Pohádky i zábava v knihách pro děti

Děti čtou
Nejmenší čtenáři a malí posluchači příběhů jsou na knihy mnohdy náročnější než dospělí. Chtějí šťastné konce, zajímavé postavy, pořádnou dávku fantazie a pěkné obrázky. Dnešní tipy přinášejí doporučení na tři české knihy a jednu zahraniční.


Skřítkovské příběhy bývají sázkou na jistotu  pro každou generaci dětí se najde nějaký, který si děti oblíbí. Pro současné malé čtenáře by takovým příběhem mohla být kniha Radomíra Sochy Skřítek Křesadýlko a víla Rozárka ilustrovaná Evou Mastníkovou. Nakladatelství Albatros vyprávění o Křesadýlkovi doporučuje dětem od šesti let.

Skřítek Křesadýlko a víla Rozárka

Autor: Radomír Socha

Ilustrace: Eva Mastníková
Počet stran: 148
Vazba: vázaná
Formát: 163×238

O zázračné svatojánské noci proměnil skřítek Čarovníček jeden kámen v skřítka. A hned bylo oběma veseleji! Křesadýlko se nejprve zabydlel v pařezu, a jakmile mu roháč pomohl postavit chaloupku, téměř nic mu nechybělo. Skřítek se skamarádil s lesními obyvateli, a každému, kdo potřeboval, podal rád pomocnou ruku – houbě pýchavce, stonožce, sově a dalším. A když jednoho letního dne přilétla na palouk půvabná víla Rozárka, stal se Křesadýlkovi mechový les nejbáječnějším místem na světě. Jen se pojďte za všemi honem podívat! Laskavé i vtipné pohádkové vyprávění, v němž se malí čtenáři dozvědí spoustu zajímavostí o zvířatech a přírodě vůbec.

Skřítek Křesadýlko a víla Rozárka - ilustrace Evy MastníkovéProlistujte si ukázku.

 

––––––––––––––––––––––––

 

Další české pohádkové vyprávění slibuje knihy Zuzany Pospíšilové Zlobivé pohádky. Knihu vydalo nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení. Kniha je vhodná pro děti od tří let, které mimo jiné naláká na skvělé ilustrace Drahomíra Trsťana.

Zlobivé pohádky

Autor: Zuzana Pospíšilová

Ilustrace: Drahomír Trsťan
Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 173×249

Ve dvou desítkách originálních pohádkových příběhů se děti setkají s nejrůznějšími podobami toho, čemu dospělí říkají zlobení, zkrátka s různými neřestmi. Zlobí tady lidé, zvířata i věci. Vláďa se posmívá, myška je lakomá, žížala Bohdana dělá naschvály, navigace je zlomyslná, hraběnka Eleonora věčně nespokojená… Jak to s těmi zlobílky dopadne? Špatně. Ale to je vlastně pro pohádky dobře! Zlobidla tu nemají šanci.
Moderním pohádkám oblíbené autorky Zuzany Pospíšilové dodávají rošťáckou atmosféru skvělé ilustrace Drahomíra Trsťana.

Zlobivé pohádky - Zuzana PospíšilováProlistujte si ukázku z knihy.

 

Další knihy edice:

 

 

 

 

––––––––––––––––––––––––

 

V edici Příběhy se šťastným koncem od nakladatelství Fragment najdete spoustu příběhů pro začínající čtenáře. Jedním z nich je Osamělý králíček o malém ušáčkovi, který najde novou majitelku a snad i kamaráda. Kniha je určena dětem od sedmi let.

Příběhy se šťastným koncem – Osamělý králíček

Autor: Jill Hucklesby

Ilustrace: John Davis
Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 134×199

Malá Sára najde u cesty krabici. Když ji otevře, najde v ní roztomilého králíčka. Chlupáček najde domov v záchranné stanici, ale je posmutnělý. Bude potřeba najít mu kamaráda! V útulku plném zvířátek by to měla být hračka. Podaří se Sáře to, co si usmyslela? Zorganizovat ve škole peněžní sbírku na podporu útulku a přesvědčit rodiče, aby si Muffiho vzali domů? Krásný příběh o lidech s dobrým srdcem, kteří pomáhají zachraňovat zvířátka.

Příběhy se šťastným koncem – Osamělý králíček

 

Další knihy edice:

 

 

 

 

––––––––––––––––––––––––

 

Poslední kniha se bude hodit rodičům, kteří rádi učí děti různé říkanky. Autorkou publikace Proč? je opět Zuzana Pospíšilová a knihy vyšla u nakladatelství Grada v edici Říkanky a básničky.

Proč?

Autorka: Zuzana Pospíšilová

Ilustrace: Michal Sušina
Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×240

Jakmile zazní neúnavná dětská otázka PROČ?, najednou není nic samozřejmé. I běžné věci nás překvapí a dlouho hledáme kloudnou odpověď. Hledejte a nalézejte překvapivé odpovědi spolu s touto ilustrovanou knihou veršů. Oblíbená autorka Zuzana Pospíšilová spolu s ilustrátorem Michalem Sušinou připravili čtení plné humoru a velkých objevů.

 

Proč máme houslový klíč?

Dřív se noty nejspíš bály
a z osnovy utíkaly.
Stačila jen chvilička
a zmizela písnička.
Teď, na radu zámečníka,
písnička se uzamyká
na houslový klíč,
ať nezmizí pryč.

Přečtěte si další básničky v naší ukázce!

 

Další knihy edice:

 

 

 

 


Myslíte si, že všechny dětské knihy by měly mít šťastné konce? Napište nám do komentářů!

 

Tyto a jiné knihy pro děti i dospělé můžete najít
v aukcích Klubu knihomolů.

 

Autorem úvodního obrázku je Darrel Birkett (creative commons licence, upraveno).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkřítek Křesadýlko a víla Rozárka

Socha, Radomír

Albatros, 2014

zobrazit info o knizeZlobivé pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2014

zobrazit info o knizePříběhy se šťastným koncem – Osamělý králíček

Hucklesby, Jill

Fragment, 2015

zobrazit info o knizeProč?

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2014

Napsat komentář