Není Malý princ jako malý princ

Kozak_SputnikAMalyPrinc1
Fandíte-li nestandardním literárním útvarům či patříte-li k těm, kdo rádi boří zaběhlé zvyklosti, případně rádi kladete otázky k tématům, jež jsou považována za zaběhlá, pak jste na správném místě. Kniha Sputnik a malý princ neponechá kámen na kameni.

Na sklonku listopadu 2014 potvrdilo pražské nakladatelství Plot tradici vydávání titulů jednoho ze svých kmenových autorů Tomáše Kozáka uvedením útlého svazku Sputnik a malý princ. Ilustracemi knihu doplnila Zuzana Jírová.

Tomáš Kozák je umělecký pseudonym Jaroslava Metelky (který si údajně zvolil ve svých deseti letech) (narozen 5. 12. 1962). Obsáhleji se o jeho životních cestách rozepisuje redakce již zde: Ukázka z knihy Tomáše Kozáka: Sputnik a my. Zajímavé je, že ač při použití stejných jmen a stejného data narození, zmínka o Tomáši Kozákovi v souvislosti s jeho epizodní účastí v seriálu Příběhy 1. oddělení mu v Česko-Slovenské filmové databázi přiděluje trochu jiné osudy. Tomáš Kozák zahájil svoji autorskou činnost v roce 2006 vydáním prvotiny Zrnka soli, pro někoho možná překvapivě u newyorského nakladatelství Delete, zatímco publikační činnost v Čechách spustil až v roce 2009 vydáním básnické sbírky Navzdory dětským čtenářům, o tři roky později následované sto stránkovou sbírkou krátkých originálních úvah Sputnik a my. Stejně jako knihu Sputnik a malý princ, i obě předchozí dílka vydalo nakladatelství Plot.

Sputnik a malý princ jde ve šlépějích předchozí knihy Sputnik a my, jen je více zaměřen na jakési zdání děje. Ve čtyřiceti devíti kapitolkách, v nichž jsou obsaženy i dvě úvodní a dvě závěrečné, dílem paroduje, dílem zrcadlí, ale rozhodně provokuje obdivovatele a milovníky de Saint-Exupéryho Malého prince. Se stejným katalyzátorem jako dříve, tedy postavou svého v Německu žijícího exspolužáka Jiřího, přezdívaného Sputnik, staví podivný příběh na tématu cesty za hledáním Malé princezny. V pozoruhodném kontrastu ke spisovnému a vysoce kultivovanému projevu šokuje Tomáš Kozák čtenáře úseky plnými vulgarit. Čím blíže ke konci své až psychedelické cesty, tím zřetelněji je tento rozpor v projevu patrný. Některé kapitoly vyznívají až jemně filozoficky, aby pak hrubostem neuvyklého čtenáře šokovaly jedním vulgarismem vloženým jakoby nevinně do jinak gramaticky a stylisticky dokonalé věty. Naproti tomu jiné kapitoly jsou jedna velká „sprosťárna“, bez sebemenší snahy zjemnit dopady textu na šokovaného čtenáře. Milovník originálního Malého prince je pak zmítán ve větru autorovy zručné manipulace, a byť možná do té doby naivně neposkvrněná i dosud nepokažená mysl čtenářova snadno sklouzne k protestní reakci, aby o pár stránek dál s autorem pro změnu začala soucítit. To však jen do chvíle, než se dočte do konce optimisticky postaveného bloku, protože cílem této knihy je viditelně boj proti modlám a idealismu.

Pro koho je tato kniha určena? Abych se přiznal, po dlouhé době jsem opravdu na rozpacích, jak formulovat zájmovou skupinu pro toto kontroverzní devadesáti stránkové povídání. Navzdory mému pocitu, že kniha s takovým slovníkem by neměla padnout do rukou nezletilců, opak bude zřejmě pravdou. Dá se předpokládat, že nejsilnější skupina fanoušků se bude rekrutovat z řad rebelujících dospívajících. Stejně tak by mohla posbírat silné zastánce i mezi autorovými vrstevníky.

Kdo by se měl knize vyhnout? Vřele doporučuji ani ji neukazovat dětem. Nepozorně jsem měl knihu otevřenu při četbě na stranách dvacet dva a dvacet tři a čta na té první z nich, nevšiml jsem si nadpisu kapitoly na té následující. Bohužel mé dítko prvňáček procházející kolem, ač teprve hláskující a slabikující svá první čtená slova, bleskově a vzhůru nohama přečetlo toto slovo složené ze čtyř písmen a označující hovorově (mírně řečeno) ženský pohlavní orgán a dožadovalo se vysvětlení, co to slovo znamená. Upřímně, ač jsem autorovým vrstevníkem, byl jsem velice zaskočen. Nemyslím, že by děti měly taková slova užívat. Moje chyba, byl jsem při četbě nepozorný. Rovněž varuji všechny ortodoxní vyznavače původního Malého prince – četba Sputnika a malého prince je rozhodně provokativní a lze ji doporučit jen na jejich vlastní nebezpečí.

Ale jak už to bývá, zvědavost je ten největší tahák. Je jedno, jestli já, prostý recenzent, souhlasím či nikoli s formou a jazykem hodnoceného autora. Mnohem důležitější je, zda si čtenář dokáže v knize najít něco, co ho osloví. A to, musím přiznat, je při četbě knihy Sputnik a malý princ současného českého autora Tomáše Kozáka vysoce pravděpodobné. Autorovi totiž musím bez výhrady přiznat schopnost vládnout jazykem i sestavovat nečekané zápletky stojící na pilířích života, jak jej denně prožíváme. Nepochybuji, že i tento neobvyklý styl si své publikum najde. A kdo ví, třeba se Tomáš Kozák jednou stane kultovním autorem. Všechno je možné.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSputnik a malý princ

Kozák, Tomáš

Plot, 2014

Napsat komentář