Pojďme s dětmi za pohádkou

čtenářka
Rádi vám přinášíme tipy na různorodé dětské knihy a vždy nás těší, když vám můžeme představit pěknou sbírku titulů od českých autorů. Podívejte se s námi, co za novinky můžete najít na pultech knihkupectví.

Vybrat knihu pro prvňáčka může být někdy oříškem. Pokud byste chtěli titul od českého autora, respektive autorky, možná vás zaujme kniha Kouzelný mlýnek od Lenky Rožnovské, kterou vydalo nakladatelství Grada. Autorka je pedagožka a má cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Svoje pohádky publikuje nejen knižně, ale i v časopise Sluníčko.

Kniha vyšla v edici Čtení pro prvňáčky.

Kouzelný mlýnek

Kouzelný mlýnekAutorka: Lenka Rožnovská

Ilustrace: Miroslava Kolářová Šulcová
Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×220

 

Za zdí jednoho školního dvorku se skrývá tajemný svět. Na první pohled je to místnost plná starého haraburdí, ale v té hoře odpadků má domov kouzelník Zuleto. Zvláštní jméno a ještě podivnější je to, co ten potřeštěnec vyčaruje – bláznivý mlýnek, který semele, na co přijde, a promění to k nepoznání. Naštěstí si Zuleto přičaruje také myš a Lenku, a tyhle dvě bystré hlavičky pomůžou napravit, všechny blázniviny. Jak neuvěřitelně se mlýnek polepší, to se podivíte.

 

Kouzelný mlýnek - Lenka Rožnovská

Přečtete si ukázku na našich stránkách.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Témata ze zvířecí říše jsou v dětských knihách frekventovaná. Ptáci ale často zůstávají opomíjeni, a to již Karel Čapek či Ondřej Sekora dokázali, že to opeřencům v pohádkách sluší. Pokud vás zajímají nejnovější české pohádky z ptačí říše, sáhněte po titulu Ptačí pohádky od Jaromíra Sypala, které vydalo nakladatelství Brána. Autor již má na kontě několik úspěšných dětských knih, například Putování za pohádkou.

Ptačí pohádky

Autor: Jaromír Sypal

Ilustrace: Zdeňka Študlarová
Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 195×225

 

Oblíbený autor pohádek tentokrát vypráví dětem neobyčejné příběhy obyčejných ptáčků. Jde o pohádky o špačkovi Pepíkovi, vlaštovce Pepičce a skřivánkovi Pepánkovi. Pepík, Pepička a Pepánek mají mnoho společného. Třeba to, že přezimují v daleké Africe a vracejí se do Čech brzy zjara. Špačci patří mezi první zvěstovatele jara a vlaštovky mezi nositelky štěstí. A skřivánek? Ten musí v únoru na Hromnice vrznout, i kdyby měl zmrznout. Knížku o třech pohádkových hrdinech doprovodila půvabnými obrázky Zdeňka Študlarová.

Přečtěte si recenzi na Sypalovu knihu Putování za pohádkou.

––––––––––––––––––––––––

 

Příběhy o neposedných dětech proslula například švédská autorka Astrid Lindgrenová. Její Madynka nebo Lotta z Rošťácké uličky by se ale dost možná rády kamarádily s českou Luckou Luciperkou z knihy Ivony Březinové. Titul vydalo nakladatelství Mladá fronta a jedná se o reedici oblíbeného díla.

Lucka Luciperka

Autorka: Ivona Březinová

Ilustrace: Nanako Ishida
Počet stran: 88
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 170×215

 

Lucka je malá rošťačka. Každou chvíli vyvede nějakou lumpárnu. A tak se stane, že k nim nepřijde Mikuláš a Lucka nedostane vůbec nic kromě pár kousků uhlí. To by ale nebyla Lucka, aby něco nevymyslela. Převlékne se za Luciperku, ze psa Čerta udělá Mikuláše a z kočky Andělíny anděla a vydává se sama do večerních ulic, aby našla pravého světce s berlou a čepicí a zeptala se ho, proč za ní letos nepřišel. Jenomže kočka a pes jí za chvíli utečou a Lucka dostane strach. Naštěstí se najednou vedle ní objeví Mikuláš a pomůže jí dát všechno do pořádku.

 

Lucka Luciperka - Ivona Březinová

 

––––––––––––––––––––––––

 

Kniha Moje první pohádky se může stát pomocí pro rodiče, kteří by rádi svým dětem vyprávěli klasické české pohádky, ale nemohou si vzpomenout na všechny detaily. V tomto díle od Marie Tetourové najdou sbírku těch nejoblíbenějších příběhů a mohou děti seznámit například s Budulínkem nebo s Jeníčkem a Mařenkou. Knihu vydalo nakladatelství Fragment.

Moje první pohádky

Moje první pohádkyAutorka: Marie Tetourová

Ilustrace: Edita Plicková
Počet stran: 84
Vazba: pevná bez přebalu
Formát 230×160

 

Pohádky, které my i naše děti máme rádi. O Karkulce – O perníkové chaloupce – O veliké řepě – O Šípkové Růžence – O Budulínkovi – O rybáři a zlaté rybce – O Popelce… a další nejoblíbenější pohádkové příběhy.

 

Moje první pohádky - Marie Tetourová
Přečtěte si naši recenzi na starší vydání této knihy.

 


 

Který z českých autorů knih pro děti je vaším favoritem? Rádi si vaše názory přečteme v komentářích.

A pokud byste si rádi pořídili novou knihu, třeba některou z tipů výše, můžete se podívat do našich aukcí.

 Úvodní fotografie od Monica H. licencována pod CC BY 2.0.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelný mlýnek

Rožnovská, Lenka

Grada, 2015

zobrazit info o knizePtačí pohádky

Sypal, Jaromír

Brána, 2014

zobrazit info o knizeLucka Luciperka

Březinová, Ivona

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizeMoje první pohádky

Tetourová, Marie

Fragment, 2012

Napsat komentář