Romantika pro milovnice napětí

KlidPredBouriNahled
Když jí na dveře klepe bankrot, musí vzít každou zakázku. Bohužel netuší, že výprava, na kterou se právě vydává, se zvrtne v boj o holý život.

Angie Powellová má pro strach uděláno. Když jí zemřel otec, který dělal loveckého průvodce, převzala firmu po něm. Dařilo se jí dobře, dokud se nevrátil válečný veterán Dare Callahan a nezačal podnikat se stejným záměrem. Ošlehaného muže se zkušenostmi z Iráku upřednostnili i Angiini zákazníci a její firma začala upadat. Není divu, že Dareho nenávidí. I když – cosi ji k němu zároveň přitahuje.

Ve chvíli, kdy Angie prodává svůj dům, odhodlaná začít znovu někde jinde, co nejdál od Dareho, začíná příběh nazvaný Klid před bouří americké autorky Lindy Howard. Její knihy pro ženy jsou u čtenářek velice oblíbené a zároveň i vysoce oceňované v odborných kruzích. Jeden kritik její práci zhodnotil slovy: „Linda Howard ví, jak by měl vypadat typický ženský román – a má odvahu napsat ho trochu jinak.“ A já s ním musím souhlasit.

Není totiž právě běžné, aby autor do romantického příběhu vložil lidožravého medvěda a chladnokrevnou vraždu. Jenže Linda Howard vkusně kombinuje erotické napětí s napětím skutečným a svým čtenářkám dává od obého vrchovatou porci.

Angie bere svůj možná už poslední kšeft, ale nemá z něj zrovna nejlepší pocity – přece jen se medvědů bojí a raději se jim vyhýbá, než je loví. Nicméně klientům Chadovi a Davisovi za peníze zprostředkuje i lov medvěda. Rodinný přítel, starý notář Harlan, který má na starost prodej jejího domu, má však zlou předtuchu a poprosí Dareho, aby na Angie dával pozor. Vystopovaný baribal je lidožrout a Chad chladnokrevný vrah a v podzimní divočině začne řádit bouře. Podaří se Angie přežít s lidožroutem a vrahem v zádech? Pomůže jí anděl strážný, nebo Dare?

Jak už tomu u romantických příběhů pro ženy bývá, i tentokrát je konec příběhu předvídatelný. Jenže než k němu děj dospěje, bude vás pěkně mrazit v zádech. Nebezpečných a napínavých úseků je totiž v knize opravdu hodně. Současně v ní najdete i vyloženě erotické chvilky, která však můžete brát jen jako zklidňující prvek před dalším, nervy drásajícím úsekem.

Nad stránkami knihy Lindy Howard se určitě nebudete nudit. Vyloženě „vycpávkových“ momentů, v nichž se autorka věnuje líčení přírody či běsnící bouře, je opravdu málo. Většinu románu tvoří děj a dialogy, takže bych si bez problémů dovedla představit krásný americký film natočený dle tohoto „scénáře“. Určitě by byl úspěšný. V dialozích navíc prosakuje na povrch i břitká ironie a humor, takže by se diváci i dobře bavili. Co není, může být, zatím se můžete do skvěle napsaného příběhu jen začíst.

Jedinou vadou na kráse pro mne byly úseky, v nichž autorka v úvodu knihy opakovaně zdůrazňovala fyzické projevy potlačovaných citů. Opravdu mě poněkud rozčilovalo číst o penisu hlásícím se ke slovu. Jednou bych takovou zmínku bez povšimnutí přešla, možná by mne i pobavila, ale bohužel podobné hlášky se objevovaly prakticky vždy, kdy byla řeč o Dareovi. Nevím, zda šlo o záměr – čtenář s fantazií by vše vytušil i z pouhého náznaku –, nebo o chybu překladatele. Ale jakmile se lovci vydali do hor, už i Dare přemýšlel jinak než svým „nádobíčkem“ a já na své výhrady ve víru událostí brzy zapomněla.

Knihu Klid před bouří vydalo pro české čtenáře nakladatelství Alpress ve své románové edici Klokan stejně jako třeba další román Lindy Howard Strážce úsvitu. Za sebe bych ji doporučila všem čtenářkám, ale i čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné čtení plné boje o přežití s pohádkovým koncem. Možná jako četbu na dovolenou k moři – v hlubokých lesích by z ní totiž mohl jít i strach.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlid před bouří

Howard, Linda

Alpress, 2015

Napsat komentář