Katastrofa! Týden bez televize!

Green_KajaSuperFraja1
Dovedete si vůbec přestavit, že byste se týden nesměli dotknout dálkového ovladače ani vaší oblíbené videohry? A dovedete si představit, že byste něco takového zakázali svým dětem? D. L. Greenová si to dovede představit doslova barvitě.

Nakladatelství CPress, součást Albatros Media a.s., vydalo 5. 11. 2014 další z překladů ze série D. L. Greenové Kája, super frája, tentokrát s podtitulem Týden bez televize (Zeke Meeks vs. The Horrifying TV-Turnoff Week, 2012). Knihu bohatě, a jako nedílnou součást textu, doplnil ilustracemi Josh Alves. O český překlad se postaral Pavel Dufek.

D. L. Green je jeden z pseudonymů Debry Garfinkle, současné kalifornské autorky. V souvislosti s představovaným titulem je právě pod jménem D. L. Green známa jako původkyně rozsáhlé série příhod žáka základní školy Káji, super fráji (v originále Zeke Meeks), z nichž Týden bez televize je již druhou na český trh uvedenou knihou od nakladatelství CPress. První titul Kája, super frája – Narozeninové překvapení vyšel tři měsíce před dílem druhým. Celkem má série Káji, super fráji zatím dvanáct knih a další dvě jsou plánovány k vydání v roce 2015. Pod svým pravým jménem autorka vytvořila ještě další dětskou sérii Supernatural Rubber Chicken (Nadpřirozené gumové kuře) a pro právě dospívající generaci pak tituly Stroky: How I Lost My Nickname and Won the Girl (Stroky: Jak jsem přišel o přezdívku a vyhrál holku), Stuck in the 70s (Uvězněna v sedmdesátých letech). Jako D. L. Garfinkle dále publikovala trilogii The Band (Skupina).

Kája, super frája – Týden bez televize je optimisticky laděný průvodce týden trvající zkušenosti, jež pro mnohé z dnešních dětí znamená hotovou katastrofu. Po dohodě s rodiči vydá pan učitel zákaz sledování televize a hraní videoher na dobu jednoho celého týdne. D. L. Greenová i Josh Alves vtipnou cestou krok za krokem popisují myšlenková hnutí nejen titulního hrdiny, ale i některých jeho spolužáků. Trochu idealisticky, ale o to příjemněji, staví děj na optimistické vizi nového sebeuvědomění dětí, jež jsou najednou postaveny před otázku, jak naložit s nečekaně nabytým volným časem. Překvapivé a o to příjemnější je autorčino pojetí vývoje celé záležitosti. V rozporu s očekávatelnou revoltou a snahou o podvádění děti přijímají zákaz jako samozřejmý úkol a chápou se nových obzorů a příležitostí. Objevují celý zapomenutý svět – pro naši generaci přirozený pro nedostatek jiných možností, pro jejich však tak nový jako znovu objevená země dinosaurů.

Se svými sto dvaceti osmi stranami rozloženými do deseti kapitol je kniha určena nejen školákům, ale i jejich rodičům. Pro mnohé přehnaně vytížené rodiče by mohla být inspirací, jak přestat uklízet své děti do náruče pasivního přijímání médií a místo toho jim nabídnou aktivní alternativu. D. L. Greenová ukazuje mnoho možností a zároveň, možná i na vlastní zkušenosti, dokazuje, že děti rády přijmou cokoli, co shledají zajímavým, inspirativním a poučným, pokud jsou vedeny trpělivou rukou dospělého.

Nakladatelství CPress na poslední straně knihy jasně indikuje, že již pracuje na přípravě dalších nejméně čtyř překladů titutlů této série, a tak doufejme, že se jejich uvedení dočkáme v nejbližší době. V současnosti, kdy je knižní svět bohatý na série dětských hrdinů, rozhodně stojí za to se poohlížet právě po dobrodružstvích Káji, super fráji, typického dnešního kluka se všemi svými klady i chybami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKája, super frája - Týden bez televize

Greenová, D. L.

CPress, 2014

Napsat komentář