Seznamte se s novinkami Velkého knižního čtvrtku

knihy
19. března proběhl jarní Velký knižní čtvrtek. Opět přinesl na pulty knihkupectví skvělé novinky, které si určitě zaslouží naši pozornost. V našem článku vám představíme čtyři z těch, které by vás mohly zaujmout.


Hned patnáctka titulů různých nakladatelů se stala součástí projektu s názvem Velký knižní čtvrtek. Všechny je naleznete na stránkách organizátorů akce – my vám dnes přiblížíme jen některé z nich.

Nejprve vám představíme oceňovanou publikaci Jiřího Padevěta, která má šanci stát se vaší historickou průvodkyní po roce 1945. Už její název Krvavé finále výstižně signalizuje, že bude řeč o konci druhé světové války.

Krvavé finále

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 698
Vazba: brožovaná
Formát: 165×245 mm
ISBN: 978-80-200-2464-0
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Krvavé finále vydalo nakladatelství Academia.

Publikace přináší ve členění podle krajů ČR formou místopisných hesel informace o násilnostech nacistické branné moci páchaných na civilním obyvatelstvu mimo bojové situace a mimo místa k represím přímo určená. V knize najdete zločiny spáchané mezi březnem a květnem 1945. Čtyřmi hlavními skupinami násilností jsou protipartyzánské operace na Valašsku a na jihovýchodní Moravě, potlačená povstání a následné represe, jako například v Přerově, Velkém Meziříčí nebo v Třešti, násilnosti spáchané na vězních během pochodů a transportů smrti především v západních a jihozápadních Čechách a nakonec střelba do obyvatel sledujících vojenské ústupové kolony. Kniha obsahuje DVD se čtyřmi unikátními filmovými dokumenty: Vypálení Konětop 1945, Transport smrti, Roztoky duben – květen 1945, Týden ve filmu 1945, č. 6, Transport smrti Tachov. Předchozí autorova kniha Průvodce protektorátní Prahou získala v roce 2014 ocenění Slovník roku a Kniha roku Magnesia litera, kromě této publikace vydal Jiří Padevět (*1966) knihu Cesty s Karlem Hynkem Máchou a knihu krátkých povídek Poznámky k dějinám. Připravuje publikaci Průvodce stalinistickou Prahou a Krvavé léto 1945.

Ukázka z knihy

25. dubna přijel na nádraží transport vězňů od Plzně přes Klenčí, Domažlice a Janovice nad Úhlavou, který měl pokračovat směrem na Železnou Rudu. Ta už byla obsazena jednotkami U. S. Army, proto byl odkloněn do Nýrska. Mezi vězni byli Poláci, Dánové, Holanďané,Francouzi a další národnosti.
Vlak stál na nádraží několik dní a stráže hlídaly, aby obyvatelé vězňům nenosili jídlo, ani vodu. Po zdlouhavém jednání s velitelem transportu, důstojníkem SS Stiebitzem, které vedli místní Němci včele s okresním soudcem Schmiedtem, se podařilo dohodnout, že vězni smí dostat od sedláků z okolí trochu jídla. Nakonec se ale velitel transportu rozhodl jinak a nechal Schmiedta, Ing. Georga Baumanna a další organizátory pomoci popravit v kamenolomu u Hamrů.

——————————————————–

I další kniha nese v názvu slovo „krvavá“, ale její žánr je z úplně odlišného soudku. Ze světa naučných knih díky titulu Kravavá Máry a jiné strašlivé povídky Petra Janečka skočíme rovnýma nohama do světa fabulací a pověr.

Krvavá Máry a jiné strašlivé historky

Autor: Petr Janeček

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 145×180 mm
ISBN: 978-80-7428-250-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Krvavá Máry a jiné strašlivé historky vydalo nakladatelství Plot.

Pravda nebo výmysl? Skutečné záhadné události, nebo smyšlené strašidelné historky? Tohle nejsou horory ani duchařské historky, které znáte z filmů, knížek nebo internetu. Jedná se o údajné skutečné zážitky skutečných lidí, kteří tvrdí, že se skutečně staly. Je to pravda? Nevíme. Tyto tajuplné příběhy se ale vyprávějí tak často, na letních táborech, školách v přírodě či na internetu, že je to až zarážející. Etnolog a folklorista Petr Janeček, autor populární knižní série „Černá sanitka“, která se dočkala televizního, rozhlasového a divadelního zpracování, přináší výběr těch nejzajímavějších tajemných příběhů z dnešního ústního podání. Padesátka vyprávění z nejrůznějších míst naší země vypráví o nadpřirozenu, přízracích a záhadných událostech.

Ukázka z knihy

Telefonní budka
Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak doma s rodiči. Smutná a nešťastná šla jednou večer kolem telefonní budky, ve které začal zničehonic najednou zvonit telefon.
Situace jí připomněla ohranou scénu z amerických filmů, ale přesto sluchátko zvedla. Ozvalo se: „Máte jednu novou hlasovou zprávu“. Chvíli bylo ticho a pak se potichu ozval neznámý, ale uklidňující hlas: „Všechno bude v pořádku…“. Poté se ozvalo pípnutí a: „Konec hlasové zprávy“.

 

——————————————————–

Další knihou je deník poutníka. Patřil mezi ty, kteří se vypravili na pouť do Compostely, aby zakusili strasti putování a poznali více sami sebe. Co ve skutečnosti Jean-Christophe Rufin nalezl, popsal v knize Nesmrtelná túra do Compostely.

Nesmrtelná túra do Compostely

Autor: Jean-Christophe Rufin

Přeložil:  Martin Pokorný
Počet stran: 252
Vazba: brožovaná
Formát: 114×198 mm
ISBN: 978-80-7260-314-5
Doporučená cena: 277 Kč

Knihu Nesmrtelná túra do Compostely vydalo nakladatelství Prostor.

Co se stane s duší, když nohy ujdou osm set kilometrů současným Španělskem po cestě s tisíciletou tradicí? Rufinova odpověď, jak mu ji přinesla vlastní zkušenost, je formulována střízlivě, skepticky, a přitom nesmírně vtipně a se schopností vystihnout město, krajinu, povahu či vzhled přesným obrazem či půvabnou scénkou. Cesta do Compostely je v jeho podání duchovní i skeptická, romantická i cynická a je vylíčena s jazykovým mistrovstvím, které se přitom nikdy nepoddává zálibě ve vlastním předvádění. Jean-Christophe Rufin, hlavní profesí lékař, je čelnou osobností humanitárního hnutí (mj. zakládajícím členem organizace Lékaři bez hranic) a působil jako diplomat (2007–2010 fr. velvyslancem v Senegalu). Roku 2008 byl zvolen do Académie Française, nejprestižnější francouzské instituce s fixním počtem čtyřiceti členů.

Ukázka z knihy

Když – tak jako já – o Compostele před odchodem nic nevíte, představujete si starou stezku, jež ubíhá travou, poutníci se po ní ubírají v tu menší, tu větší samotě a zanechávají na ní své šlépěje. Je to hrubý omyl, jehož se rychle zbavíte, když se vypravíte pro slavnou credencial, dokument nezbytný pro vstup do útulků pro poutníky. Tehdy zjistíte, že Cesta je předmětem ne-li kultu, tedy přinejmenším vášně sdílené mnohými, kdo ji ušli. Za starou cestou se skrývá kompletní organizace: řada sdružení,publikací, průvodců a specializovaných služeb. Cesta tvoří síť, bratrstvo, internacionálu.

Pokračování ukázky vám přineseme příští sobotu na našich stránkách.

——————————————————–

Poslední dnes představená kniha má také co do činění s cestováním. Tři sestry jedou v jednom autě na oslavu narozenin svého otce a kromě dárků s sebou vezou i celou svoji minulost. Román Pod sněhem napsala Petra Soukupová.

Pod sněhem

Autorka: Petra Soukupová

Počet stran: 373
Vazba: pevná
Formát: 137×205 mm
ISBN: 978-80-7491-493-5
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Pod sněhem vydalo nakladatelství Host.

Zdánlivě běžná situace: Tři sestry nasedají jednoho zimního dne do auta a vyrážejí k rodičům na oslavu otcových narozenin. Blanka se dvěma dcerami, miminem a psem, Olina se synem a ipadem, Kristýna s kocovinou. V plném autě se však spolu s nimi ocitají i jejich životní příběhy, vzpomínky na dětství, nenaplněné sny a frustrace, a atmosféra tak už po několika kilometrech jízdy houstne. A to ještě žádná ze sester netuší, že další nepříjemnosti je čekají v domě rodičů. V rodinných vztazích a na první pohled obyčejných událostech dokáže Soukupová zachytit otisky spletitých osudů s takovou bravurou, že před čtenářem vyvstávají jako jedinečná životní dramata. Autorčin typický způsob vyprávění s přirozenou lehkostí podtrhuje autenticitu příběhu a vtahuje do něj čtenáře natolik, že se sám stávám jedním z pasažérů auta jedoucího zimní krajinou. Petra Soukupová (*1982)pracuje jako dramaturgyně seriálu Ulice. roce 2011 vyšel její román Marta v roce vetřelce, v roce 2014 vydala první dětskou knihu Bertík a čmuchadlo.

Ukázka z knihy

Blanka
Sedíme v kuchyni, jsou otevřený okna, jenom síťka proti hmyzu, i přesto je v místnosti několik much, otevřený dveře jako snad celý léto, v mý vzpomínce je venku krásně, slunce a vedro, ale tyhle podrobnosti často nejsou pravda, tak nevím. Každopádně vím, co mám na sobě i co mají na sobě sestry, Olina zelenej svetr s límečkem, vida, takže venku není vedro, a Týna takovej svetr, co jsme postupně nosily všechny tři, modrobílej, co nám upletla babička, asi ho upletla Olině nebo mně, ale teď ho má na sobě Týna a já mám svetr, kterej byl původně táty, ale teď ho nosím já, je velkej a vytahanej a já v něm vypadám ještě tlustší, ale to si tehdy neuvědomuju, tehdy mám pocit, že když nosím volnější oblečení, tak nikdo nevidí, že jsem tlustá.

Pokračujte ve čtení ukázky z knihy Pod sněhem.


Těšit se můžete i na recenze dalších knih vydaných v rámci Velkého knižního čtvrtku. Recenzi knihy Klimtův polibek z nakladatelství Slovart si můžete přečíst už teď!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrvavá Máry a jiné strašlivé historky

Janeček, Petr

Plot, 2015

zobrazit info o knizePod sněhem

Soukupová, Petra

Host, 2015

zobrazit info o knizeKrvavé finále
Jaro 1945 v českých zemích

Padevět, Jiří

Academia, 2015

zobrazit info o knizeNesmrtelná túra do Compostely
Poutníkem chtě nechtě

Rufin, Jean-Christophe

Prostor, 2015

Napsat komentář