Autoři thrillerů, spojte se!

perex_tvari_v_tvar
Chcete vědět, jak by to dopadlo, kdyby všichni proslulí autoři thrillerů vyslali do boje proti zlu své hrdiny v jedné jediné knize? Poodhalte roušku tohoto tajemství v jedinečné antologii světové krimi.

Již před rokem vydalo nakladatelství Domino originální výbor krimi povídek z pera autorů celého světa s názvem Světové krimipovídky. Letos, takřka přesně o rok později, připravilo pro své čtenáře To nejlepší ze současné krimi a představilo Mistry světového thrilleru a jejich hrdiny v knize s názvem Tváří v tvář. Editorem celého projektu a autorem průvodního slova je David Baldacci – známý autor šestadvaceti napínavých románů, z nichž mnohé vyšly v nakladatelství Mladá fronta – Spravedlnost v Divine, Zastírací manévry, První rodina a další.

Ovšem oproti Světovým povídkám, které své autory vybíraly opravdu ze všech koutů světa, výbor Tváří v tvář loví pouze v angloamerických vodách. Jak podtitul dodává, mistři světového thrilleru (sdružení v International Thriller Writers) uvádí své nejtypičtější hrdiny. Ovšem tentokrát v krátkých povídkách spolupracují bok po boku s netradičními „parťáky“. Dvojice (a v jednom případě trojice) tvůrců spojily fantazii dohromady a na stránky příběhu vyslaly své „miláčky“, aby se seznámili v akci a společně rozlouskli nějaký zapeklitý případ.

Soukromé očko Patrick Kenzie (Dennis Lehane) spolupracuje s kriminalistou odložených případů Harrym Boschem (Michael Connely), John Rebus (Ian Rankin) s Royem Gracem (Peter James), Lincoln Rhyme mimo svoji obvyklou parťačku Amelii Sachsovou (Jeffery Deaver) dostal ku pomoci i výbušného Lucase Davenporta a jeho spolupracovnici Lily Rothenburgovou (John Sandford)…  A tak by můj výčet mohl pokračovat – celkem najdete v knize, která staví Tváří v tvář neobvyklé hrdiny velkých mistrů pera, jedenáct skvělých povídek.

V úvodu každé z nich David Baldacci představuje tvůrce a jejich literární postavy a kromě toho také nastiňuje proces společného tvoření. Vypichuje, jakým problémům museli autoři čelit (různá místa působení, věkový rozestup, odlišné pravomoci) a jak se jim je, dle jeho názoru, povedlo překonat.

Mohu říct, že výsledek je skvělý. I když proces tvorby leckdy připomínal výrobu koktejlu – vložte každý své oblíbené postavy, přilijte něco krve a napětí, přisypte trochu olova a ledu, řádně protřepte a výsledek vytiskněte na papír –, vůbec to nebylo na škodu. Každý autor svým přístupem nějak okořenil dílo toho druhého a čtenář tak dostává k ochutnání řádně pikantní a vychlazenou porci napínavého čtení.

Ne vždy jsem měla při četbě šanci autory jednotlivých přísad rozeznat, protože většina autorů byla pro mne velkou neznámou, ale vlastně mi to ani nijak nevadilo. Naopak mne celek navnadil ochutnat i ryzí tvorbu jednotlivých autorů. Nejvíce mne pobavil příběh Raymonda Khouryho a Linwooda Barclaye s názvem Zastávka na občerstvení, v němž tajnému agentovi a muži pracujícímu na objednávku „vyfoukla“ vyřešení případu desetiletá dcera druhého z hrdinů. Akce tak trochu připomínající dnes už klasickou komedii Sám doma nepostrádala napětí ani vtip. První místo za nejnapínavější příběh bych možná přiřkla Rýmování s obětí Jefery Deavera a Johna Sandforda (případ sadistického vraha pěkně zamotal hlavu hned celé čtveřici detektivů, z nichž jeden dokonce nakrátko skončil za mřížemi) a čestnou stuhu za nejtajemnější povídku bych udělila textu Přeprogramování autorů R. L. Stinea a Douglase Prestona a Lincolna Childa, protože ani po jejím dočtení čtenář neví, co si má vlastně myslet.

Tímto krátkým a zcela subjektivním hodnocením bych však nechtěla říci, že ostatní povídky nestojí za přečtení. Právě naopak. V každé si totiž máte šanci najít to své, co vás na žánru thrilleru, krimi či hororu baví.

Pestrá kytice napínavých příběhů podle mne potěší každého milovníka jednotlivých autorů, ale třeba i zcela neznalého čtenáře, který tak má šanci seznámit se s výkvětem angloamerických tvůrců, jejichž krátké medailonky najde i v závěru knihy.

Jediné, co uvnitř nenajdete, je povídka, jejímž spoluautorem by byl David Baldacci – musíte se spokojit s jeho průvodním slovem…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTváří v tvář

Baldacci, David

Domino, 2014

Napsat komentář