Nová brněnská hokejová „bible“

608_Kniha_Kometa
I tak by se dala nazvat nová publikace o vývoji ledního hokeje v Brně, kterou zde také nedávno slavnostně uvítali. Nyní bych vám ji rád přiblížil.

S knihou Příběh hokejového klubu, čerstvě vydanou nakladatelstvím Jota, jste se před několika týdny mohli seznámit na oficiálním křtu v Kajot aréně (více zde). Kromě toho také na dvou autogramiádách, kde se kromě tvůrců díla představili též bývalí i současní hráči týmu, jako například František Ševčík, Jiří Kolouch či Roman Erat.

Autoři Zdeněk Maitner, Petr Fiala a Milan Řepa jsou na první pohled tři rozdílné postavy – žurnalista, projektant a historik – přesto je spojuje jedna věc. A tou je zájem o sport, v tomto případě o lední hokej.

Srdce každého fanouška Komety jistě zaplesá při pročítání uvedeného skvostu, který opravdu pečlivě mapuje právě hokejové družstvo moravské metropole. Jedná se o vůbec první ucelenou práci věnující se tomuto klubu. Je až pozoruhodné, že si na ni museli fanoušci počkat dlouhých 58 let od založení klubu. Publikace, na jejímž vzniku se značně podílelo i vedení mužstva, je rozdělena do tří tematických okruhů. Ještě před tím však dostanou v předmluvě slovo Libor Zábranský, majitel klubu, a brněnský primátor Roman Onderka.

Na první pohled jistě zaujmou desky, které jsou graficky povedené. Avšak s takto vysoce nasazenou laťkou se již dále nesetkáme. Fádní rozložení stránek a jednoduché tvary ničím nepřekvapí, ale ani neurazí. A nyní zpět k obsahu.

První část nese název Kronika sezon. Jak již název napovídá, jedná se o podrobně rozepsanou historii tohoto sportu v druhém největším městě České republiky. Tvůrci postupují chronologicky od 20. let 20. století, tedy od doby, kdy zde byl hokej teprve v plenkách, přes založení oddílu, jeho fenomenálních úspěchů v 50. a 60. letech a následný sestup do nižší ligy v 80. letech, až po jeho znovuzrození v dobách nedávných. Pečlivost zpracování předkládaných informací je až překvapující.

Druhý úsek, Portréty legend, předkládá třiadvacet pečlivě vybraných osobností, jež se nesmazatelně zapsaly do historie brněnského hokeje. Mezi nimi najdeme například dva Vladimíry – Dzurillu a Nadrchala – nebo Rudolfa Potsche, kteří patří mezi nejznámější. Zajímavě a detailně podané jednotlivé profily jsou zpestřeny osobními vzpomínkami samotných hráčů. K nalezení je zde i portrét prvního a dlouholetého týmového lékaře.

Poslední, třetí pasáž je pojmenována Údaje statistik. Zde jsou k nalezení výsledky jednotlivých sezon, seznam všech odehraných zápasů, konečná tabulka ligy a soupisky mužstva. V závěru je uveden souhrnný rejstřík hráčů a trenérů, kteří se v letech 1953-2011 v mužstvu vystřídali, seřazených podle kanadského bodování.

Dílo je prokládáno velkým množstvím obrázků sestávajících ze snímků ze zápasů či doposud nepublikovaných fotografií. Na některých z nich lze dokonce najít i natištěné autogramy. Celkem publikace čítá neuvěřitelných 406 stran. Marně hledám, co zásadního by se jí dalo vytknout. Snad jen to, že se k jejímu sepsání nikdo dříve neodhodlal.

A ještě citace na konec. Libor Zábranský:

Ukázka z knihy

Nechť je tato kniha dalším malým krůčkem k lepším zítřkům hokejové Komety Brno (str. 4)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKometa
Příběh hokejového klubu

Meitner, Zdeněk - Fiala, Petr - Řepa, Milan

Jota, 2011

Napsat komentář