Sebevražda, vražda a psychodrama v přímém přenosu

vlastni-spravedlnost
Vražda účastnice reality show – vyšetřování v přímém přenosu, to tu ještě nebylo! Bude vypátrání vraha proto, že dívka byla celou dobu střežena kamerami, jednodušší, nebo naopak složitější? Jak se s tlakem médií vyrovná Patrik Hedström?

Čtvrtý román ze série švédské autorky Camilly Läckberg s názvem Vlastní spravedlnost přímo přetéká zločinem. Autohavárie rozvedené prodavačky Marit Kaspersenové vypadá nejprve jako nehoda pod vlivem alkoholu, jenže to má háček. Podle přítelkyně Kerstin i dcery Sofie a bývalého manžela Ola byla Marit abstinentka. A jsou tu i další nesrovnalosti ukazující na to, že jde o velmi rafinovanou vraždu. Jedinou stopou je však stránka z pohádkové knihy a podobnost s nevyřešenými případy z jiných měst…

Aby nebylo práce v Tanumshede málo, ve městě se začne natáčet reality show „Hříšníci z Tanumshede“, od níž si starosta slibuje zvýšení zájmu o lokalitu a nový příliv turistů. Vybraní účastníci Barbie, Mehmet, Uffe, Tina, Calle a Jonna mají každý své důvody, proč na sebe chtějí upozornit. A když je dívka zvaná Barbie nalezena zavražděná v popelnici, strhne se dokonalé mediální šílenství. Vypadá to, že Patrik Hedström ani nestihne vlastní svatbu!

„Ale jak to mám sakra udělat? Dvě paralelní vyšetřování vražd, média máme za patami jako smečku vlků, a navíc jedna z vražd má zřejmě souvislost s jinými mimo hranice našeho okresu.“ (str. 221)

Erika Falcková, spisovatelka, která Patrikovi obvykle v pátrání vydatně pomáhá, má teď ale plné ruce práce – stará se kromě své vlastní dcerky ještě o rodinu své sestry a vypadá to, že ani ona přípravu svatby nezvládne.

Každý z aktérů děje má i své osobní trampoty – šéf pátračky Mellberg se zamiloval, Martin čeká s přítelkyní Piou dítě a nová posila policistka Hanna usilovně střeží nějaké tajemství. Erika mimo jiné řeší svá nadbytečná kila:

Takhle si sebe samu jako nevěstu nepředstavovala. Ve svých snech byla vždy štíhlá, se sametovou pletí a pevným poprsím. Ze zrcadla na ni hleděl panáček Michelin. Kolem pasu se mačkaly jitrnice špeku a pleť byla po zimě bílá a ochablá. Horní část šatů jí posunula do podpaží podivné buřtíky sádla a kůže. Vypadalo to strašně. Spolkla slzy a vrátila se zpět do kabinky. (str. 97)

Zkrátka a dobře jde opět o „nadupaný“ příběh, z něhož Camilla Läckberg vytěžila maximum: velké množství jednotlivých koleček, které ve výsledku vytváří složité soukolí otáčející životem okresního městečka. Velice zdařilé jsou jednotlivé portréty účastníků reality show i pohled do zákulisních intrik pořadu, kde peníze znamenají vše. Žádná lidskost a přehnaný soucit; vražda není důvodem k přerušení natáčení, naopak dodává show větší sledovanost. Hyenismus a cynismus jdou prostě ruku v ruce, až se z toho bude méně otrlým čtenářům zvedat žaludek.

Já osobně jsem si jen potvrdila své důvody, proč pořady tohoto typu nevyhledávám, a znovu jsem se přesvědčila o tom, že švédská královna krimi, jak přezdívají Camille Läckberg (*1974), umí vyprávět přesvědčivé psychologické příběhy. Vyznačují se překvapivými motivy, jakoby pachatelé trestných činů byli vždy vyšinutí a poznamenaní jedinci. Jenže – nemá nakonec autorka tak trochu pravdu? Copak normální, zdravý a sebevědomý jedinec by vraždil?

Každý případ z pera švédské autorky je originální, její náměty jsou jedinečné. I v tom je jejich síla. Charakter každého pachatele je navíc propracován do detailu, takže čtenář nakonec rozumí jeho pohnutkám, jakkoliv je neschvaluje.

Je mi moc sympatické, jak spisovatelka pracuje se svými postavami, které se objevují ve všech pokračováních. Každá figura má svůj vývoj – děti se rodí, rostou, dospělí seznamují, berou, rozvádí, prostě vedou obyčejný život. Asi aby bylo patrné, jaký nesoulad do něj vnáší ony záhadné případy násilných činů.

Ať tak či onak, romány Camilly Läckberg určitě za přečtení stojí. V češtině je pro nás vydává nakladatelství Motto a na našich stránkách najdete jejich recenze: Ledová princezna, Kazatel, Kameník, Elsyino tajemství, Mořská panna, Strážce majáku, Andělíčkářka a Vražda s vůní mandlí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVlastní spravedlnost

Läckberg, Camilla

Motto, 2011

Napsat komentář