Politika v literatuře

politika
Politika je v literatuře přítomna již od nepaměti. V textu se vyskytuje více či méně, někdy se skrývá a chvíli trvá, než ji člověk objeví. Jak přesně ale dokáže politický systém ovlivnit literaturu ?

Politická situace v Latinské Americe se v minulém století změnila. To se promítlo i do literární tvorby tamních spisovatelů. Jak konkrétně? To vám osvětlí kniha Daniela Nemravy Snivci a trosečníci.

Snivci a trosečníci

Autor: Daniel Nemrava

Počet stran: 254
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-429-4

Přečtěte si více o knize Snivci a trosečníci. Nezapomeňte také na náš článek, který k ní vyšel.

Jak se odráží politická situace v současné literatuře? Na tuto otázku se pokouší odpovědět kniha Daniela Nemravy, v níž představuje některé prózy latinskoamerických spisovatelů, Argentince Manuela Puiga, Kubánce Reinalda Arenase a Abilia Estéveze, Nikaragujce Sergia Ramíreze a chilského světoběžníka Roberta Bolaña. Jejich díla Nemrava zasazuje do politického kontextu latinskoamerických diktatur 70. let a křehkých demokracií 80. a 90. let. Vybrané prózy pomocí nejrůznějších narativních strategií reflektují témata moci, násilí a diktatury. Možnost či nemožnost zobrazení nesvobody a sdělitelnosti zkušenosti, jež vyústily již dříve v – adornovsky řečeno – krizi vyprávění, je společným jmenovatelem těchto románů.

Ukázka z knihy

Pojmy moc a násilí bývají v různých kontextech používány jako synonyma. Pro Canettiho však násilí působí bezprostředněji než moc. Násilí vyvolává představu něčeho blízkého a přítomného, zatímco moc je méně uchopitelnou abstrakcí. Násilí lze definovat jako moc na „nižším a animálnějším stupni“. Canetti rozdíl mezi mocí a násilím jednoduše ilustruje na vztahu mezi kočkou a myší. Kočka může chytit myš a zabít ji (násilím). Avšak pokud ji chytí a bude si s ní hrát, posouvá se tento vztah do vyšší úrovně (moc).

Dočtěte si pokračování ukázky.

Daniel Nemrava se narodil roku 1975 a vystudoval španělskou a portugalskou filologii na Masarykově univerzitě v Brně. Je autorem monografií Entre el laberinto y el exilio: nuevas propuestas sobre la narrativa argentina (Mezi labyrintem a exilem: nové pohledy na argentinskou prózu, Madrid: Verbum, 2013) a Entre la experiencia y la narración: Ficciones latinoamericanas de fin de siglo (1970–2000) (Mezi zkušeností a vyprávěním: Latinskoamerická próza na konci století [1970–2000], Madrid: Verbum, 2014). Ze španělštiny přeložil román Roberta Bolaña Chilské nokturno (Garamond, 2005) a podílel se na překladech knih Had, který se kouše do ocasu: výbor hispanoamerických fantastických povídek (ed. Eva Lukavská, Host, 2008) a Obecné dějiny ničení knih Fernanda Báeze (Host, 2012).

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům.

 ——————————————-

Edice 21. století se zabývá současnými otázkami naší společnosti. Mezi hlavní témata se řadí politologie, ekologie, ale i náboženský, politický a státní terorismus. Tohle není deník je již čtvrtou knihou Zygmunta Baumana v této edici.

Tohle není deník

Autor: Zygmunt Bauman
Přeložil: Gabajová, Zuzana

Edice: 21. století
Počet stran: 206
Vazba: Pevná s přebalem
ISBN: 978-80-200-2390-2

Přečtěte si více o knize Tohle není deník.

Datované postřehy a aktuální úvahy jednoho z nejvnímavějších sociálních myslitelů dneška zaznamenané od podzimu roku 2010 do jara 2011 nejsou ani tak osobní reflexí, ale spíše pokusem o zachycení příznaků naší doby v jejich pohybu – možná v době, kdy jsou teprve sotva patrné, ale rozhodně před tím, než dozrají v nějakou běžnou, až příliš důvěrně známou formu, která je tak banální, že už jí ani nevěnujeme pozornost. Některé se nám nadlouho usadí v každodenním životě, jiné se rozplynou a vytratí dřív, než si jich stačíme všimnout, zaznamenat je a blíže prozkoumat: v našem rychlém, proměnlivém a kaleidoskopickém světě můžeme jen sotva předvídat, kam zamíří, a předem odhadnout, které z nich nabydou na objemu a na významu a které od začátku nemají naději na úspěch.

Zygmunt Bauman se narodil 19. listopadu 1925 v Poznani v židovské rodině, od roku 1971 žije ve Velké Británii. Je sociologem, ve svém díle se zabývá hlavně tematikou holocaustu a postmoderny. Nejprve studoval sociologii, která však byla prohlášena za buržoazní obor a zrušena. Přešel tedy studovat filosofii. Od ukončení studií až do roku 1968 byl zaměstnán na varšavské univerzitě. V tomto roce kvůli sílícímu politickému tlaku a antisemitské kampani vystoupil z polské Komunistické strany a odešel do emigrace. Nejprve působil na univerzitě v Tel Avivu a později v Leedsu v Anglii. Od této doby také publikuje své práce v angličtině. Od konce 90. let ovlivňuje Bauman svými názory antiglobalizační hnutí.

Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zaujaly vás tyto knihy? Máte k tématu co říci? Napište nám!

Tyto knihy a spoustu dalších si můžete vydražit v našich aukcích!

(Informace o autorech: nakladatelství Host, nakladatelství Academia)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSnivci a trosečníci
Reprezentace (bez)moci v současném latinskoamerickém románu

Nemrava, Daniel

Host, 2014

zobrazit info o knizeTohle není deník

Bauman, Zygmunt

Academia, 2015

Napsat komentář