Knihy plné záhadných a tajemných příběhů

havran
Od pokusů vysvětlit jednoduché přírodní jevy až po současné konspirační teorie, záhady člověka nikdy nepřestávaly fascinovat. A právě díky své předlouhé tradici mohou být tak neuvěřitelně rozmanité – pohádkové, hororové i romantické. V dnešních tipech si svou záhadu najde opravdu každý.

Začneme knihou, která potěší především čtenářky. Ponořte se do čtivě psaného příběhu ženy, jejíž život se rázem změní, když tragicky umře její novomanžel. To ale není vše. Jak se Eva dokáže vypořádat s tím, že její milovaný choť nebyl tím, za koho se vydával?

Poslední nádech

Autorka: Lucy Clarkeová
Přeložila: Eva Štěpánková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-5460-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Poslední nádech vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Devětadvacetiletá Eva několik měsíců po svatbě zjišťuje, že její manžel Jackson nebyl tím, kým tvrdil, že je, a uvědomuje si, že se zamilovala muže, kterého vlastně vůbec neznala…

Ukázka z knihy

Vpředu bylo vidět skály, na kterých chtěl Jackson rybařit. Obrovské tmavé omleté kameny vybíhaly přímo do moře. Byla zvědavá, zda už něco chytil. Bylo krátce po rozednění, když ucítila, že vyklouzl z postele. Slyšela, jak si obléká džíny, natahuje svetr a zapíná zip kabátu. Naklonil se nad postel a políbil ji na nahé rameno. Pootevřela oči a viděla ho, jak v červené vlněné čepici natažené přes uši mizí mezi dveřmi.
Přímo za skalami viděla světlo člunu. Na chvilku zmizelo za vlnami a ona si pomyslela, že dnešní povětrnostní podmínky jsou na vyjížďku na moře příliš drsné. Přimhouřila oči proti větru a znovu uviděla člun na vrcholu vlny. Byl to oranžový záchranný člun. Zajímalo ji, jestli nedošlo k nějaké nehodě, ale jakmile ji to napadlo, pocítila úzkost v celém těle.

Prolistujte si i zbytek ukázky.

————————————————

Jako druhý tu máme lehce thrillerový román, ve kterém nám autorka vypráví příběh jistého Williama Bellmana. V jeho životě – stejně jako ve slavné Poeově básni – hraje důležitou roli havran. Havran jako zvíře a havran jako tajemný černý muž, který mu nabízí skoro faustovskou dohodu. Pojďme se vrátit do viktoriánského Londýna a spolu s autorkou poodhalit závoj tajemného života pana Bellmana.

Bellman & Black

Autorka: Diane Setterfieldová
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-249-2752-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bellman & Black vydalo nakladatelství Ikar.

Do života desetiletého Williama Bellmana právě vstoupila smrt. Nezanechalo to na něm ale hlubší stopy, vždyť umřel jen obyčejný havran – a to ostatně nic neznamená. Jenomže jak roky plynou, stíhá Williama jedna tragédie za druhou, až ho vlastní zoufalství jednoho dne přivede na hřbitov, kde hodlá skoncovat se životem. Cestu mu však zastoupí tajemný muž v černém, který se představí jako pan Black (sic!), a opilý William s ním uzavře zvláštní dohodu. Na důkaz, že na neznámého společníka nezapomněl, otevře v centru Londýna obchodní dům „Bellman & Black“, který nabízí veškeré „smuteční zboží“, od rakví po černé deštníky – prostě cokoliv, co se může při pohřbech hodit. A protože si viktoriánská Anglie zakládá na velmi pompézních rozloučeních, zástupy pozůstalých se sem jen hrnou a obchod vzkvétá…

Ukázka z knihy

Trvalo dlouho, než kámen uletěl předem určenou trajektorii. Anebo se to přinejmenším zdálo. Bylo to dost času, aby William stihl zadoufat, že pták zapleská křídly, procitne k životu a z větve uletí. Kámen pak neškodně dopadne na zem a z nebe k nim dolehne havranův žulový smích.
Černý pták se ani nehnul.
Kámen dosáhl vrcholu křivky a začal sestupovat. Kluci umlkli. William umlkl. Umlkl i vesmír. Jenom kámen se pohyboval.
Ještě je čas, pomyslel si William. Mohl bych zakřičet a vyplašit toho ptáka, ať si letí. Jazyk mu však v ústech zbytněl a přítomný okamžik se rozpínal v čase, až byl předlouhý, zpomalený, ochromený.
Kámen dospěl k cíli cesty.
Černý pták spadl.
Ticho přerušil ohlušujícím řevem Fred a tři kluci se rozběhli jako zajíci přes pole směrem ke stromu. Luke, který škobrtal o kořeny stromů a brázdy, byl jako vždycky poslední. Se zpožděním se dal do běhu i William. Dorazil 15 BELLMAN & BL ACK k nim. Kamarádi se krčili pod stromem, ale ihned se rozestoupili, aby se také mohl podívat. A tam na trávě: pták! Havran. Mladý, se zobákem dosud černým

Pokud vás kniha zaujala, můžete ve čtení pokračovat.

————————————————

Třetí kniha nás zavede zpět do současnosti. Obyčejná dovolená se promění v nebezpečné hledání ztracené pravdy. Záhadné události začaly podivným snem. Jak ale skončí? To se budete muset v knize Tanec Maora dočíst sami.

Tanec Maora

Autorka: Emma Temple

Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-685-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Tanec Maora vydalo nakladatelství Alpress.

Po příjezdu na Nový Zéland trápí Sinu noc co noc podivný sen, v němž se jí zjevuje záhadný Maor. Její dovolená se mění v noční můru. Chce jí snad někdo ublížit a muž ve snu se ji snaží varovat? A co má znamenat ta fotografie ženy, která je jí tak neskutečně podobná? Nezbude než začít hledat pravdu…

Ukázka z knihy

Celý měsíc si mohla Ava i junior užívat klidu. Jednoho teplého listopadového dne se to však mělo změnit…
Ava právě pletla věnec z kvetoucích větviček našeho stromu pohutukawa a tiše si zpívala. Pokud si dobře vzpomínám, byla to nějaká píseň, která se k dané situaci nehodila, něco jako „tiše padá sníh“. A to v zemi, kde v tuto roční dobu zaručeně nesněžilo. Junior se jí batolil kolem nohou a na vše kolem ukazoval s rozhodným slůvkem „moje“. Ava se na něj pobaveně dívala a mumlala si pro sebe: „Juniore, nic nevíš. Není to ani moje, vše patří panu Cavanaghovi, i když se to jméno těžko vyslovuje.“
Vzpomínám si, jako by to bylo dnes. Měla na sobě slaměný klobouk se širokou krempou a jednoduché bavlněné šaty v zářivě modré barvě. Poprvé po mnoha měsících vypadala zase tak mladá, jak doopravdy byla. Vtom se od vrat ozval divný zvuk, až jsme sebou obě trhly. Nějaký muž si otevřel a šel k nám tak samozřejmě, jako by pozemek patřil jemu. Byl to Angus MacLagan.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

————————————————

Čtvrtý román bude opět sedět spíše ženské části čtenářstva. Nenajdeme v něm ale pouze romantiku, také tu jsou fantaskní prvky jak vystřižené z Kingovy Carrie. Nebude zde ale stříkat krev. Daleko důležitější bude, aby si hlavní hrdinka uvědomila, co její schopnosti znamenají a jak je může využít.

Ochraňuj mě

Autorka: Maya Banks
Přeložila: Zuzana Ľalíková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-269-0150-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ochraňuj mě vydalo nakladatelství Baronet.

Arial vyrostla jako adoptivní dcera zámožných rodičů. Její minulost obestírá tajemství a s jejím původem ji pojí jediné – schopnost telekineze. Po zmizení rodičů a pokusu o únos se Arial obrátí na Beaua Devereauxe, jenž se při práci pro rodinnou bezpečnostní agenturu setkal už s mnoha podivnostmi a záhadami. Nečekal však, že ho krásná klientka s neobvyklými schopnostmi začne přitahovat. To, co mělo být jednoduchým úkolem, pouhou další zakázkou, se brzy promění v něco mnohem osobnějšího…

Ukázka z knihy

K radosti jich obou otěhotněla Ginger téměř okamžitě. A jen o několik krátkých týdnů později o dítě přišla. A tak začala jejich noční můra nekonečného kolotoče naděje a zklamání. Po čtyřech potratech se nakonec Ginger povedlo otěhotnět a dítě přežilo déle než všechna ostatní. Začali tedy doufat, že se to tentokrát, alespoň tentokrát podaří.
Po pěti měsících těhotenství, poté co zjistili, že Ginger čeká to, co si Gavin nejvíce přál – holčičku –, a začali se na ni o to víc těšit, cítili její první pohyby a zařídili dětský pokojík, k čemuž se nikdy předtím ani nedostali, je tragédie opět zasáhla a Ginger potratila. Nejhorší bylo, že musela to dítě porodit; nádhernou, dokonalou holčičku.

Zbytek ukázky naleznete na webu nakladatelství.

————————————————

Předposlední dnes představovaná kniha, Carova tajná dcera, je opravdovou záhadologickou detektivkou. Společně s autorkou se ponoříte do tří různých časových rovin a jako správní vyšetřovatelé si budete skládat střípky informací, abyste nakonec odhalili záhadu carovy páté dcery. Střídání tří atraktivních historických prostředí vás ještě více vtáhne do i tak poutavě psaného příběhu.

Carova tajná dcera

Autorka: Jennifer Laamová
Přeložila: Háta Kreisinger Komňacká

Počet stran: 316
Vazba: brožovaná
Formát: 145 × 208 mm
ISBN: 978-80-7252-565-2
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Carova tajná dcera vydalo nakladatelství Práh.

Ve svém strhujícím románovém debutu Carova tajná dcera autorka Jennifer Laamová splétá dohromady příběhy tří žen: Veroniky, Leny a Charlotty. Veronika je ctižádostivá historička žijící v současném Los Angeles, která potká záhadného muže, možného dědice ruského trůnu. Když se pustí do pátrání, kdo má na trůn skutečně nárok, na klikatých cestách milostného okouzlení a klamu ji začnou pronásledovat duchové její vlastní minulosti. Lena, služebná u carského ruského dvora z roku 1902, je oslovena zoufalou císařovnou Alexandrou. Po početí čtyř dcer je císařovna odhodlána zplodit syna a věří, že jí Lena pomůže. Charlottu, bývalou balerínu žijící za druhé světové války v okupované Paříži, nečekaně navštíví německý důstojník. Aby uchránila svého syna před nacisty, prchá z města…

Ukázka z knihy

Návštěvník se skláněl nad zašlým samovarem a stiskl jeho hubici tvarovanou do podoby vlčí hlavy, aby Marii Fjodorovně nalil čerstvý čaj. „Car Mikuláš a carevna Alexandra chtěli, aby se vaše vnučky věnovaly sportu, že?“ Dánsky mluvil bezchybně, ale jeho silný německý přízvuk ostře zvýrazňoval každičkou souhlásku. „Mám dojem, že i na úplném konci, když byla carská rodina držena v zajetí na Sibiři…“ Jakmile u dveří spatřil Anniku, uprostřed věty zaváhal a přinutil se k bezkrevnému úsměvu.
„Tady jsi,“ obořila se na ni Marie Fjodorovna. „Co ti tak trvalo?“ Přitáhla si ošoupanou hermelínovou štólu těsněji ke krku a luskla prsty. „Odveď pana Krauseho ke dveřím. Jeho audience právě skončila.“
Annika vysekla rychlé pukrle, které by Marii mělo dostatečně potěšit a zároveň z něj tak příšerně nebolela lýtka. Německý host se na ni zamračil a Annika místo odpovědi jen krátce pokrčila rameny. I přes jeho hezké rysy se jí tenhle zachmuřený mladý muž nezdál nijak přitažlivý.
Herr Krause obrátil svou zdrcující pozornost zpátky k Marii Fjodorovně. „Carevno, já ještě nemohu odejít. Dosud jste nedokončila svoje vyprávění o prázdninách vaší rodiny na pobřeží Baltu, než nastaly problémy.“

————————————————

Na závěr se podíváme na knihu trochu odlehčenějšího charakteru. Babička pozdravuje a omlouvá se je román, u kterého se často budete smát a plakat zároveň. Příběh babičky a její vnučky se čte příjemně, a pokud si záhadu chcete spíše užít, než nad ní dlouze dumat, rozhodně neváhejte po této knize sáhnout. Mimochodem, je to jediná dnes představovaná kniha, kterou napsal muž.

Babička pozdravuje a omlouvá se

Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Jitka Herčíková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-239-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Babička pozdravuje a omlouvá se vydalo nakladatelství Host.

Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie.
Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyzrálá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.
Elsa je jiná než ostatní. Kromě babičky nemá žádné další kamarády, ale to jí nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.
Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se Elsa musí vydat úplně sama. Má doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že babička pozdravuje a omlouvá se. Netuší, že přitom drží v rukou klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v babiččině pohádkové říši odehrálo.
Román
Babička pozdravuje a omlouvá se je psaný se stejnou lehkostí jako Backmanův Muž jménem Ove, dokáže čtenáře vtáhnout do děje a zároveň ho pobavit i dojmout.

Ukázka z knihy

V tuhle chvíli ale babička na dřevěný stůl před sebou zaujatě rozděluje tabák do malých kupiček a následně ho smotává do šustivých cigaretových papírků. Elsa zakňourá.
„Slyšíš? Říkala jsem, abys přes ten plot nelezla!“
Nechtěla být nepříjemná, ale trochu naštvaná je. Tak jako sedmileté holky na policejní stanici či muži středního věku čekající na opožděný let, aniž jim někdo sdělil jakékoliv informace.
Babička si povzdychne a pustí se do hledání zapalovače v kapsách své snad až příliš velké bundy. Nevypadá, že by cokoliv z toho, co se děje, brala vážně. Ona nikdy nebere nic vážně. Výjimku tvoří chvíle, kdy si chce zakouřit a nemůže najít zapalovač, k tomu přistupuje s vážností nejvyšší. Kouření je pro babičku smrtelně vážná věc.
„No bóže, byl to jen takovej mrňavoučkej plůteček, hlavně se kvůli tomu nerozčiluj,“ řekne babička bezstarostně.
„Žádné no bóže na mě nezkoušej! To tys házela hovínka na policajta!“
Babička protočí panenky.
„Nebuď takovej ufňukánek. Mluvíš jako tvoje máma. Nemáš zapalovač?“
„Je mi sedm!“
„Jak dlouho se na to chceš vymlouvat?“
„Dokud mi bude sedm!“
Babička zavzdychá, zadrmolí něco jako: „Se snad můžu zeptat, ne?“ a pokračuje v šacování kapes.

Neváhejte ve čtení ukázky pokračovat.

Pokud vás tato kniha zaujala, můžete si o ní na našem webu do 7. července také zasoutěžit.

 


Zúčastněte se také našich aukcí, ve kterých najdete mnoho různých knih.

Nebojte se nám napsat do komentářů, která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední nádech

Clarkeová, Lucy

Cosmopolis, 2015

zobrazit info o knizeBellman & Black

Setterfieldová, Diane

Ikar, 2015

zobrazit info o knizeTanec Maora

Temple, Emma

Alpress, 2015

zobrazit info o knizeOchraňuj mě

Banks, Maya

Baronet, 2015

zobrazit info o knizeCarova tajná dcera

Laamová, Jennifer

Práh, 2015

zobrazit info o knizeBabička pozdravuje a omlouvá se

Backman, Fredrik

Host, 2015

Napsat komentář