Poselství lásky od Émila Zoly

listek_lasky
Představitel naturalismu Émile Zola nepsal jen s obtížemi přijímaná díla. Příběh zamilovaných na pozadí Paříže vybočuje ze zažitých představ o naturalismu, a možná proto potěší i soudobého čtenáře.

Román z r. 1878, patřící do série Rougon-Macquart, je historií milostného citu, který sdílí mladá vdova spolu s ženatým lékařem, ošetřujícím její dcerku. Nepatří k autorovým typickým dílům, neboť jím prosvítá romantická lyrika v líčení pocitového pole hrdinů, s nímž je úzce spjato i impresívní zachycení Paříže. V četných rezonancích je evokována také psychologie dítěte, které s vysokou senzitivností čelí matčinu mileneckému vztahu.

 

Lístek lásky

Autor: Émile Zola

Přeložil: Jean Rowalski
Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7390-244-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Lístek lásky vydalo nakladatelství Omega.

 

Ukázka z knihy

Helena dceru přinesla v náručí. Nejraději by zlíbala lékařovy ruce za jeho dobrá a milá slova. Sotva položila Janu do své velké postele, znovu se to ubohé děvčátko začalo zmítat prudkými křečemi. Lékař sundal z lampy stínítko, bílé světlo naplnilo pokoj. Šel pootevřít okno a nařídil Rosalii, aby vytáhla postel ven za záclony. Helena opět úzkostí koktala:
„Umírá, pane!  Podívejte se přece, podívejte se přece! Už ji nepoznávám.“
Neodpovídal, jen sledoval záchvat pozorným pohledem. Pak řekl: „Jděte do ložnice a držte jí v klidu ruce, aby se neškrábala. Neznepokojujte se, záchvat musí odejít svou cestou.“
Oba se skláněli nad postelí, drželi Janu, jejíž údy se napínaly prudkými otřesy. Lékař si zapnul vestu, aby zakryl svůj nahý krk.

Přečtěte si, jak příběh pokračuje

 

Émile Zola

(1840–1902) je často označován za tvůrce a nejvýznamnějšího teoretika naturalismu. V mládí byl fascinován díly Victora Huga, ale jeho pozdější tvorbu nejvíce ovlivnila náhlá otcova smrt a výrazné zhoršení materiálních podmínek celé rodiny. Pozornost literárního světa vzbudil román Teresa Raquinová vydaný v roce 1867, ale světovou slávu mu přinesla až dvacetidílná sága o rodu Rougon-Macquartů, do níž patří i román Zabiják. Autor se angažoval i politicky a to mu mohlo být osudné. Ačkoliv oficiálně zemřel na otravu oxidem uhličitým, do dnešních dnů jeho smrt vzbuzuje mnoho pochybností.

(Zdrojem informací a fotografie je nakladatelství Omega)


Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury. Cílem je vyjít vstříc především těm čtenářům, kteří marně shání svého oblíbeného spisovatele. Knihy jsou určeny i studentům, kteří klasickou četbu potřebují ke svému studiu. Jejich finančním možnostem je přizpůsobena i cenová politika nakladatelství. Nakladatelství Omega spolupracuje s renomovanými autory, překladateli, výtvarníky a mnoha externisty různého zaměření.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLístek lásky

Zola, Émile

Edice Knihy Omega, 2015

Napsat komentář