Prázdninová dobrodružství

dobrodruzstvi-o-prazdninach
Prázdniny u babičky střídají tábory, dovolené u moře nebo výlety po pamětihodnostech. Nezapomeňte vašim dětem přibalit do batůžku se svačinou i knihu! Třeba takovou, se kterou zažijí spoustu legrace a dobrodružství. Dnešní knižní tipy vám poradí!

Dnes začneme netradičně audioknihou. Příběhy Joa Nesbøho nejsou jen pro dospělé, ale i pro děti! Vypravte se s hlavním hrdinou Bulíkem, jeho kamarády a doktorem Proktorem k moři! Audioknihu Doktor Proktor a prdicí prášek v podání Davida Novotného vydalo nakladatelství Jota.

Doktor Proktor a prdicí prášek

Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se skamarádí s Lízou ze sousedství a dobromyslným, byť podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Do cesty se jim však nečekaně staví padouchové pan Trán a jeho synové Truls a Trym, jejichž zlovolným přičiněním se hrdinové ocitají ve víru řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk.

Byl květen. A když už slunce svítilo nějakou tu chvíli na Japonsko, Rusko a Švédsko, vyšlo nad Oslem. Oslo je docela malé hlavní město v docela malé zemi, která se jmenuje Norsko. Slunce bez meškání ozářilo žlutý zámek, který není ani velký, ani malý, a kde bydlí jeden král, který toho zas tak moc nenakraluje.

Poslechněte se ukázku audioknihy!

Autor: Jo Nesbø

Interpret: David Novotný
Délka: 4 hodiny, 35 minut
Formát: CD/mp3

Přečtěte si více informací o audioknize Doktor Proktor a prdicí prášek 

Zajímá vás tento autor? Přečtěte si  o Joovi Nesbøm více v našem medailonu!

————————————————-

Jaké příhody se staly strýčkům malé holčičky Minky a jak to, že si Minka užila více legrace v posteli než na sjezdovce, se vaše děti dozví v knize Pět báječných strýčků Františka Nepila. Knihu plnou veselých ilustrací Adolfa Borna vydalo nakladatelství Knižní klub.

Pět báječných strýčků

Malá Minka nemá jen jednoho báječného strýčka, ale hned celých pět. A zažívá s nimi neuvěřitelná dobrodružství. Všechno začalo tím, že jí Ježíšek nadělil lyže a zanedlouho se s tatínkem a jeho pěti kamarády vypravila na hory. Čekaly tam na ni skutečně nebývalé příběhy. Přečtěte si i vy, jak strýčka Řehoře zachraňoval v Alpách bernardýn, jak strýček Roman operoval v Grónsku, o velké krmítkové sázce, jak strýček Aleš rýžoval zlato… To všechno Mince vyprávěli její noví strýčkové – tátovi kamarádi, když dostala angínu a musela zůstat v posteli. Ale užila si vlastně mnohem víc než na sjezdovce!

Pak to přišlo ke mně a olízlo mě to. Jazyk to mělo velký jako utěrku. Byl však teplý a hladký. Tak jsem poznal, že to není kráva. Ta má jazyk drsný jako rašpli. Olízlo mě to ještě jednou a já si všiml, že to má obojek. A na obojku soudeček. A na zádech přivázané přikrývky.
„Že ty jsi pes! Že ty jsi bernardýn! Že ty mě jdeš zachránit!“ Radoval jsem se. Bernardýni nosili v soudečku horkou limonádu nebo co to bylo. A na hřbetě deky. Když měl zbloudilec trošku sil, přikryl se, aby nezmrzl. Pes zatím běžel pro pomoc. Když sílu neměl, zahříval ho bernardýn svým tělem.

Zachránil bernardýn strýčka? Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: František Nepil

Počet stran: 96
Formát: 162×240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Pět báječných strýčků

————————————————-

Strašidlář – Mezi námi trpaslíky zavede vaše děti do tajuplného světa starých českých bájí, pověstí a pohádek! Knihu Hynka Klimka doplněnou krásnými ilustracemi Zdeňky Študlarové vydalo nakladatelství Grada.

Strašidlář – Mezi námi trpaslíky

Podzemí ve Slezsku, ale i o permonících z jiných českých dolů a také o nejrůznějších trpaslících, šotcích, plivnících a řadě dalších pozoruhodných osůbkách. Některé z nich jsou hodné a dobrotivé, jiné zlé, záludné a potměšilé. Dozvíte se od něj například o bájném založení Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní, kde vzniku léčebných pramenů, jak tvrdí pověst, napomohli synové severského trpasličího krále s družinami. Také zjistíte, jak skřítci pomohli lidem k poznání, že černé kamení, tedy uhlí, náramně hoří.

O vzniku dolů na Kladensku

Na Kladensku přispěl jeden permoník, a byl to dokonce jejich král, ke vzniku zdejších dolů. Jednou spatřil v lese Borky stařenu s nůší, která se sem vydala pro klestí. Lesy v té době bývaly jako vymetené. Všechno, co mohlo posloužit k topení, se využilo. Na zemi nezůstávala ležet jediná suchá větvička, žádná za spadlých šišek. nejenom o dřevo byla v té době nouze. K pokácení stromů bylo nezbytné povolení majitele lesa a dostat ho se dařilo jen bohatým. Chudí na to peníze neměli.

Zmíněná stařenka jen tu a tam nalezla na zemi úlomek větvičky, a tak se dala do olamování suchého chrastí z konců spodních větví stromů. Byla to zdlouhavá práce. Jak se rozhlížela, kde by ještě našla nějaké chrastí, uviděla, že ji pozoruje maličký permoník.

A jak to bylo dál? Pokračujte v četbě ukázky z knihy!

Autor: Hynek Klimek

Počet stran: 64
Formát: 170×240
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Strašidlář – Mezi námi trpaslíky

————————————————-

Nové kamarády a zážitky si z prázdnin u moře odnese Mikuláš. Ptáte se, kdopak to ten Mikuláš je? Seznamte se s ním v knize Mikuláš na prázdninách od Valérie Latour-Burneyové! Knižní podobu nového filmu Mikulášovy patálie na prázdninách vydalo nakladatelství Albatros.

Mikuláš na prázdninách

Konečně jsou tu prázdniny a Mikuláš odjíždí s rodiči k moři. Jenže to není tak jednoduché, jak se zdá. Nejenže s sebou musí vzít i babičku, ale navíc musí Mikuláš opustit milovanou Marii Hedviku. Naštěstí pozná spoustu nových kamarádů (a taky kamarádku) a o zážitky nebude nouze. Dokonce přijde i gorila!

„A je to!“ vykřikne pán a zapíchne úplně nahoru vlaječku, pyšný na své dílo.
„Můžeme si v něm teď hrát?“ zeptá se Crépin.
„No jistě, kluci, proto jsem ho postavil.“
Mikuláš a jeho kamarádi na nic nečekají a se strašlivým řevem se na hrad vrhnou jako praví barbaři. Během několika vteřin ho za pomoci kopanců a lopatek dočista srovnají se zemí. Architekt zůstane před svým rozdupaným výtvorem zdrceně stát s otevřenou pusou.
Když se kluci na hradu dostatečně vyřádí, je čas začít psát úkoly, co dostali na prázdniny.

Přečtěte si i další ukázku z knihy!

Autorka: Valérie Latour-Burneyová

Počet stran: 128
Formát: 145×205
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Mikuláš na prázdninách


Která z těchto knih vás a vaše děti zaujala nejvíce? Napište nám!

Všechny tyto knihy a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoktor Proktor a prdicí prášek
Audiokniha pro dítko, co není žádný prdítko!

Nesbø, Jo

Jota, 2014

zobrazit info o knizePět báječných strýčků

Nepil, František

Knižní klub, 2014

zobrazit info o knizeStrašidlář – Mezi námi trpaslíky

Klimek, Hynek

Grada, 2014

zobrazit info o knizeMikuláš na prázdninách

Goscinny, René - Latour-Burneyová, Valérie

Albatros, 2014

Napsat komentář