Současná česká tvorba

reading-book-1368361-m
Dnes vám představujeme několik aktuálních knih z per českých autorů. Na své si přijdou milovníci kratších povídek, ženských románů i vážnějších, psychologických děl.

První kniha je vhodná pro ty, kteří mají méně času a místo objemného románu si raději přečtou útlou povídku. Přesně to vám poskytne dílo Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku. Přesuňte se do doby okolo přelomu tisíciletí do malebných jižních Čech a sdílejte zážitky s tamějšími hrdiny. Autor Jiří Hájíček se také nevyhýbá jisté regionálnosti, a to zejména popisům přírody. Mezi dvaceti povídkami si určitě i vy najdete tu svou. Knihu vydalo nakladatelství Host. Přečtěte si ukázku z knihy!

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Autor: Jiří Hájíček

Nakladatelství: Host
Počet stran: 364
Přečtěte si více o knize Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku.

 

Dějištěm dvaceti povídek, které autor napsal v průběhu let 1995–2014, je jihočeský venkov. Setkáváme se tu s všednodenními lidskými mikrodramaty, příběhy vepsanými na plátno velkých dějin nebo jen zachycením nálady, životního pocitu či zkušenosti svérázných i zdánlivě obyčejných postav. Hájíček přitom dokáže velmi plasticky evokovat krajinnou atmosféru – spolu s hrdiny se brouzdáme spadaným listím, dotýkáme stébel kvetoucích trav, nastavujeme tvář slunci nebo se choulíme zimou v obnošených kabátech. Zvláštní místo zde pak zaujímají vánoční příběhy a povídky o vesnickém fotbale.

————————————————–

Na trochu vážnější strunu zahraje kniha Na konci aleje od Valji Stýblové. Kniha vydaná nakladatelstvím Šulc-Švarc vypráví o životech seniorů v domovech důchodců i mimo něj. Zkoumá psychologii staršího člověka a jeho poslední životní kroky i činy. Citlivá kniha jistě zasáhne každého.

Na konci aleje

Autorka: Valja Stýblová

Nakladatelství: Šulc-Švarc
Počet stran: 192

Přečtěte si více o knize Na konci aleje.

 

Na postavě berního úředníka Skoumala autorka ukázala, co starého člověka těší a trápí, jeho vrtochy, paličatost a tvrdohlavé odmítání nových věcí a názorů na život. Vše líčí autorka s humorem a ironií. Úzkoprsost a citové vydírání Skoumala ale dokáže také nespravedlivě ublížit. Žádnou tragédii nezpůsobí, spíš jde o komické a směšné situace umocněné stařeckým sobectvím, ale psychologicky působivé líčení jeho posledního úseku života dává tušit, že to, co se jeví jako omluvitelný vrtoch, bylo v povaze člověka, už když byl mladší, a je to dobře čitelné z jeho vztahu k druhým lidem.

————————————————–

Jako poslední dnes představíme humornou, zábavnou knihu určenou nejen ženám – Pekáč buchet přináší pohled do jednoho na první pohled úplně nesourodého vztahu. „Gastrosexuálka“ a sportovní nadšenec? Jak jen to může dopadnout? Dočtete se v knize Kateřiny Petrusové, již vydalo nakladatelství Fragment. Nahlédněte do ukázky. A nevynechejte ani reportáž z křtu knihy!

Pekáč buchet

Autorka: Kateřina Petrusová

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 160

Přečtěte si více o knize Pekáč buchet.

 

Ona: Redaktorka ženského časopisu, expertka na vaření. Miluje nové recepty, oprašuje staré po babičkách, dobrého jídla se nikdy nepřejí a je pro ni středobodem vesmíru. Sama o sobě říká, že je gastrosexuálka. On: Adrenalinový sportovec. V létě leze po horách, v zimě po zamrzlých vodopádech. Sport je součástí jeho života a nedokáže bez něj existovat. Je vůbec možné, aby dva takto rozdílné světy fungovaly společně? Náhoda je spojila dohromady, a tak na nich můžeme otestovat hned dvě lidová moudra: že láska prochází žaludkem a že láska hory přenáší.

Ukázka z knihy

„Takže?“ zopakoval po mně Kopřiva. Probrala jsem se a cítila, jak rudnu – nepřišla jsem kvůli restauraci. A dobře jsem to věděla. Byl to prostě reflex, nemohla jsem si pomoct. Lidé v mém okolí už věděli, že nemá cenu mě brát s sebou do hospod, restaurací, kaváren a podobných zařízení, pokud ode mě čekají nějaké společenské interakce. Protože jsem většinu doby strávila vybíráním, ochutnáváním, porovnáváním a, ať jsem upřímná, hodně taky pomlouváním. Takže už se mnou moc lidí nechtělo chodit na recenzní jídla, přestože se mohli najíst zadarmo a jedinou podmínkou bylo, že mi dají ode všeho ochutnat. Kdybych se nenechala namalovat a rozhodit pitomým make-upem, byla bych to já, kdo vybere, kam si půjdeme sednout. A šla bych někam, kde už jsem byla a kde si můžu být jistá úrovní jídla i služeb. Místo toho mě Kopřiva vzal sem a… Moment, tamhle to je otevřená kuchyně?! Super, to miluju! Člověk může koukat kuchařům pod ruce a okouknout jejich fígle. A samozřejmě si kuchaři dávají taky trochu víc záležet.


Zaujaly vás dnešní knižní tipy? Sdílejte s námi váš názor v diskuzi!

Některé z dnešních knih a mnohé další můžete
vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzpomínky na jednu vesnickou tancovačku

Hájíček, Jiří

Host, 2014

zobrazit info o knizePekáč buchet

Petrusová, Kateřina

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeNa konci aleje

Stýblová, Valja

Šulc-Švarc, 2014

Napsat komentář