Křížem krážem kriminálním světem

detektivka
Vydejte se s námi za dobrou detektivkou! V dnešních knižních tipech představíme řadu titulů, které si nemůžete nechat ujít!

U nohou Atatürkovy sochy v Istanbulu je objeven zavražděný muž a vrchní komisař v knize Istanbulské memento se samozřejmě pouští do vyšetřování. Napínavý příběh tureckého autora Ahmeta Ümita vydalo nakladatelství Host.

Istanbulské memento

 

Istanbulské memento je oslavou živého a pulzujícího města, v níž je však také špetka melancholie.

- Today’s Zaman

Napínavý příběh, který se přesouvá v čase tam a zpět, od prvních dnů starověkého města Byzantion až k prosperující metropoli Istanbulu.

- Everest Yayınları

 Líbí se vám ohlasy na knihu? Tak to určitě nepřehlédněte ukázku z knihy!

Kriminální thriller Ahmeta Ümita si nás získá starostlivým a neuvěřitelně poctivým hrdinou potýkajícím se nejen se svou minulostí, ale i s budoucností svého milovaného města, které se mění příliš rychle. Čtenáře pohltí vyšetřování plné zvratů, tajemných postav a temných prostředí a zároveň podnikne velkolepou cestu do historie jednoho z nejuhrančivějších měst světa.

Přečtěte si více o knize Istanbulské memento

——————————————————————–

Jeffery Deaver je bezesporu kvalitním a úspěšným autorem detektivní literatury. Pokud jste od tohoto spisovatele nic nečetli, vyzkoušejte knihu Sběratel kůží, která odhaluje případ vraha, jehož plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností. Knihu vydalo nakladatelství Domino.

Sběratel kůží

Málem se pozvracela, když uviděla nažloutlou latexovou kuklu s výřezy pro oči, ústa a uši – těsně přiléhající kuklu, která křivila obličej pod ní, jako by byl z roztopeného vosku. Muž byl v pracovní kombinéze s logem, které Chloe nedokázala v šoku přečíst.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť – anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.

Přečtěte si více o knize Sběratel kůží

——————————————————————–

Když se začnou objevovat klauni, nemusí to ještě znamenat, že do města přijel cirkus. O tom se můžete přesvědčit v detektivce Klauni autora Iana Dachse. Knihu vydalo nakladatelství Fragment.

Klauni

ukazka-klauni

Ulicemi New Yorku se plíží zákeřný vrah a číhá. Jeho motivy jsou nejasné, podpis děsivý. Na tváře brutálně zavražděných obětí maluje klaunské obličeje. Kolik přibude mrtvých, než mu detektiv Michael Crow a psycholožka Anne Shawová přijdou na stopu? Oběti spojuje s Anne společná minulost. Je vrahem někdo, koho dobře zná? Může být příštím „klaunem“ ona? Michael se pouští do vyšetřování, ale nic není tak jednoduché, jak se zdá. Chorobná mysl jeho protivníka je vynalézavá…

Přečtěte si více o knize Klauni

——————————————————————–

O únosu ženy, kterou neznámý muž uvězní v opuštěném skladišti, se dočtete v knize Alex. Detektivní příběh francouzského autora Pierra Lemaitre vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Alex

Tohle Alex miluje. Už téměř hodinu zkouší, váhá, vyjde z obchodu, vrací se a znovu zkouší. Paruky a příčesky. Dokázala by tak trávit celá odpoledne. (…)  Alex může nosit skoro všechno, protože je vážně hezká. Vždycky to tak nebývalo, stalo se to během dospívání. Předtím byla dost ošklivá a strašlivě hubená holčička.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy

Při únosu rozhoduje prvních několik hodin – už tak mizivá šance na přežití pak s postupujícím časem klesá prakticky k nule. Alex Prévostová, krásná, schopná a houževnatá pětatřicetiletá ošetřovatelka, miluje paruky. Jednoho dne ji unese přímo z ulice neznámý muž a uvězní ji v opuštěném skladišti, kde zinscenuje podivný způsob mučení, které pro ni chystá.

Přečtěte si více o knize Alex

——————————————————————–

Jednoho listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen. Kdo je vrahem? To se dozvíte v knize Bílé kosti autora Grahama Mastertona, kterou vydalo nakladatelství Host.

Bílé kosti

Jeden z nejoriginálnějších a nejděsivějších vypravěčů naší doby. 

- Peter James, spisovatel

John slezl z traktoru a zabořil se až o kotníky do bahna. Takhle zblízka bylo z Gabriela cítit zvětralé pivo, i bez toho však John věděl, že si při práci hojně dopřává a dává si velký pozor, aby všechny plechovky od černého piva Murphy’s schoval pod hromadu pytloviny v zadní části stodoly.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti. Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?

Přečtěte si více o knize Bílé kosti

——————————————————————-

Detektivní příběh z prostředí Dánska a Ruska si můžete vychutnat v knize Náhodná smrt patriarchy. Knihu Leifa Davidsena vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Náhodná smrt patriarchy

Tvrdili, že jeho Excelence patriarcha moskevský a celé Rusi, Tichon Druhý, zemřel pokojně ve své posteli jedné pozdní zimní noci v Danilovském klášteře v Moskvě. Tu noc e na město pomalu a tiše snášel sníh, jako kdyby sám Bůh plakal něžné slzy v poslední hodině svatého muže. V každém případě to tvrdili pokrytečtí politici, kteří se z jeho smrti pokoušeli vyzískat laciné body.

Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

V průběhu jediného zasněženého dne dojde v Moskvě ke dvěma úmrtím. Ruský patriarcha zemře poklidně ve své posteli a chvíli poté je v zapadlém dvorku nalezen k smrti ubitý Dán Gabriel Lassen. Zdánlivě spolu tato dvě úmrtí nijak nesouvisí, ale doma v Dánsku přijde Gabrielovo dvojče Adam na podezřelé indicie, které ukazují na možnou souvislost. Při pokusu odhalit bratrovu vraždu se Adam vrací hluboko do vlastní minulosti: jeho rodiče se setkali v sedmdesátých letech v Sovětském Svazu a prožili zde dánsko-ruský milostný příběh.

Přečtěte si více o knize Náhodná smrt patriarchy

——————————————————————-

Série kriminálních románů s ústřední postavou komisaře Conny Sjöberga pokračuje další částí s názvem Světec. I čtvrtý díl Hammarbyjské série pochází z dílny autorky Karin Gerhardsen a vydalo jej nakladatelství Vyšehrad.

Světec

Srpen 2009, noc ze soboty na naděli
Chřípí mu naplnily zhutnělé noční vůně a panovalo naprosté bezvětří. Měsíc, který ještě před chvílí visel nad korunami stromů, obrovský a zlatý, teď zmizel. Mezi stromy stála srna a pozorovala ho se strnulým krkem a nastraženými slechy. Koza, pomyslel si. Správné pojmenování samice srnce je vlastně koza. Vedle ní rozeznal kůzle, které dál bezstarostně rylo v křoviskách a hledalo něco k jídlu, aniž mu věnovalo sebemenší pozornost.

Pokračujte ve čtení ukázky!

Za svitu srpnového měsíce byl po večeru stráveném ve společnosti přátel zastřelen milovaný a respektovaný otec rodiny Sven-Gunnar Erlandsson. Kdo si mohl přát Erlandssonovu smrt?  Byl Erlandsson falešný hráč, který zašel příliš daleko a byl popraven kulkou do hlavy? Nebo se stal obětí někoho z lidí, které navštěvoval v ghettu obytných přívěsů v lese Huddingeskogen? Vyšetřování zavede Hammarbyjské policisty do hrůzostrašných míst, kam by nikdy předtím nevkročili, a do společnosti lidské spodiny, kterou si neuměli představit.

Přečtěte si více o knize Světec

——————————————————————-

Závěrem doporučujeme knihu Štvanec autora Martina McGartlanda, ve které hlavní hrdina Martin zjistí, že zahrávat si s IRA se nevyplácí. Knihu vydalo nakladatelství Alpress.

Štvanec

Podvědomě jsem se otočil, protože jsem vycítil, že někdo stojí vedle mého auta. Nejdřív jsem uviděl pistoli, která mířila přímo na mne, a pak jsem slyšel zadunění a vteřinu nato druhé. Pozvedl jsem ruku, abych se chránil, a do pravého boku těsně pod paži se mi zaryly dvě kulky.

Přečtěte si celou ukázku z knihy!

Martin dostal rozkaz: vstoupit do řad IRA, proniknout až do samého nitra organizace a odtud informovat britskou tajnou službu o jejích zrůdných záškodnických akcích i chystaných vraždách. Úkol obětavě splnil, jenže byl IRA odhalen a uvězněn. I když pak dokázal svým věznitelům zmizet, nemůže si už užívat svobody a změnil se v celoživotního uprchlíka.

Přečtěte si více o knize Štvanec

 


Jakého autora detektivek máte nejraději? Podělte se s námi o své tipy v diskuzi!

Nezapomeňte, že krásné vánoční dárky můžete výhodně získat v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIstanbulské memento

Ümit, Ahmet

Host, 2014

zobrazit info o knizeSběratel kůží

Deaver, Jeffery

Domino, 2014

zobrazit info o knizeDetektiv Michael Crow – Klauni

Dachs, Ian

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeAlex

Lemaitre, Pierre

Kniha Zlín, 2014

zobrazit info o knizeBílé kosti

Masterton, Graham

Host, 2014

zobrazit info o knizeNáhodná smrt patriarchy

Leif, Davidsen

Kniha Zlín

zobrazit info o knizeŠtvanec
Zahrávat si s IRA se nevyplácí

McGartland, Martin

Alpress, 2014

zobrazit info o knizeSvětec
Hammarbyjská série 4

Gerhardsen, Carin

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář