Romantika, která má děj

stinyMinulostiNahled
Zakladatelka rodinné firmy Justina stárne. Navíc to vypadá, že řetězec restaurací jde do ztráty. Nejbližší dědic je malíř a postrádá obchodního ducha. Přesvědčí její asistentka Justinina vnuka, že krev není voda?

Pokud si kupuji romantickou knihu pro dospělé, už si pomalu začínám zvykat, že mimo dokonale rozpitvaných milostných scén a nekonečných stránek plných roztoužených vzdechů v podstatě nic nedostanu. I proto mne mile překvapila kniha s názvem Stíny minulosti od americké autorky vydaná v nakladatelství Baronet. Onou autorkou je Jayne Ann Castle Krentz (*1948) tvořící pod pseudonymem Amanda Quick. Jde o velmi pozoruhodnou a činorodou tvůrkyni. Na univerzitách vystudovala historii a knihovnictví a píše mimo romantická díla i historické romány (pod jménem Jayne Castle) a knihy ze současnosti (pod jménem Jayne Ann Krentz).

Nejoblíbenější jsou dle tvrzení na záložce prý její knihy pro ženy a myslím, že už i vím proč. Dokáže do nich totiž vmíchat tu správnou dávku touhy, milostných scén i napětí, aby výsledek nebyl fádní. Vztahovou zápletku navíc obaluje velmi zajímavým dějem, který by obstál i samostatně bez milostných avantýr. Takže nejde jen o červenou knihovnu, ale o napínavou vcelku kvalitní četbu.

Stíny minulosti líčí příběh Justiny Gilchristové, bohaté vládkyně restauračního řetězce. Její pestrý život se chýlí ke konci a ona nevidí nikoho, komu by mohla své impérium odkázat. Možná by se ho mohl ujmout vnuk Luke, jenže jeho otce vydědila za nerovný a hlavně neplánovaný sňatek, a Luke se rozhodně nevrhá babičce kolem krku. Dokonce s ní nechce mít nic společného. Po tragické smrti manželky a rodičů žije sám a vydělává si jako obchodní konzultant.

Kate Wadeová, Justinina asistentka, žije sama s bratrem, o něhož pečuje od osmi let. Ve chvíli jeho nástupu na univerzitu chce opustit práci pro Justinu a otevřít si své rychlé občerstvení Pesto Presto. Jen ještě musí splnit poslední úkol – přivést Lukea a přimět ho k převzetí firmy na pokraji úpadku.

Do vztahu ústřední dvojice neustále zasahují stíny minulosti, s níž se oba musí vypořádat. Autorka tak mimoděk upozorňuje i na špatné vztahy v rodinách, za něž může neochota odpustit tomu druhému. Každý z členů Gilchristovy rodiny si nese svůj osobní příběh, ale vše podřizují snaze vyhovět absolutistické Justině. Vydědění nad nimi neustále visí jako Damoklův meč a paradoxně se kvůli zachování jakéhosi dekora pouští do velmi nebezpečných operací.

Jako strážný anděl funguje v příběhu Katy, která dokáže vyžehlit všechny maléry a průšvihy. Možná je to i proto, že věci nazírá zvenčí a její dobré srdce nikomu neodmítne pomoci. Bohužel natolik věří v dobrotu lidí, že se jí to málem vymstí. I anděl strážný tak potřebuje mít svého ochránce…

Amanda Quick píše opravdu dobře. Nejen, že její kniha přináší lehké romantické vzrušení, ale obstojí i díky kvalitní zápletce a břitkým rozhovorům s nádechem ironie. Vlastně by se dalo říci, že právě dialogy jsou v její knize tím nejpodstatnějším. Jistěže autorka neopomíná i pocity svých postav, ale rozhodně nejde o žádné psychologické analýzy, které by ubíjely děj. Její kniha je tím bližší skutečnému životu.

Pokud tedy máte občas potřebu sáhnout po romantické četbě, knihy Amandy Quick, která píše opravdu rychle, mohou být dobrou volbou. Stíny minulosti tedy určitě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStíny minulosti

Quick, Amanda

Baronet, 2015

Napsat komentář