Chvilka české poezie

ctenarka
V dnešních knižních tipech odložíme beletrii a vydáme se za verši a jejich tvůrci – klasiky české literatury. Čeká vás průřez různými autory od národního obrození po druhou světovou válku. Máte se na co těšit!

„Jak jsem, olše, měl vás rád, v podvečerní, vonný chlad.“ Víte kdo je autorem začátku této známé básně? Není to nikdo jiný než Antonín Sova! Nahlédněte s námi do souborného kritického vydání Sovových básní, které je doplněné komentáři Václava Vaňka! Knihu Básně vydalo nakladatelství Host s edici Česká knižnice.

Básně

Antonín Sova patří k předním básníkům období modernismu přelomu devatenáctého a dvacátého století. Na rozdíl od Březiny se však nedočkal souborného kritického vydání, poslední pokus o jeho sebrané spisy z let 1959—1962 ztroskotal po dvou svazcích prózy a dvou svazcích poezie. Česká knižnice tuto mezeru alespoň zčásti zaplňuje vydáním pětice vrcholných autorových básnických knih. Jejich básně klenou oblouk od realismu a impresionismu k symbolismu; tematicky sahají od přírodní lyriky k reflexím, vizím, poezii sociálních protestů a hořké intimní lyrice. Text připravil Václav Vaněk, který je rovněž autorem komentáře, jenž zachycuje vývoj Sovovy poetiky v dobovém kontextu a proměny hodnocení básníkova díla v kritické i odborné reflexi.
basne-sova-ukazka

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Antonín Sova

Počet stran: 612
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-157-6
Doporučená cena: 369 Kč

Přečtěte si více o knize Básně a nepřehlédněte také náš článek!

————————————————–

Jestliže máte zájem spíše o komplexnější soubor autorů, jistě by vás mohla zaujmout publikace Výběr z české poezie, která je zaměřena na období od národního obrození po druhou světovou válku. V knize se setkáte s básněmi klasických nejznámějších autorů té doby. Knihu editorky Jany Eislerové vydalo nakladatelství Fragment v edici Česká klasika.

Výběr z české poezie

Výběr z básní od období národního obrození po 2. světovou válku.

Jungmann – Čelakovský – Kollár – Mácha – Erben – Jablonský – Nebeský – Němcová – Borovský – Neruda – Heyduk – Šolc – Hálek – Čech – Sládek – Krásnohorská – Vrchlický – Sova – Machar – Březina – Hlaváček – Dyk – Gellner

Seznamte se s bardy české poezie i s pozapomenutými básníky.
vyber-z-ceske-poezie-ukazka

Editorka: Jana Eislerová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 120×172 mm
ISBN: 978-80-253-2410-3
Doporučená cena: 149 Kč

Přečtěte si více o knize Výběr z české poezie

————————————————–

Pokud už všechny známé klasiky v poezii znáte a máte chuť se dostat k méně známým autorům, svazek Vznešenost přírody / Cesta do Itálie autora Miloty Zdirada Poláka pro vás bude možná tím pravým! Publikaci doplněnou komentáři Roberta Ibrahima a Alexandra Sticha vydalo nakladatelství Host v edici Česká knižnice.

Vznešenost přírody / Cesta do Itálie

Svazek připomíná dílo M. Z. Poláka z 10. a 20. let 19. století. V rámci obrozenské literatury představuje popisná báseň Vznešenost přírody významný pokus o náročnou poezii srovnatelnou s vrcholnými díly dobové evropské literatury. Průbojná skladba dnešního čtenáře zaujme především svým jazykovým novátorstvím a odvahou experimentovat. Text připravil (včetně první, časopisecké verze Vznešenosti přírody) a komentoval Robert Ibrahim. Cestopisná próza Cesta do Itálie je inspirovaná cestou, již Polák absolvoval jako pobočník rakouského podmaršálka Františka Kollera. Ve svém žánru představuje první velké dílo obrozenské prózy. Naše vydání vychází z textu, který připravil na konci 70. let pro Odeon Alexandr Stich (pod jménem Felicitas Wünschová) a který revidovala Markéta Selucká. Komentář k Cestě do Itálie napsal znalec dobového českého i evropského literárního kontextu Zdeněk Hrbata.
vznesenost-prirody-ukazka

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Milota Polák

Počet stran: 580
Vazba: vázaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7491-155-2
Doporučená cena: 369 Kč

Přečtěte si více o knize Vznešenost přírody / Cesta do Itálie a nepřehlédněte také náš článek!


Který z českých básníků je váš oblíbenec? Napište nám svůj názor do komentářů!
Tyto a jiné knihy můžete koupit v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBásně
Z mého kraje, Zlomená duše, Vybouřené smutky, Ještě jednou se vrátíme, Lyrika lásky a života

Sova, Antonín

Host, 2015

zobrazit info o knizeČeská klasika – Výběr z české poezie

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeVznešenost přírody / Cesta do Itálie

Polák, Milota Zdirad

Host, 2014

Napsat komentář