Thajsko – rejdiště Švábů a mrtvol

SvabiNesbo
Druhý případ Harryho Holea je lemován hmyzem, který nerad vylézá na denní světlo. Žije skrytě a je vybaven skvělým čichem, díky němuž nalézá potravu. Stejně jako tato šestinohá havěť i někteří lidé vědí, kde přijít snadno k penězům…

Nakladatelství Kniha Zlín má výhradní právo na vydávání románů z pera Joa Nesbøho a právě před týdnem vypustilo mezi české čtenáře novinku – román s názvem Švábi. Ač vychází až nyní, ve skutečnosti jde o druhý případ Harryho Holea, který v Norsku vyšel již v roce 1998.

Jo Nesbø (*1960) sice vystudoval ekonomiku a finanční vědu, ale toužil se stát fotbalistou či tenistou, který vyhraje Wimbledon. Nic z toho se mu nesplnilo, ale přesto dělá věci, které ho baví – hraje na kytaru, píše písně pro kapelu a především vymýšlí akční příběhy, které ho proslavily po celém světě. Více o Joovi Nesbøm se dočtete v našem medailonu a reportáži z jeho návštěvy v Praze.

Harry Hole je, jak už asi víte z první knihy s názvem Netopýr, velice neortodoxní kriminalista. Především ho charakterizuje jeho alkoholismus kombinovaný s buldočí urputností, s níž se nenechá odvolat z případu, dokud ten není dořešen. Kvůli jeho první výše zmiňované vlastnosti je povolán, aby odletěl pomoci vyřešit vraždu velvyslance Norska v Thajsku. Byl nalezen prostitutkou v motelu s nožem v zádech. Ano, jeho nadřízení počítali s tím, že Harry ve svém opileckém opojení přehlédne důležité stopy a hlavně nebude rýpat do toho, co má být ukryto.

Jenže vše je jinak – Harry se rozhodne s pitím přestat (po kolikáté už?) a do řešení se zahryzne jako buldok do kosti. Má v tom dobrého spojence – inspektorku Liz Crumleyovou, ženu, která nemá vlasy, řasy ani obočí, ale to není vše, co jí bude po dořešení tohoto horkého případu chybět.

Stopy vedou do tradičního bangkockého  podsvětí, kde se to hemží sexuálními pracovnicemi, opiovými domy, tlustými Číňany-zabijáky, ale hlavně do světa dětské pornografie a miliardových boháčů. Zvládne Harry nepít a nepřijít opět o všechny, s nimž se sblížil, dříve, než případ k nevoli všech vysoko postavených vyřeší?

Začtěte se do nadmíru napínavé detektivky, která vás přesvědčí, že Jo Nesbø se nevyzná jen v notách. Opět vám naservíruje velkou dávku adrenalinu z nebezpečné hry detektiva s „ohněm“, až se budete bát, že jsou jen dvě možnosti: buď nepřežije, nebo bude vykázán ze země. Také vám ale přiblíží thajský Bangkok s jeho reprezentativními rezidencemi, ale i čtvrtěmi chudých obyvatel. Nechá vás prodýchat zdejší smogem zahuštěný vzduch, uvaří v rozpálených ulicích a zchladí nenadálou přeháňkou „mango“ tak, že budete moci takřka prohlásit, že jste tam byli.

Díky pouhé detektivce máte možnost nejen poznat počasí, dopravu a stavby daleké země, ale můžete i proniknout do thajské mentality, pochopit, proč právě tento kraj je světově proslulý sexuální turistikou, a když tam zavítáte, určitě si nikdy nekoupíte od chlapce žvýkačku. Proč? I to zjistíte, když se necháte Joem Nesbøm provést Thajskem.

Autor navíc v románu zúročil i své makléřské zkušenosti a zasvětí vás do světa finančních operací. Nemusíte se ale bát dlouhých nudných pasáží, vše se děje v rychlém, místy až klipovém sledu. Chvílemi jsem až měla pocit, že nečtu knihu, ale že sleduji velmi akční film s neohroženým hrdinou v čele. Tak barvitě umí autor své představy vtěsnat do textu.

Román Švábi tedy přináší druhé napínavé dobrodružství norského detektiva Harryho Holea, ale opět nemáme příliš šanci poznat jeho chladnou domovinu. Možná tedy příště…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠvábi

Nesbø, Jo

Kniha Zlín, 2013

Napsat komentář