Vynález století

P1140371
Když se řekne vynález století, většina z nás si asi představí nějakou ohromující technickou vymoženost nebo praktický zlepšovák. Vynálezem století může být ovšem ta největší ztřeštěnost, která však přinese spoustu legrace.

O jaký vynález jde v knize, kterou vydává nakladatelství Jota, prozrazuje její název Doktor Proktor a prdicí prášek. Jde o první ze série veselých příběhů pro děti, jejímž autorem je Jo Nesbø, současný norský spisovatel. Svoji literární dráhu odstartoval psaním kriminálních příběhů a nyní slaví úspěchy po celém světě s již zmiňovanou humornou sérií nejen pro děti.

Příběh doktora Proktora se odehrává v norském hlavním městě Oslo. Na ulici Dělová žije malá holčička Líza, dcera velitele místní pevnosti Akershus. Líza je smutná, protože se jí odstěhovala jediná kamarádka a ona si nemá s kým hrát. V sousedství bydlí pouze dvojčata Truls a Trym, kteří jí a ostatním dětem ubližují. Vše se ovšem změní, když se do ulice nastěhuje zrzek Bulík se svou maminkou a sestrou. Chlapec je maličký, ale odvážný. Je chytrý a miluje hru na trumpetu. Líza a Bulík se spřátelí a společně začnou navštěvovat doktora Proktora, podivína, který se chce stát slavným vynálezcem. Právě pracuje na prášku proti senné rýmě, ale ukázalo se, že vymyslel prdicí prášek. Bulík a Líza se stanou doktorovými asistenty a přesvědčí ho, že prášek je ten nejlepší a nejzábavnější vynález pro děti, který bude mít určitě úspěch.

Ukázka z knihy

Na druhý den se na školním dvorku začaly šířit zvěsti o nějakém prášku, po kterém má člověk prdět hlasitěji než kdykoliv předtím. A prý se při tom nemusí ani tlačit. Ze všeho nejlepší na tom bylo, že to vůbec nemá smrdět. Někdo říkal, že to dělá větší rachot než třináct bouchacích kuliček, tři petardy a půl tyčky dynamitu dohromady, a že to má být levnější než láhev limonády. Navíc to prý není vůbec zakázané. Zkrátka řečeno, děti ve škole měly za to, že to zní až moc dobře, aby na tom bylo něco pravdy. (str. 79)

Malé dávky prášku začnou vynálezci prodávat dětem a doktor Proktor vytvoří silnější verzi, kterou chce dokonce nabídnout NASA. Vynález se však rozhodne ukrást otec Trulse a Tryma samozřejmě za ochotné pomoci svých synů. Poštve na doktora policisty, kteří ho spolu s Bulíkem zavřou do vězení, a sám se pokusí prášek patentovat. Jediný, kdo může vynález zachránit, je Líza. Podaří se Bulíkovi nebo doktorovi Proktorovi uprchnout z vězení? Jediná úniková cesta ovšem vede podzemím, ve kterém žije záhadný a velice nebezpečný tvor. Stane se nakonec z doktora slavný, bohatý vynálezce a splní si svůj tajný sen?

Kniha bude pro spoustu čtenářů všech generací jistě velkým a příjemným překvapením. Jo Nesbø vymyslel velice originální zápletku. Přesto, že se týká poměrně žinantní záležitosti, v autorově podání jde o vtipné vyprávění. V celkem 22 kapitolách příběhu nechybí napětí, poučení a dokonce ani nečekané rozuzlení. Kniha je také o odvaze, lidské hlouposti a přátelství.

Ukázka z knihy

Poslední sluneční paprsky zářily na hrušeň, na Bulíkovy zrzavé vlasy, na Lízin úsměv a možná i na jednu malinkatou slzu, když motocykl doktora Proktora s postranním vozíkem vyjížděl z Dělové ulice. (str. 196)

 

Jsem moc ráda, že příběh šíleného vynálezce má pokračování. Na knihomoly čeká Doktor Proktor a vana času nebo Doktor Proktor a konec světa, možná. Třetí díl se dokonce stal norským bestselerem v kategorii beletrie pro dospělé.

Text výborně doplňují vtipné a výstižné kresby Pera Dybviga.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktor Proktor a prdicí prášek

Nesbo, Jo

Jota, 2012

Napsat komentář