Film jako kniha nebo kniha jako film

Filmový projektor - ilustrační
Patříte k lidem, kteří u filmů natočených podle knihy nejprve sáhnou po předloze? Nebo si prvně vychutnáte snímek v kině či televizi a teprve později jej srovnáváte s původním románem? Ať tak či onak, dnešní tipy zaujmou obě skupiny čtenářů. Věnují se právě knihám vzniklým podle filmu.

Animovaný snímek Jak vycvičit draka patří k filmům chváleným kritiky i obyčejnými diváky. Viking Škyťák a jeho okřídlený parťák ale brázdili oblohu už ve stejnojmenné knižní předloze od spisovatelky Cressidy Cowellové. Úspěch filmu způsobil, že nakladatelství Slovart neváhalo s novým vydáním v edici Brio, a tak si příběh chlapce a jeho draka mohou vychutnat i čtenáři, kterým první vydání uteklo. Bohatě ilustrovanou knihu si můžete prohlédnout v ukázce.

Jak vycvičit draka

Autorka: Cressida Cowellová

Vydalo: nakladatelství Slovart
Počet stran: 224
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Jak vycvičit draka.

Jak se stát největším vikinským hrdinou všech dob? Můžete se jím prostě narodit. Může vám to zákulisními intrikami zařídit vaše babička. Nebo se k tomu můžete dopracovat vlastní pílí jako Škyťák Šelmovská Štika III., hrdina tohoto příběhu. Budete přitom muset porazit různé strašlivé netvory, objevit zbrusu novou metodu výcviku draků a prožít všemožná dobrodružství. A to je přece báječná zábava!

Ukázka z knihy:

Filmový trailer:

————————————————-

Stejně jako u předchozí knihy, také vyprávění o nestvůře z Loch Ness se nejprve dočkalo psané a až později filmové verze. Její autor Dick King-Smith v ní čtenářům nabízí zábavnou a osobitou legendu o tom, jak to s bájným tvorem ze skotského jezera vlastně začalo. Knihu s názvem Já a moje příšera vydalo nakladatelství Fragment. A i když je určena především dětem, zalíbit by se mohla i těm, kteří si libují v různých záhadách. K dispozici je i ukázka.

Já a moje příšera

Autor: Dick King-Smith

Vydalo: nakladatelství Fragment
Počet stran: 124
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Já a moje příšera.

Mýtus Lochnesské příšery opět ožívá! Napínavý příběh dvou dětí začíná ve chvíli, kdy děti najdou u moře malého vodního koníka. Koník Crusoe je malý, ale roste tak rychle, že je mu za chvíli malé i jezírko na zahradě. Podaří se dětem spolu s dědečkem a rodiči Crusoa odvézt na bezpečné místo a ukrýt ho před zraky lidí? Stále žijící legenda Lochnesské příšery inspirovala tvůrce k filmovému zpracování tohoto příběhu.

Ukázka z knihy:

„Jak víš, že to je on?“ zeptala se Kirstie.
„Vždyť to může klidně být holka.“
„To je pravda,“ souhlasil Bručoun. „Jenže nevím, jak to poznat. Tak nebo tak to ale budeme muset co nejdřív rozhodnout.“
„Proč?“ nechápal Angus.
„Abychom mu mohli dát jméno. Musí přece mít jméno, když si ho necháme.“
„My si ho necháme?“ vykřikly děti.
„Ale maminka říkala…“
„Maminka řekla, že musí jít pryč z domu. ,Je mi úplně fuk, co s tím uděláte‘ – přesně to řekla. Takže se teď rozhodneme, co s tím chceme udělat, a uděláme to. Teď jdi do mého pokoje, Kirstie, a na prádelníku tam najdeš nějaké drobné. Přines mi minci – jakoukoliv.“
Když se Kirstie vrátila s šestipencí, položil si ji Bručoun na špičku palce.
„Takže,“ řekl, „panna je kluk, orel je holka. Souhlasíte?“ a když děti přikývly,
vymrštil minci do vzduchu. Dopadla na hranu a odkutálela se za jednu ze lvích nožek, na nichž stála vana. Angus, protože byl nejmenší, po břiše vklouzl pod vanu, aby minci vylovil.
„Tak co to je?“ zeptala se nedočkavě Kirstie.
„Je to kluk!“ zvolal Angus vítězoslavně.

Filmový trailer:

————————————————-

Ani komiks Noe 2: Vše, co se plazí po zemi není v dnešní várce tipů výjimkou. Loňský snímek Noe čerpá inspiraci z jeho stránek. Za čtyřdílnou sérií stojí stejně jako u filmu scenáristé Darren AronofskyAri Handelem. Výtvarné stránky se ujal kreslíř Niko Henrichon. Kdo holduje grafickým románům, neměl by novátorské a neortodoxní zpracování známého starozákonního příběhu minout. Komiks vydává nakladatelství Mladá fronta a nabízí i ukázku.

Noe 2: Vše, co se plazí po zemi

Autoři: Darren Aronofsky, Ari Handel, Niko Henrichon

Vydalo: nakladatelství Mladá fronta
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Přečtěte si více o knize Noe 2: Vše, co se plazí po zemi.

Stavba biblické Noemovy archy se blíží ke konci a postupně do ní v párech přicházejí veškeré živočišné druhy. Včetně toho nejnebezpečnějšího, člověka. Akkad, vůdce barbarských hord, totiž vtrhne na planinu před archou se svým lidem a chce se dostat na loď, aby si zachránil život. Noe vymyslí lest, aby ho zdržel a jeho synové stihli stavbu dokončit. Střetu s Akkadovými přívrženci se ale nakonec stejně nevyhne…

Ukázka z knihy:

Filmový trailer:


Čtete knižní předlohy k filmům před nebo po zhlédnutí snímku? Lákají vás takováto díla? Zanechte nám komentář!

Všechny knihy i další můžete získat v našich aukcích!

(Autor náhledového obrázku: Kevin Stanchfield; flickr.com)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vycvičit draka
Škyťák Šelmovská Štika III.

Slovart, 2014

zobrazit info o knizeJá a moje příšera

King-Smith, Dick

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeNoe 2: Vše, co se plazí po zemi

Aronofsky, Darren - Handel, Ari - Henrichon, Niko

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář