Biografie – velké příběhy na malé ploše

bibliografie
Historie i současnost jsou plny významných osobností. O některých slýcháme každý den, o jiných spíše z hodin dějepisu. Dnes vám představíme dvě osoby, které od sebe dělí téměř století: Leny Dunhamovou a Alberta Schweitzera.

Život slavných má obvykle i stinné stránky. Pravda, kterou zná každý z nás. Jaký ale může být doopravdy? To se dozvíte v knize Leny Dunhamové, za kterou získala od Random House neuvěřitelných 3,7 milionů dolarů. V roce 2015 vychází ve 23 zemích světa. I u nás.

Holka, a ne ledajaká

Autorka: Lena Dunhamová
Přeložila: Helena Čížková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×227 mm
ISBN: 978-80-8111-155-6
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Holka, a ne ledajaká vydalo nakladatelství Noxi.

Otevřená, šokující, neuvěřitelná, ale pravdivá. Taková je knížka Leny Dunham – Holka, a ne ledajaká.  Za svoji práci byla nominovaná na několik cen EMMY a získala dva Zlaté glóby. Teď však přichází jako spisovatelka, která odhaluje své nejhlubší nitro, jak fyzické, tak i psychické. Její styl je přímý, ostrý, vtipný a sarkastický. S humorem sobě vlastním se zpovídá z těch nejtrapnějších i nejdůležitějších okamžiků svého života. Silné scény, které nikoho nenechají chladným; zážitky, které by člověk neprozradil ani nejlepšímu příteli Lena Dunham otevřeně a sebekriticky nabízí na zlatém podnose. Vztahy, sex, drogy, rodina, problémy, úspěch, váha, vzlety a pády, takový je život Leny Dunham.

Tohle je ponižující, není to ani trochu sexy a  což je ze všeho nejhorší  je to taky pěkná nuda. To není potěcha, to je paralýza. Chladný odstup vydávaný za blízkost. Vždyť on mě krůček po krůčku desexualizoval, udělal ze mě prsatého plyšového medvídka.
Byla jsem pracující žena. Zasloužila jsem si polibky. Zasloužila jsem si, aby se se mnou zacházelo jako s kusem masa, ale i to, aby si mě někdo vážil pro mou inteligenci. A taky jsem měla dost peněz na taxíka Tak jsem ho zavolala, přelezla plot přítelova domu a za dohledu jeho smutného psa s hebrejským jménem přešlapovala na chodníku, dokud auto nepřijelo.

Přečíst si můžete i delší ukázku na našich stránkách.

————————————————

Dobré je: uchovávat život, podporovat život, vývojeschopný život dovádět k jeho nejvyšší hodnotě. Zlé je: ničit život, škodit životu, utlačovat život schopný rozvoje. Taková byla filosofie Alberta Schweitzera, významného německého filosofa, misionáře a lékaře. V neposlední řadě však i držitele Nobelovy ceny za mír z roku 1952.

Albert Schweitzer

Autor: Nils Oermann
Přeložil: Petr Babka

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 155×211 mm
ISBN: 978-80-7429-536-2
Doporučená cena: 368 Kč

 

Knihu Albert Schweitzer vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Alsaský rodák Albert Schweitzer, lékař, filantrop, teolog, varhanní virtuos a hudební teoretik v jedné osobě, patří mezi ty nečetné postavy, které k sobě stále znovu poutají pozornost jak pro svůj životní příběh, tak pro svůj odkaz a dílo. Monografie německého evangelického teologa, historika a právníka, profesora univerzity v Lüneburgu, přináší komplexní zpracování bohaté a mnohostranné Schweitzerovy osobnosti. N. O. Oermann se pokouší odpovědět na mnohé dosud nezodpovězené otázky: Jak se stalo, že právě Schweitzerova pralesní nemocnice, jedna z mnoha, si získala takovou proslulost? Jak zapadala jeho filosofie kultury do myšlení doby a jaké bylo Schweitzerovo politické a strategické myšlení?

schweitzerV obou kázáních mluvil Schweitzer nikoli abstraktně o jakési společnosti jako celku, nepromlouval o jejím kolektivním vzestupu nebo úpadku. Hovořil konkrétně o jedinci jako tom, kdo konstituuje jakékoli společenské jednání. Člověk, říká Schweitzer, ze sebe nikdy nemůže sejmout svou etickou odpovědnost za osobní jednání, i kdyby snad jednal zdánlivě v zájmu své firmy, společnosti nebo státu. Žádná představa pořádku či řádu, žádný postulát obecného blaha, žádná ekonomická nutnost nesnímá z jednotlivého člověka tuto morální odpovědnost za vlastní jednání.

Přečtěte si i zbytek ukázky.


Zaujaly vás knihy? Jaký jeváš názor na tyto osobnosti? Napište nám o tom!

Zapojte se do našich aukcí, kde najdete tyto a spoustu dalších knih.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolka a ne ledajaká
Provokativní výpověď mladé ženy o tom, co se "naučila"

Dunhamová, Lena

Noxi, 2015

zobrazit info o knizeAlbert Schweitzer
(1875–1965)

Oermann, Nils Ole

Vyšehrad, 2015

Napsat komentář