyvinula porucha metabolismu cukrů?
Bruno: Co vám o tom říkal tatínek?
Carlo: Že tlustý člověk nemá problémy, dokud se pohybuje. Dokud namáhá své svaly, je hladina jeho cukru přijatelná. Ale běda, když se zastaví.
Bruno: Moudrý muž. Je obézní?
Carlo: Není. Jezdí na kole do kopců, pracuje na zahradě. A to už je mu opravdu mnoho let.
Bruno: Je moudřejší než vy – soudě dle vašeho vzezření.
Carlo: Mám moc práce! Na sport mi nezbývá čas! Trošku jsem přibral, já vím…
Bruno: Jak chcete zachraňovat lidstvo, když se sám přejídáte?
Carlo: Moje chyba, vím. Ale nepřejídám se moc často. A jsou dokonce dny, kdy téměř nejím.
Bruno: Ale to jen proto, že si občas nezajistíte jídlo, že?
Carlo: Některé naše chyby mají dobré následky. I zapomnětlivost…
Bruno: Proč jste vlastně tuto knihu nezačal prvním typem diabetu? Zdálo by se mi to vhodnější. Určitě to ostatní autoři dělají!
Carlo: Ano, dělají. Přesně popíšou způsoby, jakým se v organismu ovlivňuje výroba inzulinu, uvolňování inzulinu, a to jednak uvolňování inzulinu nalačno, jednak uvolňování inzulinu po jídle. Přidají popis vzniku z pre-pro-inzulinu, přesné křivky hladin inzulinu, jeho molekulární stavbu…
Bruno: Zatím to vypadá dobře!
Carlo: Těsně před koncem knihy je věta, že existuje ještě druhý typ. A že devadesát procent nemocných má tento druhý typ.
Bruno: Aha. To je tedy nepříjemná komplikace. Souhlasím s vámi, že by bylo vhodné říci více o typu, který má devět nemocných z deseti, než o typu, který je vzácný. Proč autoři knih o cukrovce nehovoří rádi o druhém typu?

Podle starých moudrých lékařů jsme chráněni před vznikem cukrovky, dokud se dostatečně pohybujeme. Tak, jak to dělali naši předkové.

Carlo: Protože druhý typ tak trochu nezapadá do představ, které si udělali, když se naučili, že diabetes je způsoben nedostatkem inzulinu.
Bruno: Představy? Jak se jmenuje věda, která pojednává o cukrovce?
Carlo: Diabetologie.
Bruno: A vám připadá, že přesnější název by byl inzulinologie, viďte?
Carlo: Vzhledem k myšlení většiny lékařů dnes – ano. Inzulinologie. To je současný trend.
Bruno: A podle vás tato teorie nevyhovuje devadesáti procentům pacientů.
Carlo: Nevyhovuje. V určitém okamžiku dojdete k názoru, že by diabetologie neměla být o inzulinu, ale spíše by se mělo jednat o nauku o komplikacích obezity, nebo ještě přesněji – o „vědu o problémech, které člověku přinesly vymoženosti moderní doby“.
Bruno: A co by měl dělat lékař?
Carlo: Lékař by měl být rádce, vlídný průvodce, který vám dokáže ukázat správnou cestu ke zdraví.
Bruno: Dobře. Povězte mi tedy, co uděláte, když vám v nemocnici nahlásí u nějakého pacienta vysokou hladinu glukózy?

Preparáty inzulinu jsou dnes již tak dokonalé, že se všichni učíme, jak je správně aplikovat, ale už nás nenapadne pochybovat o tom, zda jsou vůbec nutné. Zda jsou pro nemocného přínosem.

    Paolo, jeho portrét dokazuje fakt, že jsme spokojení, když máme dostatek jídla.

Paolo, jeho portrét dokazuje fakt, že jsme spokojení, když máme dostatek jídla.

Ilustrace: Jitka Kubátová


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSladký život (Dolce Vita)
Rozhovory o cukrovce s Giordanem Brunem

Kubát, Karel

Cosmopolis, 2015

Napsat komentář