Lars Kepler se vrací s dalším bestsellerem

paganiniho-smlouva
Oblíbili jste si severské detektivní romány? Líbila se Vám trilogie Milénium od Steiga Larssona? Máte rádi napětí? Pak si určitě nemůžete nechat ujít novou knihu Larse Keplera.

Paganiniho smlouva, druhý román manželů Ahndorilových, kteří vystupují pod pseudonymem Lars Kepler a vzdávají tak hold zesnulému spisovateli Stiegu Larssonovi, se stal hned po vydání bestsellerem a navázal tak na úspěch jejich první knihy Hypnotizér. Obě knihy vyšly v nakladatelství Host.

Jak už název románu napovídá, půjde v něm o dohodu, kterou nelze zrušit ani smrtí. Paganini totiž údajně podepsal smlouvu s ďáblem a díky tomu měl takový talent při hře na housle. Ostatně vážná hudba se v knize často objevuje a dokonce slouží k odhalení motivu pachatele. K tomu si představte chladné prostředí švédského Stockholmu, trochu politiky a nelegální vývoz zbraní a máte dokonale napínavý příběh.

Děj knihy začíná ve stockholmském zálivu na opuštěné lodi, kde se najde mrtvá dívka se sponkou motýla ve vlasech. Podle pitvy se utopila, avšak na těle nejsou stopy mořské vody ani žádné modřiny. Další den je nalezen mrtvý muž, jenž se oběsil, avšak v místnosti není žádný nábytek a strop je vysoko. Je mezi těmito záhadnými úmrtími souvislost? Pokud ano, tak ji může odhalit pouze tajemný komisař Joona Linna, který se objevil už v románu Hypnotizér. Jeho postavu si čtenář brzy oblíbí. Má totiž jakýsi šestý smysl, vždy má pravdu a rád riskuje a pátrá na vlastní pěst. Je zkrátka ideální detektiv se vším všudy. Najde však i tentokrát pachatele?

Román je psán velmi čtivým jazykem, dialogy jsou živé, autoři výborně pracují s charaktery postav a způsob řazení jednotlivých krátkých kapitol nenechá čtenáře vydechnout a nutí jej číst dál a dál. Paganiniho smlouva akčními scénami připomíná film, odehrává se v přítomnosti a na aktuální téma. Manželé Ahndorilové už také filmařům práva na své knihy prodali, takže se můžeme těšit na jejich filmové zpracování. Navíc oproti jiným detektivkám máte pocit, že podobný příběh se klidně stát mohl nebo ještě může. Autoři si také dávají záležet na detailech, jež oživují děj a zároveň mnoho věcí vysvětlují. Oproti jejich první knize Hypnotizér už však nedávají tolik prostoru minulosti postav, která je dohání i v současnosti a mnohdy vysvětluje jejich chování. Je to škoda, protože tento psychologický prvek byl velmi zajímavý a kniha tím dostávala další rozměr.

I přes tento drobný nedostatek stojí kniha Larse Keplera za přečtení a právem se stala bestsellerem. Pokud tedy máte rádi detektivní příběhy, je pro vás Paganiniho smlouva ideální. Neustále vás totiž bude udržovat v napětí a ani na moment vás nebude nudit.

Ukázka z knihy

Axel spí hluboce a těžce, se svraštělým obličejem a pevně semknutými čelistmi k sobě tiskne dívku. Najednou se probudí, povolí sevření a zalapá po dechu jako tonoucí. Je zpocený, srdce mu úzkostně buší. Rozsvítí lampičku u postele. Beverly s dětsky zvlhlým čílkem a pootevřenými ústy klidně spí.

Axel si znovu vzpomene na Carla Palmcronu. Naposledy se setkali na shromáždění šlechty v Rytířském domě. Palmcrona přebral, choval se agresivně, žvanil o různých embarzích na zbraně ze strany OSN a své nabubřelé tlachání zakončil podivnými slovy: Když se všechno posere, člověk může udělat to samý co Algernon, aby utekl před noční můrou.

Axel znovu zhasne, lehne si a myslí na Palmcronova slova o Algernonovi. Co tím chtěl říct? Jakou noční můru měl na mysli? Opravdu to řekl takhle? (str. 189)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePaganiniho smlouva

Kepler, Lars

Host, 2011

Napsat komentář