Životy pozoruhodných lidí na stránkách knih

autobiografie
V dnešních knižních tipech vám představíme čtyři biografické romány. Vydejte se s námi na cesty s muzikantem a známou kuchařkou, na přehlídková mola s krásnou modelkou či o dvě století zpět za králem horrorů.

Jaké to je zamilovat se do slavného spisovatele navzdory všem konvencím? První z dnešních knih popisuje milostný čtyřúhelník ve vysokých kruzích americké společnosti 19. století.

Mrs. Poe

Píše se rok 1845. Edgar Allan Poe, autor Havrana a jiných temných básní i strašidelných příběhů, je hvězdou newyorské společnosti. A zatímco New York, posedlý vším senzačním, se zamiloval do něho, slavný spisovatel propadl zničující lásce k nesmělé básnířce Frances Osgoodové. Bohužel je však ženat, se svou vlastní sestřenicí, Frances je zase vdaná za malíře, zaneprázdněného věčnými milostnými aférami.
Přijměte pozvání do časů, kdy se po Broadwayi projížděly kočáry a v salonech zbohatlíků se pod světly plynových lamp předváděly luxusní róby, recitovala poezie a probíraly všemožné skandály.
Frances je proti svým citům bezmocná…a nedokáže se bránit ani zničujícímu veřejnému mínění, když jejich láska vyjde najevo. Ocitá se na nebezpečném území a brzy zjistí, že nejde jen o pověst, ale přímo o život.
Těžce nemocná Poeova žena se svého muže nechce za žádnou cenu vzdát… Jako bychom se ocitli v jedné z hororových povídek hlavního hrdiny…

Ukázka z knihy

„Pane Poe?“
Stočil svůj zlověstný pohled na ni. Málem jsem ucouvla před bolestí a vztekem v jeho očích. Co z něj udělalo takové raněné zvíře?
Elize přeletěl po tváři strach, ale opanovala se s rychlostí zkušené dámy. „Myslím, že se znáte s mým manželem, Johnem Russelem Bartlettem.“
„Tím vydavatelem? Má knihkupectví v Astor House.“
„Správně,“ přikývla potěšeně. „Já jsem jeho žena Eliza. Ráda bych vám představila svou drahou přítelkyni.“
Pan Poe mě poctil pochybovačným nadzvednutím obočí.
„Pane Poe, toto je paní Frances Osgoodová – Fanny, jak ji oslovují přátelé a obdivovatelé. Je známá svou poezií.“
Poe se na mě zamračil. Přestože mi to bylo nepříjemné, odmítla jsem odvrátit zrak. Nenechám se zastrašovat tímhle druhořadým veršotepcem, jakkoli je zrovna populární. Kalhoty si obléká jako každý jiný muž.
Jeho výraz zůstával chladný, ale v očích jsem mu četla překvapení a pak pobavení. Považuje mě za tak směšnou?
Eliza mezi námi zatěkala pohledem. „Fanny napsala několik pohádkových sbírek pro děti. Sněženka, Markýz z Karabasu a Kocour v botách. Jsme na ni moc hrdí.“
Určitě jsem zněla stejně dětinsky jako moje pohádky.

Více čtení v ukázce.

mrs poeAutor: Lynn Cullenová

Překladatel: Dušek Zdík
Nakladatelství: Metafora
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 376
Vazba: vázaná

 

Další ukázku z knihy Mrs. Poe vydané nakladatelstvím Metafora naleznete také v našem článku.

 ——————————————

Vydejme se společně s naším druhým tipem napříč světem se Zdenkem Mertou, známým hudebníkem a skladatelem. Co všechno na svých cestách prožil? To se dozvíte v knize, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Křížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta

„Zažil a viděl jsem na cestách krásné věci a potkal velmi zajímavé lidi, ale o tom toto vyprávění není. Tohle nejsou žádné paměti, pouze zábava. Pozoruhodné je však, že se to všechno více méně stalo.“
Muzikant na cestách je kniha úsměvných střípků z autorova života, kdy na koncertních výjezdech či cestách za múzou a dobrodružstvím zavítal do nejrůznějších koutů světa.
Nepodíváte se s ním a jeho přáteli z branže jen k našim evropským sousedům, ale i do míst vzdálenějších – do USA, Moskvy, Číny, Petrohradu nebo až do Indonésie.
Muzikant na cestách je kniha o lidech, známých i neznámých, o době, která nás utvářela, o hudbě, ale v neposlední řadě také o hodnotách, pro které stojí za to žít a psát. Ať už knihy, anebo hudbu…

 

krizem krazemAutor: Zdenek Merta

Nakladatelství: Mladá fronta
Vydáno: 11/2014
Počet stran: 216
Vazba: vázaná

 

Jak vypadal křest nové knihy Zdenka Merty? Jste zvědaví na ukázku? Přečtěte si náš článek.

 ——————————————

nakladatelství CooBoo právě vychází inspirativní příběh modelky a České Miss 2014 Veroniky Kašákové, která to v životě neměla jednoduché, ale přesto na sobě pracovala a nakonec se jí podařilo všechny překážky zdolat.

Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola

Tato zpověď byla napsána z touhy změnit svět k lepšímu. Pokusit se alespoň maličkou troškou přispět k tomu, aby třeba i jen pár dětí bylo šťastnějších, a to je zatraceně dobrý důvod, proč tuhle knihu vydat a číst. A vlastními slovy autorky: „Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc, jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější příběhy nebo smutnější, tak věřím v to, že má kniha zvedne ze židle třeba i jen jedno dítě a řekne si: ‚Nezáleží na tom, kdo je má matka či otec, záleží na tom, ,KDO JSEM JÁ!‘ “

Ukázka z knihy

Máma často chodívala v noci do baru a my děti byly sami. Staral se o mě dvouletý bratr Kajíček. Máma bývala dlouho pryč, dlouhé hodiny, a my měli hlad. Kája mě držel v náručí a utěšoval mě. Plakala jsem, chtěla jsem jíst a chtěla jsem mámu. S Kájou jsme si často prohlíželi knížky. Knížku si vybavuji jako svou jedinou hračku v tom prázdném bytě. Hrála tam často hudba, a proto mám pokaždé husí kůži, když slyším píseň od Whitney Houston – I Will Always Love You, protože tu si pouštěla máma pořád dokola a tancovala po bytě nahá. Doma jsem slyšela často křik, pláč a sténání. Doma nikdy nebyl klid, nebylo co jíst, jen drogy a hádky jsem slýchávala ještě dlouho poté, co jsem byla už někde úplně jinde. Drogy – slovo, z kterého se mi dělá špatně ještě dnes. Odsoudila jsem všechny feťáky na světě, matka byla těžce závislá, ale malému dítěti tohle nedochází, netušila jsem, že je zfetovaná a úplně mimo, byla jsem miminko, co toužilo po lásce a objetí. Nepamatuji se, že by někdy máma byla normální, nepamatuji se, že by v tom bytě byl vůbec někdo normální. Násilí se stupňovalo, když na drogy nebylo. Měla jsem hrozný strach, strach z toho, co bude dál, bála jsem se, že o maminku přijdeme. Netušila jsem, jak moc blízko pravdě jsem.

 

zpovedAutor: Veronika Kašáková

Nakladatelství: CooBoo
Vydáno: 1/2015
Počet stran: 248
Vazba: vázaná

 

Do knihy můžete více nahlédnout prostřednictvím ukázkové kapitoly.

 ——————————————

Autorka následující knihy změnila svůj život ze dne na den, splnila si sen a vaří tu nejlepší marmeládu na světě. Přečtěte si, jak probíhá marmeládová expedice, jak marmeládu vaří nebo se inspirujte, jak začít dělat něco, co vás baví.

Příběh opravdové vášně

Blanka Milfaitová byla obyčejná holka: chodila do práce, která ji nebavila, žila ve vztazích, které ji nenaplňovaly, a pochybovala o tom, jestli tohle je ten skutečný život. Jednoho den si řekla, že ne. Opustila práci v kanceláři, ukončila nefunkční vztah a z velkého města se přestěhovala na Šumavu, kde začala vařit marmelády. Poctivost v práci a upřímnost k sobě samé ji posunuly o světelné roky dopředu. Dnes je držitelkou několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě a šťastnou matkou dcery Elišky. Kniha Příběh opravdové vášně představuje ohlédnutí nejen za roční marmeládovou expedicí, kdy s obytným vozem projela celou Evropu a kus Afriky a vařila marmelády na nejrůznějších místech starého kontinentu, ale nabízí také příběh o hledání sebe sama. Obsáhlá publikace plná autorčiných snímků, receptů na marmelády i lokální jídla přináší i životní příběh Blanky Milfaitové, který dokáže motivovat čtenáře k tomu, aby se pustili do toho, po čem touží ze všeho nejvíc…

 

pribeh opravdove vasneAutor: Blanka Milfaitová

Nakladatelství: Mladá fronta
Vydáno: 12/ 2014
Počet stran: 320
Vazba: vázaná

Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Čtete rádi skutečné příběhy? Nebo dáváte přednost fikci, která stojí autora více úsilí a kreativity? Napiště nám.

Tyto a jiné knihy naleznate v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZpověď: Z děcáku až na přehlídková mola

Kašáková, Veronika

CooBoo, 2015

zobrazit info o knizeMrs. Poe

Cullenová, Lyun

Metafora, 2015

zobrazit info o knizeKřížem krážem aneb Dobrodružství potulného muzikanta

Merta, Zdenek

Mladá fronta, 2014

zobrazit info o knizePříběh opravdové vášně
Recepisný cestopis z roční expedice marmeládové královny

Milfaitová, Blanka

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář