Zasoutěžte si o příběh neobvyklého přátelství

Babicka-pozdravuje-a-omlouva-se-perex
Malá Elsa nemá jiné kamarády než svoji starou babičku. Ale ani trochu jí to nevadí, protože babička dokáže vyprávět úžasné pohádky. Jenže jednoho dne se Elsa musí vydat úplně sama do boje proti nepříteli. Jakému? To si už musíte přečíst sami.

Tajemný dopis a záhadný vzkaz

Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie.

Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyzrálá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.

Elsa je jiná než ostatní. Kromě babičky nemá žádné další kamarády, ale to jí nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou.

Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se Elsa musí vydat úplně sama. Má doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že babička pozdravuje a omlouvá se. Netuší, že přitom drží v rukou klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v babiččině pohádkové říši odehrálo.

Román Babička pozdravuje a omlouvá se je psaný se stejnou lehkostí jako Backmanův Muž jménem Ove, dokáže čtenáře vtáhnout do děje a zároveň ho pobavit i dojmout.

 

 

Babička pozdravuje a omlouvá se

Autor: Fredrik Backman

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Jitka Herčíková
Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2015
ISBN: 978-80-7491-239-9

Přečtěte si více o knize Babička pozdravuje a omlouvá se, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Babičce je sedmdesát sedm, vlastně už skoro sedmdesát osm. Ani ona v tom není kdovíjaký přeborník. Stáří se na ní pozná tak, že v obličeji připomíná noviny nacpané do vlhkých bot. Nikdo o ní neříká, že by byla na svůj věk vyzrálá. Občas se ale někdo před Elsinou mámou podiví, jak je čilá. Říkají to buď ustaraně, nebo naštvaně, máma si povzdychne a zeptá se, kolik bude stát náhrada škod. Třeba jako když si babička vzala do hlavy, že pokud lidi dokážou být tak nehorázně nesolidární a mají zataženou ruční brzdu ve chvíli, kdy parkuje Renaulta, můžou si za to vlastně sami. Nebo jako když si chtěla v nemocnici zakouřit. Spustila tím požární alarm, a jakmile přiběhla ochranka a nutila ji, aby cigaretu uhasila, rozkřičela se na ně, že je to do prdele k nevydržení, bejt neustále politicky korektní! Nebo když postavila sněhuláka, oblékla ho a naaranžovala na zahradě pod balkon svých sousedů Britt-Marie a Kenta tak, že vypadal jako člověk zřícený ze střechy. Anebo když se v ulici objevili elegantní pánové v brejličkách, zvonili na dveře a chtěli si povídat o pánubohu a Ježíši a nebi. Babička se postavila v rozhaleném županu na balkon a začala po nich střílet z paintballové pušky. Britt-Marie se nedokázala rozhodnout, jestli je víc pobouřená střelbou, anebo tím, že babička na sobě pod županem neměla vůbec nic. Na policii ji pro jistotu nahlásila za obojí.
V takových případech lidé říkají, že je babička na svůj věk čilá. I tak se to dá říct. (str. 10)

 

O autorovi

Fredrik Backman (nar. 1981) pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012; česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes šest set tisíc výtisků a práva byla prodána do dvaceti pěti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další tři knihy: Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě, 2012), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013) a v říjnu 2014 nejnovější román Britt-Marie var här (Byla tady Britt-Marie), který také nakladatelství Host připravuje k vydání.

 

Vyhrajte knihu Babička pozdravuje a omlouvá se

Sedmiletá Elsa je na svůj věk příliš vyspělá a všem okolo přijde otravná, kromě babičky, o které zase všichni tvrdí, že je bláznivá. Obě tak spolu tráví dny vyprávěním pohádkových příběhů z říší, kde není normální vůbec nikdo a být jiný je největší výhodou. Jednoho dne dostane Elsa do ruky dopis a jeho adresátovi má ještě vyřídit tajemný vzkaz, kterému vůbec nerozumí. Má tak před sebou vůbec největší a hlavně nejdůležitější dobrodružství, které se kdy odehrálo v jejich pohádkové říši. Koho babička pozdravuje a za co se mu omlouvá? To už pojďte zjistit sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Babička pozdravuje a omlouvá se vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Babička pozdravuje a omlouvá se
probíhá od 24. června do 7. července 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Babička pozdravuje a omlouvá se

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBabička pozdravuje a omlouvá se

Backman, Fredrik

Host, 2015

Napsat komentář