Když ženy nenávidí muže

Kamenik
Čeho všeho je schopná žena, jejíž pohled na svět je poněkud pokřiven? V napínavém dramatu z pera Camilly Läckberg zabřednete do nejhlubšího bahna zloby, neodpuštění a nenávisti.

Román s názvem Kameník je již třetím v pořadí švédské autorky Camilly Läckberg. Nakladatelství Motto, které se v rámci skupiny Albatros Media věnuje vydávání nejen české tvorby, ale i kvalitní světové detektivní literatury, ji vydalo již v roce 2010.

Ne u každého autora je důležité číst jeho romány postupně. Třeba u Agathy Christie je úplně jedno, kterou slečnu Marplovou či Hercula Poirota si otevřete. Vždy totiž dostanete jeden oddělený případ a ústřední postava detektiva v podstatě neprodělává žádný vývoj. Jen je prostě vždy nablízku a připravena rozplétat záhadné klubko lží.

U knih švédské královny krimi, jak je přezdíváno Camille Läckberg (*1974), je však postupné čtení jejích románů pro čtenáře přínosné. Jistěže je v popředí každého dílu unikátní zločin, který zaměstná Patrika Hedströma a jeho ženu, spisovatelku Eriku Falckovou až do poslední stránky, jenže zároveň se v jednotlivých románech postupně odvíjí i jejich život. V Ledové princezně se potkali, v Kazateli Erika vystupuje s velkým bříškem a v Kameníkovi se už musí poprat s poporodní depresí a péčí o dvouměsíční Maju. Ale nejde jen o tento přímočarý posun v jejich životě. Všichni hlavní protagonisté (policisté, Eričina sestra Anna, ale i rodinní přátelé) prožívají své rozmanité osudy a je velmi zajímavé pozorovat, jak s nimi autorka nakládá.

Kameník začíná nálezem utopeného děvčátka. Ač bylo vyloveno v moři, jeho plíce obsahovaly pouze sladkou vodu s příměsí mýdla a šamponu, což jednoznačně ukazuje, že smrt sedmileté neposedy nebyla náhoda. Shodou okolností byla holčička jménem Sára dcerou Eričiny přítelkyně Charlotty, která jí velmi pomáhá překonávat poporodní krizi. Sama se teď musí vyrovnat s mnohem horší situací. Někdo jí zavraždil dceru, nevlastní otec umírá na neznámou nervovou chorobu a manžel Niclas, jak vyplynulo z vyšetřování, jí byl opět nevěrný. Důvodů na zhroucení má tedy víc než dost…

Patrik má plné ruce práce nejen s šetřením případu, ale také s nekompetentními kolegy, kteří mu hází klacky pod nohy. Navíc ho trápí stav Eriky, ale i její sestry Anny, jež se vrátila k manželovi, ačkoliv ji týral.

Podezřelých není mnoho, tajemství skrývá jak rodina Sáry, tak jejich nejbližších sousedů Wibergových. Jen pokud se Patrikovi podaří číst mezi řádky toho, co mu říkají, má šanci se dobrat pravdy.

Do toho čtenář opět nahlíží do minulosti. Okénka vedoucí do roku 1923 v konečném důsledku nastiňují, proč musela malá dívka zemřít. I když doby pracovitého a naivního kameníka, který naletěl krásné tváři a předstíranému citu rozmazlené Agnes, dávno odvál čas, následky přetrvaly až do dnešních dnů.

Román Kameník je typickým dílem své autorky. Vyznačuje se skvěle předestřenou psychologií všech postav a prudkým přepínáním místa i času děje, což ocení jen opravdu pozorný čtenář. Vylíčení lásky a nenávisti jako těch citů, které tvoří dvě strany jedné mince, určitě není žádnou novinkou, ale v podání Camilly Läckberg dostává ještě jasnější, hrůzyplnou podobu.

Pokud jste již měli šanci přečíst si některou z knih této vynikající autorky jako například Elsyino tajemství, Mořskou pannu, Strážce majáku či Andělíčkářku, pak si určitě nenechte ujít příležitost a sáhněte i po předchozích dílech. Skvěle vám totiž doplní chybějící dílky do životní mozaiky obyvatel přímořského letoviska Fjällbacky.           

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKameník

Läckbergová, Camilla

Motto, 2010

Napsat komentář