Originální průvodci dějinami

historie-nahled
Zajímá vás historie a toužíte se dozvědět více informací o Pražském hradu, nebo o Brně v době stalinismu? Pojďte se dnes s námi vydat na procházku starší historií i moderními dějinami!

Jak se proměňovaly formy otrav v průběhu tisíciletí v souvislosti s lidským poznáním přírody, se dozvíte v knize Jedová stopa autora Petra Klusoně. Knihu vydalo nakladateství Academia.

Jedová stopa

Již v nejstarších dochovaných textech nacházíme běžně zmínky o přírodních jedovatých látkách, jejich účincích i přírodních zdrojích. Lidé se velmi brzy naučili jedovaté látky využívat. Nejprve je používali k lovu, poté k vyvolávání určitých prožitků a pocitů, pak je obrátili i proti svým nepřátelům. Jak se proměňovaly formy otrav v průběhu tisíciletí v souvislosti s lidským poznáním přírody a uspořádání živého organismu, včetně pozdějších převratných objevů v oblasti biologie, mikrobiologie, lékařství, chemie, biochemie a toxikologie? Příliš se však nezměnily travičské pohnutky – touha po bohatství a moci, zaslepenost náboženská nebo národnostní, nenávist, závist, zloba a pomsta…

jedova-stopa-ukazka

Autor: Petr Klusoň

Počet stran: 266
Vazba: vázaná
Formát: 130×200
ISBN: 978-80-200-2438-1
Doporučená cena: 285 Kč

Přečtěte si více o knize Jedová stopa!

—————————————————–

Po úspěšné publikaci Brno nacistické přichází autoři Alexandr Brummer a Michal Konečný s novým průvodcem města Brna, tentokráte do období 40. a první poloviny 50. let. Knihu Brno stalinistické vydalo nakladatelství Host.

Brno stalinistické

Netradiční průvodce, navazující na úspěšný titul Brno nacistické, připomíná čtenářům temné období stalinismu, které zásadně proměnilo nejen samotné město, ale i jeho obyvatele. Představuje více než padesát míst, seřazených na časové ose od Vítězného února po dozvuky kultu osobnosti. Jsou to nejen lokality spojené s komunistickým útlakem, procesy, persekucí církve a třídních nepřátel, ale i centra moci a dějiště pompézních oslav. Další místa připomínají osudy lidí, účastníků nejdůležitějších událostí, jako byl mocný krajský tajemník Otto Šling, popravený během procesu s Rudolfem Slánským, básník Jan Zahradníček či přední brněnský intelektuál Čestmír Jeřábek. Kniha je doplněna autentickými vzpomínkami a zejména množstvím unikátních fotografií a dokumentů z veřejných i soukromých archivů a sbírek.

brno-stalinisticke-ukazka

Autori: Alexandr Brummer, Michal Konečný

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 121×210 mm
ISBN: 978-80-7491-478-2
Doporučená cena: 289 Kč

Přečtěte si více o knize Brno stalinistické, pokračujte v četbě ukázky z knihy a nepřehlédněte také náš článek!

—————————————————–

S velmi zajímavou publikací přišel také historik Miloš Pokorný, který v knize Pražský hrad – křižovatka dějin popisuje méně známé stránky naší historie, kterou doplnil pozoruhodnými ilustracemi. Knihu vydalo nakladatelství Slovart.

Pražský hrad – křižovatka dějin

Tato kniha s podtitulem „křižovatka dějin“ sehrává toto magické místo úlohu středobodu mnohdy turbulentní historie státních celků, jejichž symbolickým centrem byl, a to od prvních přemyslovských knížat po odchod prvního československého a českého prezidenta, Václava Havla. Autor, pražský rodák Miloš Pokorný (*1931), získal během více než půl století nakladatelské činnosti v Praze a od r. 1962 ve Velké Británii bohaté zkušenosti v oboru historických publikací. V této knize shromáždil pozoruhodný soubor ilustrací k dějinám Pražského hradu, který předkládá českým i zahraničním zájemcům.

prazsky-hrad-ukazka

Autor: Miloš Pokorný

Počet stran: 248
Vazba: lepená
Formát: 189×250 mm
ISBN: 978-80-7391-858-3
Doporučená cena: 399 Kč

Přečtěte si více o knize Pražský hrad – křižovatka dějin!

—————————————————–

Závěrem doporučujeme knihu Slavné dny. V této publikaci naleznete dvaapadesát příbehů, které se zapsaly do historie. Dozvíte se, jak vzniklo Československo nebo kde byl poslední koncert Beatles. Knihu Pavla Zuny vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Slavné dny

Novinář a moderátor Pavel Zuna je velmi zdatný vypravěč. Do této knihy vybral 52 událostí, které změnily tvář tohoto světa. Kniha je inspirována seriálem Slavné dny, který Pavel Zuna v autorském týmu s Andreou Maloveczkou a Martinem Krušinou připravuje pro Seznam.cz a internetovou televizi Stream.cz. Každou z epizod (ke konci roku 2014 je jich více než 170) zhlédly statisíce diváků a podle ohlasů je používají i učitelé ve školách při hodinách dějepisu. Knižní podoba je značně rozšířená a doplněná množstvím fotografií, map a nákresů. Tvoří tak celek, který dokáže výstižně a v souvislostech postihnout události, o nichž stojí za to něco vědět, a které by neměly upadnout v zapomnění.

slavne-dny-ukazka

Autor: Pavel Zuna

Počet stran: 332
Vazba: brožovaná
Formát: 234×210 mm
ISBN: 978-80-7473-267-6
Doporučená cena: 499 Kč

Přečtěte si více o knize Slavné dny a nepřehlédněte celou ukázku z knihy!


Která část dějin vás nejvíce zajímá a která z dnešních knih vás zaujala? Pořiďte si ji v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJedová stopa

Klusoň, Petr

Academia, 2015

zobrazit info o knizeBrno stalinistické
Průvodce městem

Brummer, Alexandr - Konečný, Michal

Host, 2015

zobrazit info o knizePražský hrad – křižovatka dějin

Pokorný, Miloš

Slovart, 2014

zobrazit info o knizeSlavné dny
50 + 2 příběhy, které psaly historii

Zuna, Pavel

Kniha Zlín, 2014

Napsat komentář