Vstupte do Strany!

Brno stalinistické
Nechce-li se vám nikam vstupovat, začtěte se alespoň do ukázky z druhého dílu o historii Brna. Tentokrát nám autoři osvětlují napjatou atmosféru Vítězného února, nástup tvrdé cenzury a nejen to! Skutečně šlo o tak oslavované „lepší časy“?

Pokračování úspěšné publikace Brno nacistické

Alexandr Brummer a Michal Konečný zavedou čtenáře do dalšího temného období dějin jihomoravské metropole, do období konce 40. a první poloviny 50. let, kdy ve městě, stejně jako ve zbytku republiky, zavládla tvrdá komunistická diktatura. Podobně jako v případě průvodce Brnem protektorátním se kniha bude věnovat místům spojeným s totalitou, perzekucí jednotlivých skupin obyvatelstva, prostranstvím, na nichž se dávala okázale najevo oficialita režimu nebo i komunisty tolik vyzdvihovaným závodům a továrnám. Stranou samozřejmě nezůstanou ani místa spojená se vzděláním, kulturou, správnou města nebo trávením volného času. Ukáže, že šlo období velmi temné, ale současně v mnoha ohledech velmi optimistické, naplněné autentickým budovatelským nadšením. Co do koncepce kniha naváže na osvědčenou kombinaci. Půjde tedy opět o průvodce po místech či budovách s vlastní autentickou minulostí, ale také po fenoménech a osudech lidí s nimi spojených.

Autoři obohatili knihu o výstižné dobové fotografie

Autoři obohatili knihu o výstižné dobové fotografie

 

Brno stalinistické

Brno stalinistickéAutoři: Alexandr Brummer a Michal Konečný

Cena: 289 Kč
Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Vydáno: 02/2015
ISBN: 978-80-7491-478-2
Formát: 121×210 mm

 

Knihu Brno stalinistické vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

V podvečer se Brňané dozvěděli, že prezident Beneš nakonec pod komunistickým tlakem demisi ministrů tří demokratických stran přijal. Následovalo rychlé doplnění vlády komunistickými ministry a poté odstraňování politické konkurence. Výsledky voleb z roku 1946 byly anulovány a také v Brně se moci chopili komunisté. /…/ Ještě v únoru byla zavedena cenzura a přestal vycházet konkurenční tisk. Přestože by se to při četbě textů komunistické provenience mohlo zdát, únor 1948 v Brně zřejmě neproběhl ve znamení nadšení. Lépe než patetické a stylizované vzpomínky komunistů jej charakterizuje román spisovatele Egona Hostovského Nezvěstný. Ten se sice odehrává v Praze, ale atmosféru února 1948 vystihuje dokonale: málo spontánního nadšení, žádné jásající davy a spíše zimní pošmourno a nejistota, co přijde. Také v Brně v těchto dnech sněžilo a mrzlo. Brněnský spisovatel Čestmír jeřábek si 23. února 1948 do svého deníku zapsal: „Lidé vypadají sklesle, jako by čekali nejhorší.“ (str. 15)

Nahlédněte také do listovací ukázky!

 

O autorech

Alexandr Brummer (1982) je absolvent FF MU (historie-ruský jazyk a literatura).  V roce 2012 ukončil doktorské studium historie, pracuje jako redaktor a učitel ruštiny.

Michal Konečný (1982) je absolvent FF MU (historie-dějiny umění), student doktorského studia dějin umění. Pracuje jako kurátor sbírek moravských hradů a zámků na Národním památkovém ústavu.

 

Podívejte se na (video)reportáž ze křtu jejich prvního díla a poslechněte si autorské slovo o tom, co je inspirovalo.

 


hostNakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrno stalinistické
Průvodce městem

Brummer, Alexandr - Konečný, Michal

Host, 2015

Napsat komentář