Vyhrajte příběh naděje a lásky na pozadí boje o přežití

V-sedych-tonech-perex
Román z pera Ruty Sepertysové je inspirovaný skutečnými událostmi, které zmítaly Litvou od roku 1941. Příběh patnáctileté Liny, jejíž život se ze dne na den obrátí naruby, má čtenářům nejen nastínit ono období, ale i připomenout tisíce nevinných obětí.

Boj o život a zachování lidskosti

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Ale jednoho večera k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům podaří jejímu otci je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.

Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

 

V šedých tónech

Autorka: Ruta Sepetysová

Vydalo: nakladatelství CooBoo
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2013
ISBN: 978-80-7447-167-4

Přečtěte si více o knize V šedých tónech, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CooBoo patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte se podívat také na ukázku, nebo si stáhněte rovnou celou kapitolu.

Nakladatelství CooBoo vzniklo v roce 2009 jako mladší sourozenec tradičního Albatrosu a jeho název vznikl jako zkratka slov cool a books. Specializuje se především na knihy pro teenagery a za svou existenci vydalo už na dvě stě titulů.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost sdružující devět samostatných nakladatelství – Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a produkující široké spektrum mediálních produktů.

 

Ukázka z knihy

Jonasovi matka sbalila stejně velký kufr. Se svým drobným, hubeným tělíčkem vedle něj vypadal ještě menší a musel ho nést oběma rukama. Dalo mu obrovskou námahu ho vůbec zvednout ze země, ale nestěžoval si ani neprosil o pomoc.
V rychlých intervalech dům kvílel zvukem tříštěného skla a porcelánu. Našli jsme matku v obývacím pokoji, jak rozbíjí nejlepší křišťál a porcelán o podlahu. Obličej se jí leskl potem a zlaté lokny jí padaly do očí.
„Maminko, ne!“ vykřikl Jonas a rozběhl se ke střepům na zemi.
Než se stihl skla dotknout, stáhla jsem ho zpět. „Mami, proč všechny ty krásné věci rozbíjíš?“ zeptala jsem se.
Zarazila se a hleděla na porcelánový šálek v ruce. „Protože je mám moc ráda.“ Hodila hrneček na podlahu a hned sáhla po dalším, ani se nepodívala, jak se rozbil.
Jonas se rozplakal.
„Nebreč, drahoušku. Pořídíme si ještě mnohem hezčí.“
Dveře se rozlétly a dovnitř vtrhli tři policisté z NKVD s puškami a bajonety. „Co se to tady stalo?“ otázal se vysoký důstojník a zkoumal tu spoušť. (str. 14)

 

O autorce

Ruta Sepetysová se narodila a vyrůstala v Michiganu společně s rodiči a dvěma staršími sourozenci, bratrem a sestrou. Její otec je litevským utečencem a právě jeho příběhem je inspirován román V šedých tónech. Na své kořeny je Ruta Sepetysová náležitě hrdá a dokonce byla za svůj přínos vzdělání a kultuře oceněna samotným litevským prezidentem. V jejím druhém románu Potrhaná křídla je pro změnu promítnuta její láska k New Orleans ve spojení s dobou 50. let, historickým skandálem a představou, že člověk je nejdokonalejší ve své nedokonalosti. Knihy Ruty Sepetysové jsou prodávány ve více než pětačtyřiceti zemích.
(Zdroj informací a fotografie: oficiální web autorky)

 

Vyhrajte knihu V šedých tónech

Knih o válce, utrpení v pracovních táborech a o tom, jak boj o život dokáže lidi změnit, bylo napsáno mnoho. Málokteré z nich se však věnují situaci v Pobaltí, odkud byli lidé posílání do pracovních táborů nejen na Sibiř. Román americké autorky s litevskými kořeny však není pouze popisem těchto hrůzných zážitků a lidské nenávisti, ale čtenáři v něm objeví překvapivě hlavně naději, lásku a snahu udržet hlavu vzpřímenou a zůstat člověkem.

Ve spolupráci s nakladatelstvím CooBoo patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu V šedých tónech vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu V šedých tónech
probíhá od 31. července do 13. srpna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy V šedých tónech

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV šedých tónech

Sepetysová, Ruta

CooBoo, 2013

Vyhrajte příběh naděje a lásky na pozadí boje o přežití - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. vercadole vercadole napsal:

    Dobrý den,

    obě vyhrané knihy (V šedých tónech + Kutikulín) v pořádku dorazily! Moc děkuji :))

Napsat komentář