Historické romány pro letní čtení

Historické romány - náhled
„Historie je nejlepší učitelkou s obzvlášť nepozornými žáky,“ řekla významná indická politička Indíra Gándhí. Moc dobře věděla, jak smutné je dívat se kolem sebe a sledovat, jak lidé tupě opakují chyby svých předků. Přitom stačí vyhradit si jen chvilku a s knihou v ruce se ponořit do časů minulých.

V dnešních tipech se budeme do historie propadat postupně. Začínáme 20. stoletím a končit budeme v dávné době, kdy se teprve začínalo formovat Římské království. Kniha Slib čtenáři nabízí silný příběh a hlavně zajímavý pohled na 2. světovou válku. Prvotně čistě pragmatický svazek přeroste v něco daleko silnějšího. Dokáže ale takové pouto přežít hrůzy té největší války?

Slib

Autorka: Audrey Mageeová
Přeložila: Milena Pellarová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7306-723-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Slib vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Aby se dostal aspoň na několik dní z východní fronty, voják wehrmachtu Peter Faber se na dálku ožení s dívkou, již nikdy neviděl a jež se za něj vdá kvůli důchodu válečné vdovy, který by v případě jeho smrti dostávala. Při krátkých líbánkách v Berlíně mezi nimi vznikne silný citový vztah, který jim dává naději a v následujících letech je drží nad vodou, ale v závěrečných měsících války se jim oběma sen o společném životě zhroutí. Příběh zaujme čtenáře nejenom neobvyklou perspektivou (autorka ho vypráví z pohledu těch, kdo druhou světovou válku rozpoutali), ale i líčením chování německých a ruských vojáků na dobytých územích a toho, co je člověk ochoten udělat, aby přežil.

Ukázka z knihy

Odtáhl od sloupku ostnatý drát, takže na vyprahlé zemi vzniklo holé místo. Pak z náprsní kapsy uniformy vyndal fotografii, přitiskl ji na sloupek a přivázal motouzem. Ženiny vlasy a krk pod motouzem zmizely, ale tvář byla pořád vidět. Chviličku se díval na zasmušilé oči a trucovitě našpulené rty, potom udělal na provázku uzel a odplivl si. Takhle to musí stačit.
Navzdory vířícímu prachu a kamínkům si lehl, aby se v posledních paprscích letního slunce trochu prohřál. Zatímco bude čekat, chtěl si odpočinout a na nic nemyslet. Země však byla tvrdá jako kámen a slunce moc pálilo, a tak se za pár minut posadil. S cigaretou v ústech hleděl před sebe na pláň chvějící se vedrem, až rozeznal tělnatého kaplana. V chůzi komíhal rukama, aby měl rychlejší krok, ale zjevně mu to moc nepomáhalo. Když konečně dorazil, tiše nadával, funěl a na bílý kolárek mu kapal pot.
„Proč jste tak zatraceně daleko?“ zeptal se.
„Chtěl jsem naprosté soukromí.“
„No, tady ho máte. Připravil jste se?“
„Ano.“
„Tak se do toho pustíme. Měli bychom to akorát stihnout.“

Pokud vás kniha zaujala, přečtěte si ukázku celou.

————————————————

Opět o pár let poskočíme a posuneme se do druhé poloviny 18. století. Zatímco u nás zavádí Marie Terezie povinnou školní docházku a ve Francii se chystá Velká revoluce, ve Vídni se odehrává romantický příběh anglické operní zpěvačky a nejznámějšího hudebního skladatele všech dob – Wolfganga Amadea Mozarta.

Vídeňské nokturno

Autorka: Vivien Shotwellová
Přeložili: Jiří Petrů – Daniela Reischlová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7252-566-9
Doporučená cena: 330 Kč

Knihu Vídeňské nokturno vydalo nakladatelství Práh.

Román Vídeňské nokturno, literární debut americké operní pěvkyně Vivien Shotwellové, je na historické detaily bohatý a skvěle vyprávěný příběh o mimořádném boji ženy snažící se získat lásku a slávu v operním světě osmnáctého století. Vídeňské nokturno je jak historickým a milostným příběhem, tak i plastickým portrétem doby, v němž před čtenáři ožívají dvě výjimečné postavy – Wolfgang Amadeus Mozart a jeho múza, mladá anglická sopranistka Anna Storaceová. Děj se odehrává převážně v Benátkách a ve Vídni, věrně a citlivě ozvláštněných dobovým koloritem.

Ukázka z knihy

Rauzzini říkával, že v hudbě není nic stálé. Hudbu nelze vzít do rukou. Nelze ji ochutnat a nelze ji ani spatřit. Pouhý okamžik po svém vzniku zase zmizí. Hudba a především zpěv pro ně zkrátka byly něco jako úlitba Bohu. Člověk musel dát publiku svou lásku, se vší štědrostí se mu otevřít a nenechávat si nic pro sebe. Teprve poté mohl být jeho hlas krásný.
Anna tomu tak docela nerozuměla. Vždyť jí bylo teprve patnáct let. Ale tvářila se, jako že rozumí.
Učil ji zpívat různé hlasy, učil ji zpívat slabě i silně, učil ji zpívat, jako kdyby mluvila. Ukázal jí, jak se má pohybovat, jak gestikulovat, jak si osvojit správnou výslovnost a jak má vypadat vhodný hudební styl a artikulace. To všechno bylo nezbytné, protože, jak jí vysvětlil, nadešel čas, aby začala zpívat v Itálii. Italská opera byla vším a Anna nemohla pomýšlet na hudební dráhu primadony, dokud si neudělá jméno v Itálii.

————————————————

Tři století zpátky a nacházíme se v roce 1415. Malé německé městečko Kostnice se přesně před 600 lety stalo svědkem zásadní události pro vývoj evropských dějin – upálení mistra Jana Husa. Lehce paradoxně je právě město Kostnice dnešním partnerským městem českého Tábora – tehdejšího hlavního sídla husitů. Kniha Mistr Jan Hus vám živou románovou formou představí mistra Jana Husa nejen jako učebnicovou postavu, ale i jako živého člověka.

Mistr Jan Hus

Autor: František Josef Čečetka

Počet stran: 391
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7390-168-4
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Mistr Jan Hus vydalo nakladatelství Omega.

Mistr Jan Hus patří mezi nejvýznamnější postavy české a evropské historie. Fascinující příběhy jeho duchovního zápasu a lidské tragédie patří k základním kamenům náboženské reformace, která přinesla křesťanskému světu převratné impulsy. Do Husových posledních dramatických šesti let promítá F. J. Čečetka celý kazatelův život v poutavém historickém románu.

Ukázka z knihy

V davu u celního domu, který stál na rohu Železné ulice, živě před krámem hodináře Albrechta rokovalo několik předních staroměstských sousedů. V chladivém podloubí stál vysoký a ramenatý purkmistr Petr Habart od Bílého lva a o sloup se opíral rozšafný soused Jan Bradatý, sladovník z Uhelného trhu. Pekař Jiřík Bernášek, jemuž dlouhý a tmavý knír dodával přísný vzhled, rozkládal rukama. Byl tam i vyčouhlý Jakeš, králův krejčí, ošlehaný porybný Lelek, a houpavým krokem se přiloudal i bradýř Petr Korbelius, huňatý medvěd s bystrýma a pronikavýma očima.
Hovořili o tom, co všechno se v Praze i v celé zemi změní po odchodu Němců do Lipska. Někdo se bál, že odchod učených mistrů na novou univerzitu v hněvu jen přileje olej do ohně. Jiní se ale těšili, že konečně nastane pokoj a skončí všechno štvaní.
„Dávno je měl král poslat přes hory,“ mínil sladovník Bradatý a kroutil si prokvetlý knír. „Jen seli různice a vydírali nás. Tuhle žábu na prameni král trpěl moc dlouho.“
„Nediv se,“ přerušil ho Korbelius. „Je nemocný, a tak dbá málo na veřejné věci. Navíc už vládne moc dlouho, celou věčnost! Až naši mistři ho probrali z netečnosti. Ale nikdo neví, na jak dlouho.“

Neváhejte ve čtení ukázky pokračovat.

————————————————

Nyní se přesuneme na přelom 9. a 10. století našeho letopočtu do doby vlády českého knížete Spytihněva I. Pro každý historický román je výhodou, když nedostatek historických pramenů dá autorovi či autorce příležitost si do historie zasadit vlastní příběh. Právě toho využila Oldřiška Ciprová ve svém novém románu nazvaném Kněžna Ida. Hlavní hrdinkou je Spytihněvova manželka, o které toho – kromě toho, kde je pohřbena – mnoho nevíme.

Kněžna Ida

Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7466-684-1
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Kněžna Ida vydalo nakladatelství Alpress.

Idu otec přesvědčí, aby se vdala za Spytihněva, syna českého knížete. Když dojde k náhodnému setkání příštích snoubenců, Ida Spytihněvovi podlehne. Mladík netuší, že dívka, s níž se pobavil na jednu noc, je z mocného rodu Wettinů. Její otec trvá na sňatku a Spytihněv svolí. V Čechách zuří protiněmecká nálada a Ida se jen modlí, aby dítě nebyla dcera.

————————————————

Abychom se dostali do časů posledního z dnes představovaných děl, musíme učinit skok prozatím největší. Audiokniha Tajemný Etrusk se totiž odehrává v 5. století před Kristem. V době, kdy Řekové vedli krvavé války s Peršany a mladičký Řím se sotva vymanil z nadvlády Etrusků a ještě netušil, jak zářivá budoucnost před ním stojí, se odehrává příběh Larse Turmse, Etruska, který má procestovat skoro celý svět.

Tajemný Etrusk [Audio na CD]

Autor: Mika Waltari
Přeložila: Marta Hellmuthová

Účinkují: Otakar Brousek ml., A. Elsnerová, M. Hlavica, …
ISBN: 8590236075221
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Tajemný Etrusk vydalo nakladatelství Radioservis.

Hrdinou nevšedního dramatického příběhu z počátku 5. století př.n.l. je Etrusk, pocházející z řeckých měst Malé Asie, jehož putování sleduje autor z Milétu přes bojiště starého Řecka, Kypros a Salamis až k řeckým osadám v dnešní Itálii. Kniha sugestivně popisuje drsný život válečníků i přepych za zdmi bohatých měst, různé náboženské kulty, lidové zvyky i vznešené zábavy, a do těchto kulis zasazuje autor barvité vyprávění moudrého muže, jenž prožil život plný nebezpečí a vzrušujících dobrodružství a zemřel jako bohatý a vážený člověk.


Můžete se zúčastnit některé z našich aukcí, kde najdete nejen dnes představené knihy.

Do jakého historického období se v historických románech vracíte nejraději vy? Své odpovědi pište do komentářů.

Úvodní obrázek pochází ze serveru FreeDigitalPhotos.net.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlib
Intimní příběh z války

Mageeová, Audrey

Pavel Dobrovský – BETA, 2015

zobrazit info o knizeVídeňské nokturno
Zpěv, láska a božský Amadeus

Shotwellová, Vivien

Práh, 2015

zobrazit info o knizeMistr Jan Hus

Čečetka, F. J.

Edice Knihy Omega, 2015

zobrazit info o knizeKněžna Ida
Past na českého knížete Spytihněva

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeTajemný Etrusk [Audio na CD]

Waltari, Mika

Radioservis, 2015

Napsat komentář